The Picture of Dorian Gray – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 22:
'''Slika Doriana Greya''' (The picture of Dorian Gray, [[1890]]) je roman [[Irska|irskog]] pisca [[Oscar Wilde|Oscara Wilde]]. Glavni lik, bogati i lijepi Dorian Gray, posjeduje portret, koji umjesto njega stari i na kojem ostaju tragovi grijehova i grešaka.
Dok Gray sve više postaje neobuzdan i nemilosrdan, njegov izgled ostaje mladolik i besprijekoran. Na kraju Gray, u svom očajanju, uništava sliku, a time i samoga sebe.
 
== Radnja ==
{{spoiler}}
Roman govori o mladiću pod imenom Dorijan Grej, čiji portret slika umetnik Bazil Holvard. Bazil, zanesen Dorijanovom lepotom, u sliku unosi sva svoja osećanja prema mladiću. Portret pokazuje svom prijatelju, Lordu Henriju Votonu, koga upoznaje sa Dorijanom. Lord Henri ubrzo opčinjava Dorijana svojim teorijama o [[Hedonizam|hedonizmu]] i njih dvojica postaju bliski prijatelji. Dorijan postaje obuzet idejom prolaznosti lepote i mladosti, i u trenutku očaja poželi da njegov portret stari umesto njega. Želja mu biva ispunjena, što mu dozvoljava da posveti svoj život potrazi za novim, sve mračnijim zadovoljstvima. I posle osamnaest godina Dorijan ostaje mlad, ali njegov portret, sakriven od očiju javnosti, stari i postaje izobličen, što je posledica raskalašnog života njegovog vlasnika. Bazil Holvard posećuje Dorijana i suočava ga sa glasinama koje o njemu kruže. Dorijan mu pokazuje portret i Bazil, užasnut, moli Dorijana da se pokaje. Dorijan smatra da je prekasno za to i ubija Bazila u trenutku besa. Ubrzo se vraća svom pređašnjem načinu života, ali ga njegovi gresi progone. On odlučuje da se promeni i pokušava da iseče portret nožem kojim je ubio Bazila. Umesto toga, njegove sluge ga nalaze mrtvog, starog i izobličenog, sa nožem u srcu, dok portret ponovo pokazuje lepog mladića.<ref>[http://www.gradesaver.com/the-picture-of-dorian-gray/study-guide/section1/ The Picture of Dorian Gray Summary and Analysis] {{en}}</ref>
 
 
== Filmovi ==