Bon Jovi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: tr:Bon Jovi
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ca:Bon Jovi; kozmetičke promjene
Red 15:
| Angažman =
| zvanični_sajt = [http://www.bonjovi.com/bonjovi/ Službena stranica sastava]
| sadašnji_članovi/ce = [[Jon Bon Jovi]]<br />[[Richie Sambora]]<br />[[David Bryan]]<br />[[Tico Torres]]
| Bivši članovi =
| nagrade =
Red 29:
Glavni pjevač [[Jon Bon Jovi]] (John Francis Bongiovi) počeo je svirati [[glasovir]] i [[gitara|gitaru]] u trinaestoj godini, uzimajući lekcije kod svog susjeda, Ala Perinelloa. U toj istoj dobi, Bongiovi je osnovao svoj prvi glazbeni sastav, nazvan ''Raze''. Jon se upisao u mušku Katoličku školu ''St. Joseph High School'' u Metuchen ([[New Jersey]]), ali ju je napustio nakon preklinjanja roditelja; želio je pohađati državnu školu. Krenuo je na nastavu u ''Sayreville War Memorial High School''. U šesnaestoj godini Bon Jovi upoznaje [[David Bryan|Davida Bryana]] (rođenog kao David Bryan Rashbaum) i osniva 12-člani sastav s njim pod imenom ''Atlantic City Expressway''. Svirali su u klubovima po New Jerseyju, iako su bili maloljetni. Još uvijek u tinejdžerskim godinama, Bongiovi je svirao u sastavu ''John Bongiovi and the Wild Ones'', svirajući u klubovima New Jerseyja kao što je "The Fast Lane" i otvarajući nastupe poznatim izvođačima u tom području. Do ljeta 1982., završio je školu i radio skraćeno radno vrijeme, jedan od poslova bio mu je u trgovini cipelama, John se zaposlio u Power Station Studios, diskografskom studiju na [[Manhattan]]u čiji je suvlasnik bio njegov rođak, Tony Bongiovi. Bongiovi je snimio nekoliko demo-snimki (uključujući onu koju je produciorao [[Billy Squier]]) i poslao ih mnogim diskografskim kućama, ali nije bilo nikakvog rezultata.
 
[[ImageDatoteka:Jonbonjovi.jpg|thumb|left|Jon Bon Jovi]]
 
Godine 1983., Bongiovi je posjetio lokalnu radio postaju ''WAPP 103.5FM "The Apple"'' u [[Lake Successu]] ([[New York]]). Razgovarao je direktno sa D.J.-em, Chipom Hobartom, koji je predložio Bongioviju da ''WAPP'' uključi njegovu pjesmu [["Runaway"]] na kompilacijski album lokalnih nepoznatih talenata. Bongiovi je bio neodlučan, ali s vremenom dao im je pjesmu u kojoj je koristio studijske glazbenike da sviraju na pjesmi "Runaway" (koja je napisana 1980-ih). Studijski glazbenici koji su pomogli pri snimanju pjesme "Runaway" bili su poznati kao "The All Star Review." To su bili:
Red 70:
Između godina 1990 i 1992, članovi benda krenuli su odvojenim putevima na neko vrijeme da bi se refokusirali prije pisanja i snimanja svog sljedećeg albuma. Ovo slobodno vrijeme također im je koristilo da odluče gdje će se Bon Jovi uklopiti zbog rapidnog mijenjanja glazbene scene prije njihovog povratka. [[Jon Bon Jovi]] je snimio solo album, soundtrack za film "Mladi revolveraši II" (Young Gouns 2) (u kojem se također pojavljuje na manje od sekundu), poznatiji kao "[[Blaze Of Glory]]". Album je uključio neke od vrlo poznatih gostiju kao npr.: Elton John, Aldo Nova, Little Richard, i [[Jeff Beck]], između ostalih. Album je dobro prošao komercijalno I sakupio vrlo pozitivne kritike [potrebno citiranje]. Naslovna pjesma, "[[Blaze Of Glory (song)|Blaze Of Glory]]", zaradila je Jonu nominaciju za [[Academy Award]] (Oscara) za Najbolju pjesmu, ali nije osvojio tu nagradu. Te iste godine, kako bilo, "[[Blaze Of Glory (song)|Blaze Of Glory]]" nagrađena je Zlatnim globusom.
 
