Algebra – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 119 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q3968 (translate me)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Algebra''' (''Algebra''), arap. ''al-gabr'', u stvari „uzglobljavanje (polomljenih) delova“, vaspostavljanje ravnoteže, oblik jednačine.
 
Geneza naziva vodi do knjige arapskog matematičara [[Muhamed Al Horezmi|Muhameda Al Horezmija]] ''Hisab al džabr val mukabala'' što se u slobodnijem prevodu može biti ''Knjiga o svođenju i dvostrukom oduzimanju''. Postupak se prvo odnosio na uređivanje leve i desne strane kod jednačina ali je kasnije, razvojem matematike, značajno proširen.
 
Izvorno se pod „algebrom“ podrazumevala teorija „algebarskih“ jednačina, u kojima su pomoću „algebarskih“ računskih operacija (sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje itd.) povezane poznate i nepoznate veličine. Danas ovaj pojam označava i opštiju teoriju matematičkih struktura, u kojoj se posebno istražuju strukturne jednakosti između tako različito usmerenih oblasti kao što su [[teorija brojeva]], [[geometrija]] ili algebra u tradicionalnom smislu.
Red 7:
Važne algebarske strukture su, recimo, grupe, prsteni, tela i asocijacije. Sve tvorevine koje pokazuju neku određenu strukturu nazivajy se „modeli“ ove strukture. Rezultati na koje se smera istraživanjima apstraktnih struktura pokatkad važe i za njihove modele.
 
Nadovezujući se na ''Mathematical Analysis of Logic'' ([[1847]].) [[Džordž Bul|Džordža Bula]]a, algebarska istraživanja su postala značajna i za formalnu logiku. Važnu ulogu tu igraju posebno „bulovske asocijacije“ ili „[[Bulova algebra|bulovske algebre]]“. Pored algebarskih struktura, govori se još i ο „strukturama uređenja“ i „topološkim strukturama“.
 
'''Algebra''' se deli na: