Kirurgija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: yi:כירורגיע
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: sq:Kirurgjia; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Kirurgija''' ili '''hirurgija''' (od [[Grčki jezik|grčke]] riječi ''cheirourgia'' što znači "ručni rad") je medicinska specijalnost koja liječi [[bolest]]i ili ozljede operacijama uz pomoć ruku i instrumenata. '''Kirurzi''' mogu biti [[liječnik|liječnici]], [[zubar]]i ili [[veterinar]]i koji su se specijalizirali za kirurgiju.
 
'''Kirurgija''' se također može odnositi na mjesto gdje se obavljaju operacije, odnosno kancelariju liječnika, veterinara ili zubara.
Red 37:
*[[Rendgen (dijagnostika)|Rendgen]] [[1895]] uvodi novi vid dijagnostike, [[radiografija|radiografiju]].
*[[Transfuzija]] krvi je omogućena otkrićem Karla Landstainera o aglutinaciji eritrocita pod
uticajem seruma drugog čoveka- tako da je omogućeno utvrđivanje krvnih grupa. - Otkriće penicilina (Fleming, [[1928]]) omogućava pre- i postoperativno sprečavanje infekcija.
Brojni su hirurzi tokom ovog perioda svojim umećem i ingenioznošću doveli do razvoja hirurgije u današnjem obimu, kao i napredkom tehnologije. Hirurgija budućnosti ide u smeru što manje traume tkiva i organizma, kao i na poljima mikrohirurgie, fetalne, endoskopske, transplantacione hirurgije, implantacije veštačkih organa I tkiva koja se dobijaju na tkivnim kulturama.
 
Red 54:
*[[neurokirurgija]]
 
[[categoryKategorija:medicinaMedicina]]
[[categoryKategorija:Kirurgija| ]]
 
[[ar:جراحة]]
Red 104:
[[sk:Chirurgia]]
[[sl:Kirurgija]]
[[sq:Kirurgjia]]
[[sr:Хирургија]]
[[sv:Kirurgi]]