Vladimir Bebić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Vladimir Bebić''', poznat po nadimku '''''Bombarder s Kvarnera''''', (4.8. 1946. - 14.6. 2009.) je bio hrvatski ljevičarski političar po...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Vladimir Bebić''', poznat po nadimku '''''Bombarder s Kvarnera''''', ([[4.8.]] [[1946]]. - [[14.6.]] [[2009]].) je bio [[Hrvatska|hrvatski]] [[ljevica|ljevičarski]] političar poznat po žestokoj kritici [[Franjo Tuđman|Tuđmanove]] politike početkom 1990-ih.
 
U mladosti se bavio [[boks]]om, a prije višestranačja u Hrvatskoj je bio direktor Boksačkog kluba Rijeka. 1990. godine se priključio regionalističkoj stranci [[Riječki demokratski savez]]. Za vrijeme [[rat u Hrvatskoj|rata u Hrvatskoj]] je sudjelovao u Hrvatskoj vojsci na ličkom ratištu, a njegov tadašnji zadatak je bio osobno javljati vijest o pogibiji svojih drugova njihovim roditeljima. Godine [[1992]]. godine se kao RIDS-ov kandidat kandidirao [[Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 1992|izborima za Sabor]] [[1992]]. godine u riječkoj izbornoj jedinici. Nakon ponovljenih izbora je za nekoliko stotina glasova pobijedio [[HDZ]]-ovog kandidata te tako postao jedan od šestorice opozicijskih kandidata izabranih u većinskim izbornim jedinicama (sve ostale većinske jedinice je osvojio HDZ, a svi ostali opozicijski zastupnici bili izabrani s državne kandidatske liste).
 
Bebić se vrlo brzo nametnuo kao jedan od najživopisnijih saborskih zastupnika, koji je u svojim saborskim govorima žestoko kritizirao tadašnju vladajuću politiku. Sklonost "soliranju" ga je dovela u sukob s matičnom strankom, koju je nakon nekoliko mjeseci napustio te se potom priključio [[Hrvatska kršćanska demokratska unija|Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji]]. Nju je isto tako napustio, da bi se konačno skrasio u [[Socijaldemokratska unija (Hrvatska)|Socijaldemokratskoj uniji]] (SDU).