UDIK – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Poništena izmjena 34041843 korisnika Vrtleska225 (razgovor)
Nema sažetka izmjene
Red 36:
Najveći broj aktivnosti se održava u Sarajevu<ref>http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/11361/sarajevo_za_vukovar_sutnja_za_zrtve.html</ref><ref>http://www.e-novine.com/region/region-bosna/101604-Sjeanje-rtve-opsade-Sarajeva.html</ref>, ali i u drugim gradovima kao što su: Brčko<ref>http://www.klix.ba/vijesti/bih/obiljezavanje-godisnjice-zlocina-pocinjenih-u-logoru-luka-u-brckom/150504010</ref>, Zenica<ref>http://m.pogled.ba/clanak/obiljezavanje-godisnjice-ubojstva-djevojcice-matee-juric/67171</ref>, Tuzla, Srebrenica<ref>http://radiosarajevo.ba/novost/158116/foto-udik-zene-u-crnom-i-fondacija-cure-u-akciji-sat-vremena-sutnje-u-crnini</ref>, Beograd, Zagreb<ref>http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-sredistu-zagreba-skup-protiv-drzavno-organiziranog-poricanja-zlocina-iz-oluje/834272.aspx</ref> , Foča, Višegrad<ref>http://globalx.ba/visegrad-obiljezen-zlocin-zivih-lomaca/</ref>, Banja Luka<ref>http://www.6yka.com/novost/89812/mir-mozemo-zajedno</ref>, Podgorica... Živim spomenikom UDIK je prvi obilježio opsadu Vukovara, te [[zločin na Kazanima]], pri čemu su aktivisti često trpili represiju zajednice koja se ponekad i fizičkim napadima obračunavala sa aktivistima, ali i prijetnjama koordinatoru UDIK-a [[Edvin Kanka Ćudić|Edvinu Kanki Ćudiću]].
 
===Centralna evidencija spomenika===
[[2016]]. Koordinator UDIK-a [[Edvin Kanka Ćudić]], na okruglom stolu u Mostaru je prvi put objavio informaciju da će UDIK do kraja iste godine objaviti prvu Centralnu evidenciju spomenika u BiH, koja će do danas biti jedini registar izgrađenih spomenika nakon rata u Bosni i Hercegovini.
===Publikacije===
[[File:Edicija 20 godina poslije-UDIK.jpg|thumb|Edicija: 20 godina poslije]]
[[2015]]. UDIK je objavio ediciju "20 godina poslije". U prvoj knjizi "Novinari o ratu u BiH" govore novinari koji su bili direktni sudionici rata protiv Bosne i Hercegovine. Unutar ove publikacije nalaze se intervjui sa: [[Florence Hartmann]], [[Ron Haviv]], Morten Hvaal, Roy Gutman, dok u drugoj publikaciji "Političari o ratu u BiH" govore [[Stjepan Mesić]], [[Nebojša Radmanović]], Mladen Bosić. Tiraž edicije 20 godina poklonjen je bibliotekarskom fondu biblioteka Bosne i Hercegovine u cilju jačeg razumijevanja rata protiv Bosne i Hercegovine.<ref>http://www.udik.org/sarajevo/wp-content/uploads/2015/10/20-godina-poslije-Novinari-o-ratu-u-BiH-page-1.pdf</ref><ref>http://www.udik.org/sarajevo/wp-content/uploads/2015/10/Politicari-o-ratu-u-Bosni-i-Heregovini.pdf</ref>
 
[[2016]]. Koordinator UDIK-a [[Edvin Kanka Ćudić]], na okruglom stolu u Mostaru je prvi put objavio informaciju da će UDIK do kraja iste godine objaviti prvu Centralnu evidenciju spomenika u BiH, koja će do danas biti jedini registar izgrađenih spomenika nakon rata u Bosni i Hercegovini.
 
=== Edvin Kanka Ćudić: 2013 - danas ===