[[Richie Sambora|Sambora]], uz pomoć [[Tico Torres|Tico Torresa]]a i [[David Bryan|Davida Bryana]], također je objavio solo album naslovljen [[Stranger In This Town]], godine 1991. Album ima savršen utjecaj bluesa u sebi i sadrži izvedbu [[Erica Claptona]] na pjesmi "Mr. Bluesman". [[David Bryan]] je također snimio soundtrack za horor film The Netherworld, što je bilo pozitivniji dio te godine nakon što je bio hospitaliziran zbog bolesti povezane sa parazitom iz Južne Amerike. [[Alec John Such|Such]] je pao sa svog motora što mu je ozlijedilo ruku kojom svira bas gitaru, te ga je prisililo da pronađe posve novi način za držanje i sviranje svog instrumenta.
 
Bend se vratio sa albumom [[Keep The Faith]] godine 1992. Album sadrži zreliji zvuk i tekstove za razliku od njihovih prijašnjih uradaka. Fanovi su bili ugodno iznenađeni i album je postao preteča hitova pri nastanku grungea. To je najprepoznatiljiviji album sa hit singlovima "[[Bed Of Roses]]", "[[Keep The Faith (song)|Keep The Faith]]" i "[[In These Arms]]", ali neke od ostalih pjesama sa albuma bile su objavljne kao singlovi u drugim dijelovima svijeta, uglavnom fanovima omiljena himna, "[[Dry County]]", zarazna "I Believe", i svima omiljena "[[I'll Sleep When I'm Dead]]" te se sada smatraju nekima od najboljih radova ovog benda.
Red 106:
U rujnu 2005. godine, Bon Jovi su počašćeni sa nagradom Diamond na World Music Awards zbog prodaje 100 milijuna albuma. Do današnjeg dana, prodali su više od 120 milijuna albuma (ne uključujući singlove) diljem svijeta.
 
Bon Jovijev dugo očekivani novi album, [[Have A Nice Day]], objavljen je 20. rujna 2005 (USA), slijedila je internacionalna turneja koja je počela početkom studenog. Album je zasjeo na vrhove top lista širom svijeta, stigavši ravno na mjesto broj 2 na Billboardu prvog tjedna prodaje. Bon Jovi su tada imali najbolji prvi tjedan u karijeri, prodalo je preko 202,000 albuma. " [[Have A Nice Day (song)| Have A Nice Day]]" bio je prvi singl sa tog novog albuma, a debitirao je na radiju širom svijeta 18. srpnja 2005. godine. Sljedeći singl, "[[Who Says You Can't Go Home]]", otada je također debitirao, uključujući verziju snimljenu kao duet sa country pjevačicom [[Jennifer Nettles]] iz benda [[Sugarland]]. U svibnju 2006. godine, Bon Jovi su ušli u povijest postavši prvi rock and roll bend koji ima broj 1 odmah na Billboardovoj top listi Hot Country. Treći singl sa albuma nazvan je "Welcome to Wherever You Are".
 
[[Slika:Bon Jovi Dublin 2006.jpg|thumb|Bon Jovi uživo u [[Dublin]]u, [[20. svibnja]] [[2006.]]g.]]
Red 193:
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.bonjovi.com www.bonjovi.com]
<!-- interwiki -->
 
[[categoryKategorija:Američke rock grupe]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[ar:بون جوفي]]
Linija 202 ⟶ 201:
[[bg:Бон Джоуви]]
[[bs:Bon Jovi]]
[[ca:Bon Jovi]]
[[cs:Bon Jovi]]
[[cy:Bon Jovi]]