Aleksije I Komnen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
Xqbot (razgovor | doprinos)
Red 1:
[[ImageDatoteka:Alexius I.jpg|thumb|Car Aleksije I Komnin ]]
 
'''Aleksije I Komnin''' ( [[Grčki jezik|grč.]]: '''Αλέξιος Α' Κομνηνός''' ) ([[1048]].-[[15. avgust]] [[1118]].) je bio [[Vizantijski carevi|vizantijski car]] ([[1081]].-[[1118]].). Tokom njegove vlasti započela je vojna, finansijska i teritorijalna obnova [[Vizantija|Vizantije]].
 
== Dolazak na tron ==
Kada je abdicirao [[Isak I Komnin]], Aleksijev otac je odbio tron, tako da je od [[1059]]. do [[1081]]. vladala dinastija Duka.
 
Red 11:
Njegova vojska ga proglašava carem, pa sa svojom vojskom kreće na [[Carigrad]]. Aleksije je potplatio zapadne plaćenike, koji su čuvali Carigrad, tako da su ušli [[1. april]]a [[1081]]. u Carigrad gotovo bez otpora. Nićifor III Votanijat je abdicirao i povukao se u manastir, a Aleksije I Komnin je krunisan [[4. april]]a [[1081]].
 
== Borbe sa Normanima 1081.-1085. ==
[[Robert Gviskar]] se sa [[Normani]]ma [[1081]]. iskrcao kod [[Valona|Valone]] u proleće [[1081]]. Počeo je da opseda [[Drač]], pa je stigao car Aleksije I Komnin , koji je teško poražen od Normana [[18. oktobar|18. oktobra]] [[1081]]., a u bitku se nije uključio srpski kralj [[Konstantin Bodin]], iako je kao vizantijski vazal došao na Aleksijev poziv. [[Normani]] su tako zauzeli Drač, a tokom [[1082]]. i celu Makedoniju, uključujući i Skoplje. Normani su osvojili i [[Epir]] i [[Tesalija|Tesaliju]]. Međutim Aleksije I Komnin nije gubio nadu, nego je konsolidirao vojsku za kontraudarce.
 
Nemačkog kralja [[Henrik IV, Sveti Rimski Car|Henrika IV ]] je podmitio da napadne Normane sa severa. To je prisililo Normane da veliki deo vojske povuku u Italiju tokom [[1083]]-[[1084]]. [[Normani]] su bili prisiljeni da se od [[1083]]. postepeno povlače. Normanska opasnost prestaje smrću [[Robert Gviskar|Roberta Gviskara]]. 1085. i Vizantija vraća većinu izgubljenih teritorija.
 
== Različite pretnje: Bogumili, Pečenjezi, Kumani ==
U [[Trakija|Trakiji]] su nastale nevolje sa novim sektama [[bogumili|bogumila]] i pavlićana, koji su se pobunili. Te sekte su se udružile sa [[Pečenjezi]]ma. Vojnici pavlićani su dezertirali tokom borbi protiv Normana. Kad je prestala normanska opasnost car Aleksije odlučuje da kazni pobunjenike i dezertere, pa im oduzima zemlju, što dovodi do novih pobuna. U bici protiv pobunjenika kraj Filipopolisa ([[Plovdiv]]a) ubijen je komadant zapadne vojske.
 
Tokom [[1087]]. [[Pečenjezi]] haraju Trakijom, pa je car Aleksije I Komnin krenuo u Meziju da se osveti, ali bio je prisiljen da se povlači. Tokom povlačenja [[Pečenjezi]] su ga zarobili i prisilili da potpiše mir i da im plati veliku sumu novca. Tokom [[1090]]. Pečenjezi ponovo napadaju Trakiju i ulaze u savez sa Seldžucima , tako da su pokušali zajedničku opsadu Carigrada. Aleksije Komnin ulkazi u savez sa hordom od 40.000 [[Kumani|Kumana]]. Vizantija i [[Kumani]] su zajednički potukli Pečenjege u Trakiji [[29. april]]a [[1091]].
 
