Bitka kod Leuktre – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 26:
 
Nastojeći iznenaditi Tebance, Spartanci su umjesto uobičajenog puta prešli brda kroz Tizbe te na prepad zauzeli tebansku tvrđavu Kreuzinu, zarobivši nekoliko tebanskih brodova. Kada se vojska Beotijskog saveza okupila kod Leuktre, nedostojao joj je šesti od sedam predviđenih kontingenata. Nasuprot njih je stajala cjelokupna vojska Peloponeskog saveza, koja je brojala 10-11.000 hoplita. [[Beotarh|Beotarsi]] su ispočetka bili podijeljeni mogu li se uopće suprotstaviti Kleombrotu, s time da je Epaminonda bio za to da se vodi bitka. Tek kada je stigao posljednji beotijski kontingent, odlučeno je da se primi bitka. Međutim, čak i s pojačanjima su beotijske snage bile slabije od peloponeskih - imale su tek 6-7.000 hoplita.
 
== Tok bitke ==
 
Prema [[Ksenofont]]u, bitka je počela slučajno, odnosno pokušajem tebanskih čarkaša, odnosno pratnje tebanskog logora da pobjegne s bojišta, uvjerena u neminovnost poraza. Vidjevši to, spartanski [[peltasti]] su ih napali i potisnuli prema tebanskim linijama što je kao nehotičnu posljedicu imalo jačanje tebanskih linija na lijevom krilu. Tebanci su intervenirali sa svojom nadmoćnom konjicom, spriječivši Kleombrota da sa svojom teškom pješadijom obuhvati tebansko lijevo krilo.
 
Većina antičkih izvora, pak, navodi da je već prije toga Epaminonda razradio plan za bitku koji se temeljio na tzv. [[kosi borbeni poredak|kosom borbenom poretku]]. Tadašnje grčke [[falange]] su se borile u linijskom borbenom poretku, a pri čemu je desno krilo u pravilu bilo najjače, s obzirom da se većina [[hoplit]]a borila s desnom rukom, držeći štitove u lijevom. Spartanci su koristili taj tradicionalni poredak, stavivši svoje najelitnije vojnike - ''hippeise'' - na čelu s Kleombrotom na krajnje desno krilo. Nasuprot tome, na lijevom krilu su se nalazile najslabije trupe, odnosno peloponeski saveznički kontingenti u čiju se efikasnost i pouzdanost Spartanci nisu mogli pouzdati.
 
[[File:Leuctra.svg|thumb|right|200px|Gore: Tradicionalni [[hoplit]]ski [[borbeni poredak]] i napredovanje.<br> Dolje: [[Epaminonda|Epaminondina]] taktika kod Leuktre. Osnaženo lijevo krilo napreduje, dok je desno krilo povučeno. Crveni kvadrati označavaju najelitnije formacije u jednoj od dvije [[falange]].]]
 
 
Epaminonda je, pak, suprotno tradiciji, maksimalno ojačao lijevo krilo, na koje je stavio elitnu [[Sveta četa Tebe|Svetu četu]] na čelu s [[Pelopida|Pelopidom]]. Lijevo krilo je, umjesto tadašnjih 8-12 redova imalo čak 50, odnosno bilo daleko dublje od spartanske falange. S druge strane je Epaminonda morao maksimalno oslabiti svoj centar i desno krilo. Nastojeći spriječiti da budu razbijeni, postavio ih je dijagonalno, odnosno iza svog lijevog krila.
 
Kada su se konačnbo susreli tebanska i spartanska teška pješadija, to je bilo samo na tebanskom lijevom krilu. Ispostavilo se kako je dubina tebanskog poretka Epaminondi dala daleko veću snagu od Spartanaca, čije je desno krilo razbijeno, a Kleombrot ubijen. Tebanci su se tada okrenuli nadesno prema spartanskom centru i lijevom krilu, u kome je zavladalo rasulo i panika. Kontingenti peloponeskih saveznika su, pak, iskoristili priliku da s bojišta pobjegnu bez borbe.
 
== U popularnoj kulturi ==