Husein Gradaščević – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinos)
Red 32:
Prvi i najvažniji građevinski poduhvat je [[Gradačačka tvrđava]]. Tvrđava je postojala decenijama i bila je renovirana od vremena Mehmed-kapetana [[1765]]. godine. Huseinov otac Osman i brat Murat su također radili na tvrđavi [[1808]]. i [[1818]].–[[1819|19.]] godine. Ipak, ne zna se tačna priroda Huseinovog doprinosa utvrđenju. Kula tvrđave je dugo bila smatrana Huseinovim djelom ali arheološki dokazi pokazuju da je kula postojala od prije.
 
HuseinHusejn je svakako bio odgovoran za kompletnu gradnju nove tvrđave tokom svoje vladavine. Po svim standardima to je bio veliki projekat, koji je uključivao konstrukciju vještačkog jezera ograđenim rovom koji je bio do 100 metara širok i vrlo dubok. Tvrđava je dobila ime ''Čardak'' i obližnje selo je vrlo brzo dobilo isto ime. Zidine su bile ovalnog oblika, kompletna struktura je bila 17 metara duga i 8 metara široka. Cijeli kompleks s okolinom je također sadržio džamiju, bunare, lovište ribe i terene za lov.
 
Unutar zidina grada Gradačca najznačajniji Huseinov doprinos je [[Gradačačka sahat-kula|sahat-kula]] koja je izgrađena [[1824]]. godine. Osnova objekta je 5,5 x 5,5 metara, dok je visina 21,50 metara. Ovo je bio posljednji objekte te vrste koji je izgrađen u Bosni <sup>[[#Bilješke|1]]</sup>.