Posle obračuna sa Pečenjezima, [[Kumani]] su postali opasnost i započeli su seriju pljačkaških napada na carske teritorije. Vođa Kumana je tvdio da je on Konstantin Diogen, davno preminuli sin cara Romana IV Diogena. Kumani su harali Trakijom, sve dok njihov vođa nije eliminisan kraj Adrijanopolja. Kada je pacificirao Balkan Aleksije Komnin je mogao obratiti pažnju na Malu Aziju, čiji veliki deo su osvojili [[Turci Seldžuci]].
Red 25:
== [[Prvi krstaški rat]] ==
Oko [[1090]]. Aleksije Komnin se miri sa papama, sa namerom da dobije zapadnu podršku protiv Seldžuka. Aleksije Komnin je zamolio papu Urbana II na saboru u Pjačenci da sazove rat protiv nevernika. Papa je [[1095]]. sazvao [[sabor u Klermonu]] i pozvao u [[Prvi krstaški rat]].
Aleksije Komnin je mislio da će doći plaćenici, a ne velika, gotovo seljačka vojska. Car Aleksije I Komnin nije bio sporeman za toliki broj krstaša, od kojih su mnogi pljačkali duž puta. Najpre je imao posla sa [[Seljački krstaški rat|neorganiziranom grupom krstaša]], avanturista i seljaka koje je predvodio [[Petar Pustinjak]].
Nije znao što da radi s njima. Predložio je Petru Pustinjaku, da sačekaju glavninu krstaške vojske. Većina te seljačke vojske je bila nestrpljiva, želeli su da preotmu Nikeju od Turaka. Pretrpili su izuzetno težak poraz, tako da je od 20.000 krstaša ostalo živo samo 3.000.
 
Druga grupa krstaša je bila mnogo organiziranija. Vodili su je [[Gotfrid Bujonski ]] , [[Boemund Tarantski ]] i [[Rejmond Tuluški]] . Aleksije Komnin se sastajao sa vođama krstaša i od njih je tražio da polože zakletvu da će sve osvojene teritorije, koje su pripadale Vizantiji boti vraćene. Aleksije Komnin je sa svoje strane obećavao da će snabdevati krstaše. Pošto se prvi krstaški rat pokazao uspešnim mnogi gradovi i teritorije su vraćene Vizantiji. [[Opsada Nikeje]] [[1097]]. prisilila je grad da se preda caru. Sledeća [[bitka kod Dorileja|pobeda kod Dorileja]] [[1097]]. omogućila je da se Vizantiji tokom [[1097]]-[[1099]]. vrate [[Rodos]], [[Smirna]], [[Kios]], [[Efez]], Filadelfija i [[Sard]].
 
Posle [[opsada Antiohije|opsade Antiohije]] [[Boemund Tarantski]] je tvrdio da je Aleksije Komnin prekršio svoj deo dogovora, pa zato nije vraćao Antiohiju Vizantiji. Tek [[1108]]. je Boemund pristao da bude vizantijski vazal.
 
== Zadnje godine ==
Tokom zadnjih 20 godina svoga života Aleksije Komnin je izgubio dosta popularnosti. Te godine su bile obeležene kažnjavanjem i proganjanjem bogumila i pavlićana. Bogumilskog vođu Vasilija Doktora spalio je na lomači. Unatoč uspehu krstaškog rata Aleksije Komnin je mnogo puta morao da sprečava napade Turaka Seldžuka od 1110- 1117.
 
Red 38:
 
== Stabilizirao je Vizantiju ==
Aleksije Komnin je stabilizovao Vizantiju i prevladao je opasnu krizu. Promenio je prirodu vizantijske vlasti, uključujući dosta plemsta u svoju vlast. Time je stvorio savez sa plemstvom i ojačao je vlast smanjujući opoziciju. Iako je ta mera bila uspešna na samom početku, smanjila je efikasnost carske vlasti, jer porodične veze postaju značajnije od zasluga.
 
== Vanjski linkovi ==
Red 46:
{{niz|
pre=[[Nikifor III Votanijat]]|
spisak=[[Popis bizantskih careva|Vizantijski car]] <br />([[1081]] - [[1118]])|
posle=[[Jovan II Komnin]]}}
 
[[CategoryKategorija:Vizantijski carevi]]
[[CategoryKategorija:Komnini]]
 
[[be:Аляксей I Комнін]]
Red 87:
[[sr:Алексије I Комнин]]
[[sv:Alexios I Komnenos]]
[[th:จักรพรรดิอเล็กซิออสที่ 1 โคมเนนอส]]
[[tr:I. Aleksios Komnenos]]
[[uk:Олексій I Комнін]]