Atomsko jezgro – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: yi:אטאמקערן
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: yi:אטאמקערן; kozmetičke promjene
Red 2:
 
 
[[ImageDatoteka:Helium_atom_QM.png|right|300px|thumb|Vizuelni prikaz [[helijum]]ovog atoma prema kvantnomehaničkom modelu. U jezgru, [[proton]]i su ružičasti a [[neutron]]i ljubičasti. Realno jezgro helijuma je sferno simetrično. Gustina sivog oblaka oko jezgra proporcionalna je verovatnoći nalaženja elektrona. 1 [[Fermi (jedinica)|Fermi]] = 10<sup>-15</sup> m. 1 [[Angstrem (jedinica)|Angstrem]] = 10<sup>-10</sup> m]]
 
'''Atomsko jezgro''') je centar [[atom]]a, ogromne gustine koji se sastoji od nukleona - [[proton]]a i [[neutron]]a. Broj protona u atomskom jezgru se zove [[atomski broj]], i određuje kom [[hemijski element|hemijskom elementu]] atom pripada (na primer [[vodonik]], [[ugljenik]], [[kiseonik]], itd.). Broj neutrona određuje [[izotop]] elementa. Protoni i neutroni imaju skoro jednake mase, i njihov zajednički broj [[maseni broj]], je približno jednak [[atomska masa|atomskoj masi]] atoma (svaki izotop elementa ima jedinstvenu atomsku masu). Masa [[elektron]]a je mala i ne doprinosi značajno atomskoj masi.<ref>S. Macura, J. Radić-Perić, ATOMISTIKA, Službeni list, Beograd, 2004., str. 473.
</ref>
 
== Istorija ==
Bilo je mnogo hipoteza o građi [[atom]]a koje su bile više plod mašte nego sistematskih i činjenicama potkrepljenih istraživanja. Prvi, na eksperimentima zasnovan, model bio je Tompsonov "plum puding" model atoma, [[1903]]. g, (puding od šljiva: elektroni u atomu raspoređeni su kao suvo grožđe u pudingu). Po ovom modelu elektroni su raspoređeni po zapremini atoma. Frekvencija oscilovanja elektrona oko tih ravnotežnih položaja odgovara frekvenciji zračenja koje atom emituje. Ovaj model nije mogao da opiše kvantitativno nijedan eksperiment, ali nije bio ni u protivurečnosti sa do tada poznatim eksperimentima. Novim eksperimentima koje je započeo Raderford, a koji nisu mogli da se protumače Tompsonovim modelom, postavljeni su temelji savremenog shvatanja nuklearne strukture atoma:
*[[1906]]. g. [[Ernest Raderford|E. Raderford]] je ispitivao rasejavanje [[alfa čestica]] na metalnim listićima, s ciljem da ispita prodornost alfa zraka.
*[[1910]]. g. [[Hans Gajger|H. Gajger]] i [[Ernest Marsden|E. Marsden]], Raderfordovi saradnici, opazili su slučajeve rasejavanja [[alfa čestica]] u kojima je ugao rasejavanja bio skoro 180°.
*[[1911]]. g. [[Ernest Raderford|E. Raderford]] postavlja planetarni model atoma: unutar atoma nalazi se pozitivno naelektrisano jezgro, malih dimenzija, u kojem je usredsređena praktično celokupna masa atoma, a oko jezgra kruže [[elektron]]i.
*[[1911]] - [[1912]] g. [[Hans Gajger|H. Gajger]] i [[Ernest Marsden|E. Marsden]] eksperimentalno su potvrdili ispravnost Raderfordove postavke.
*[[1912]]. g. [[Patrik Bleket|P. Bleket]], pomoću tek otkrivene [[Vilsonova komora|Vilsonove komore]], dobio je fotografije tragova alfa čestica koji su imali oštre prelome. Prelomi potiču od jednostrukih sudara (rasejavanja) alfa čestica sa atomima gasa u komori.
*[[1913]]. g. [[Artur van der Bruk|A. van den Bruk]] primetio je da podaci o rasejavanju alfa čestica mogu najlakše da se objasne ako se pretpostavi da je naelektrisanje jezgra umnožak elemetarnog naelektrisanja elektrona i rednog broja elementa Ze.
Red 30:
== Modeli atomskog jezgra ==
 
Pošto je atomsko jezgro, kao i većina pojava i objekata na mikroskopskom nivou, po osobinama potpuno različito od svega što vidimo u svetu oko nas, za njegovo razumevanje korisitmo se modelima. Modeli mikroskopskih pojava i objekata obično su vrlo grube aproksimacije stvarnog stanja i zbog toga mogu da opišu predmet modeliranja samo delimično i to u jednom vrlo uskom segmentu. Najbolji opis pruža aparat kvantne mehanike (kvantna elektrodinamika i hromodinamika), ali je iz njega teško naslutiti fizičku sliku. Kod atomskog jezgra najpoznatiji su modeli kapi i ljuske. Prvi može dobro da opiše stabilnost jezgra i energetiku nuklearnih transmutacija a drugi magnetne osobine i elektromagnetni spektar jezgra.
 
=== Model kapi ===
 
Model kapi opisuje atomsko jezgro kao kapljicu nuklearne "tečnosti". Vezivna energija jezgra može se opisati Vajscakerovom poluempirijskom formulom:
Red 38:
:<math>W = -w_0 A + w_1 A^{2/3} + w_2 \frac{Z^2}{A^{1/3}} + w_3 \frac{(A-2Z)^2}{A} + w_4 \frac{\delta(A,Z)}{A^{3/4}}</math>
 
Prvi član, porporcionalan broju nukleona, predstavlja unutrašnju energiju jezgra. Član proporcionalan ''A''<sup>2/3</sup> opisuje "površinsku" energiju i uzima u obzir to da površinski nukleoni imaju manji broj suseda i stoga manje doprinose vezivnoj energiji. Član proporcionalan kvadratu naelektrisanja, ''Z''<sup>2</sup>, opisuje elektrostatičko odbijanje među protonima, a član koji zavisi od (''A''-2''Z'')<sup>2</sup> predstavlja energiju asimetrije i uzima u obzir da je kod lakih jezgara broj protona i broj neutrona u jezgru približno isti. Poslednji član predstavlja energiju sparivanja kojom se opisuje empirijski nalaz da su jezgra s parnim brojem protona i parnim brojem neutrona stabilnija od parno-neparnih i neparno-parnih.
 
Vrednosti osnovnih parametara u gornjoj formuli određene su na osnovu poznatih osobina jezgara i iznose: <ref>E. Segré, ''Nuclei and Particles'', Benjamin, 1977)</ref>
Red 57:
Treba uočiti da samo prvi član doprinosi stabilnosti jezgra (što više nukleona tim više nuklerarnih privlačnih sila dok ostali stabilnost smanjuju (što više protona tim je veće odbijanje među njima i tim manja stabilnost jezgra). Ukupan rezultat je da najveću energiju po nukleonu imaju atomska jezgra u blizini gvožđa. Dakle, jezgra sa masom dosta manjom i dosta većom od mase gvožđa imaju manju energiju vezivanja po nukleonu. To ne znači da su ta jezra obavezno radioaktivna, ali znači da stapanjem lakših (fuzijom) i cepanjem težih (fisijom) pri čemu nastaju jezgra srednjih atomskih masa, može da se dobije korisna energija. Na tom principu rade savremene fisione nuklearne centrale i istražuje mogućnost za građenje fuzionih.
 
=== Model ljuske ===
 
Model tečne kapi odlično je poslužio da opiše energijske osobine jezgra (recimo energiju vezivanja po nukleonu), ali nije mogao ni najmanje da pomogne da se objasni diskretna priroda elektromagnetnog (gama) zračenja iz atomskog jezgra. To je pošlo za rukom modelu ljuske koji je formulisan u potpunoj analogiji sa modelom elektronskih ljuski u atomskom omotaču. Po tom modelu u jezgru postoje diskretni energijski nivoi u kojima dolazi, po analogiji sa elektronima u elektronskom omotaču, do sparivanja protona sa protonima i neutrona sa neutronima. Svaki energijski nivo ima određeni broj parova koje može da sadrži pre nego što dođe do popunjavanja viših nivoa. za neke specijalne, "magične" brojeve protona ili neutrona: 2, 8, 20, 28, 50, 82 ili 126, jezgra su posebno stabilna.
Red 63:
Pored objašnjenja spektra gama zračenja, model ljuske je u stanju da predvidi i magnetne osobine jezgra (videti [[NMR]]).
 
== Izotopi ==
 
[[Izotop]]ski sastav jezgra određen je brojem neutrona u njemu. (Promenom broja protona, menja se hemijska priroda atoma.) Različiti izotopi istog hemijskog elementa imaju veoma slične (ali ne i identične, videti [[izotopski efekat]]) hemijske osobine jer hemijsu prirodu elementa skoro u potpunosti određuje broj elektrona u elektronskom omotaču atoma. To znači da se različiti izotopi jednog te istog hemijskog elementa vrlo teško mogu razdvojiti hemijskim putem ali mogu različitim fizičkohemijskim procesima i metodama poput centrifugiranja, masene spektrometrije, frakcione destilacije, elektrolize itd. Na primer, obogaćeni uranijum (povećanje koncentracije uranijuma-235 u odnosu na uranijum-238) na industrijskoj skali, dobija se centrifugiranjem uranijumheksafluorida UF6. Za odreživanje starosti materijala organskog porekla (na osnovu odnosa kocentracija izotopa ugljenika-14 i ugljenika-12) koristi se masena spektrometrija. Za dobijanje kiseonika-18 koji se koristi za pravljenje radioaktivnih izotopa za medicinsku dijagnostiku ([[PET]]) koristi se [[frakciona destilacija]] azotdioksida...
Red 74:
Ako jezro ima previše ili premalo neutrona ono je nestabilno te se tokom vremena spontano raspada. Na primer, jezgro [[azot]]a-16 (7 protona i 9 neutrona) već nakon nekoliko sekundi od nastanka, beta raspadom prelazi u [[kiseonik]]-16 (8 protona i 8 neutrona). U tom raspadu, pod uticajem slabe nuklearne sile, neutron u jezgru azota prelazi u proton, oslobađajući elektron (beta zrak).
 
=== Veličina jezgra ===
 
Radijus nukleona, (neutrona ili protona) je reda veličine 1 fm (1 femtometar = (10<sup>-15</sup> m). Nuklearni radijus može da se predstavi približno izrazom:
 
 
Red 119:
</div>
 
== Vidi još ==
*[[Spisak nuklearnih čestica]]
*[[Radioativni raspad]]
Red 130:
*[[Izotop]]
 
== Spoljašnje veze ==
* [http://www.sckcen.be/ SCK.CEN Belgian Nuclear Research Centre] Belgijski nuklearni centar, Mol
{{Link FA|lmo}}
 
[[CategoryKategorija:Nuklearna fizika|Atomsko jezgro]]
 
{{Link FA|lmo}}
 
[[ar:نواة الذرة]]