Miro Barešić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
precizacija opisa osobe na pocetku
Red 10:
|organization = Hrvatski narodni otpor}}
 
'''Miro Barešić''' ([[10. 9.]] [[1950]]. - [[31. 7.]] [[1991]].) bio je hrvatski militantni nacionalistUstaša optuženu zaemigraciji, ubojstvokoji je u [[SFRJŠvedska|jugoslavenskogŠvedskoj]] abasadora[[1971]] uubio [[ŠvedskaSFRJ|Švedskojjugoslavenskog]] ambasadora [[1971Vladimir Rolović]]a. teNaknadno naknadnoje pušten u razmjeni nakon otmice aviona Scandinavian Airlinesa.
 
== Ubojstvo u amabsadi SFRJ u Švedskoj ==
 
U Švedskoj se Barešić povezao s ljudima iz Hrvatskog narodnog otpora i drugim hrvatskim ekstremnim nacionalistima. Barešić je u Švedskoj planirao započeti novu organizaciju pod nazivom Crna Legija kaokako bi pokrenuo pobunu protiv Jugoslavije.
 
Barešić, ai drugi hrvatski militantni su osuđeni 1971. zbog ubojstva jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj, [[Vladimir Rolović]]a, bivšeg šefa jugoslavenske tajne policije, Udbe. Dana 7. 4. 1971. Miro Barešić i njegov prijatelj Anđelko Brajković vozili su se u iznajmljenom automobilu u [[Stockholm]]u s još 4 partera uključena u planiranje ubojstva. Njih dvojica su ušla u veleposlanstvo i zatražili informacije o vizama na recepciji kako ne bi skrenuti pozornost na sebe. Nakon što su vidjeli Rolovića u blizini recepcije izvukli su svoje oružje i uzvikivali "Mi smo naoružani!". Barešić je potom pogodio veleposlanika u lice s vlastitim pištoljem i obojica su ga natjerali u njegov ured gdje ga je Barešić pogodio i drugi put kako bi pao na pod. Anđelko je zaključio da Rolović nije bio dovoljno miran na podu pa ga je ipak odlučio vezati za stolicu s užetom oko ruke i noge te remenom oko vrata, kako bi se zadavio vlastitom krvlju. Tokom tog vremena Barešić je čuvao vrata. Za to vrijeme ispred veleposlanstva se stvarala masa ljudi, mediji, policija i bolničari koji su stigli na mjesto događaja. Kad Barešić je vidio s balkona da se policija približava shvatio je da će izvorni plan, uzeti veleposlanika za taoca, propasti ako će policija upadne u zgradu. Nakon što Brajković još jednom udario Rolovića, izišao je vani na balkon, pomokrio se na ruke kako bi oprao krv s ruku i obrisao ih sa zavjesom. Kad je Barešić vidio kaos ispred veleposlanstva uzeo je uokvirenu sliku Josipa Broza Tita sa zida i bacio je vani. Kad su čuli policiju kako kreće unutar zgrade Brajković je uzeo pištolj, stavi ga u usta Roloviću i pucao mu u glavu. Kad je policija čula pucanj i kaos unutar ureda zatražila je da se predaju, a oni su stavili svoje oružje na pod te ih šutnuli ispred vrata te uhićeni bez otpora. Kad su privođeni s mjesta zločina nekoliko televizijski postaja je već snimalo dijeli incident. Tad je Barešić poljubio Brajkovića u obraz i počeo vikati "Živila Nezavisna Država Hrvatska" i "Živio Ante Pavelić" dok ih nisu sproveli do parkiranih policijskih automobila.
 
{{Lifetime|1950|1991|Barešić, Miro}}