Oftalmoskop – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Redirect
 
djelomično preuzeto s hrvatske Wikipedije
Red 1:
[[File:Ophthalmoscope Otoscope08.JPG|thumb|Direktni oftalmoskop (lijevo) i otoskop (desno)]]
#REDIRECT [[:hr:Oftalmoskop]]
[[File:Ophthalmoscopy.JPG|thumb|right|Oftalmoskopiranje direktnim oftalmoskopom]]
[[File:Retinography.jpg|thumb|Fotografija normalne očne pozadine]]
 
'''Oftalmoskop''' ili '''fundoskop''' je [[medicinski instrument]] koji služi za pregled [[oko|oka]]. Njegovo korištenje je važno u procjeni zdravlja [[mrežnica (oko)|mrežnice]] i [[staklasto tijelo|staklastog tijela]].
U slučaju pacijenata s [[glavobolja|glavoboljom]], oftalmoskopski nalaz otečenog optičkog diska ili edema papile važan je znak povećanja intrakranijalnog tlaka, koji između ostalog može upućivati na [[hidrocefalus]], benignu intrakranijalnu hipertenziju (pseudotumor mozga) ili tumor mozga. Ekskavaciju optičkog diska vidimo kod [[glaukoma]].
U pacijenata s [[dijabetes]]om, redoviti oftalmoskopski pregled oka (jedanput u šest mjeseci do godine dana), važan je za praćenje [[dijabetička retinopatija|dijabetičke retinopatije]], jer gubitak [[vid]]a tokom dijabetesa može biti spriječen [[laser]]skom operacijom mrežnce, ukoliko je [[retinopatija]] primijećena ranije.
U [[arterijska hipertenzija|arterijskoj hipertenziji]], hipertenzivne promjene mrežnice vrlo su slične onima u mozgu i mogu prethoditi cerebrovaskularnom inzultu.
 
Brojne tvrtke proizvode direktne oftalmoskope, uključujući: Welch Allyn, Heine, Riester i Keller. Oftalmoskopi se često prodaju zajedno s otoskopima, kao dijagnostički set.
 
== Povijest ==
Iako ga je 1847. prvotno izmislio Charles Babbage, njegova korist prepoznata je tek nakon što ga je 1851. neovisno izmislio Hermann von Helmholtz.
 
Za vrijeme usavršavanja u Francuskoj Andreas Anagnostakis, oftalmolog iz Grčke, sjetio se napraviti instrument koji se drži u ruci dodavši mu konkavno zrcalo. Austin Barnett kreirao je model za Anagnostakisa, koji je on koristio u praksi i posljedično kada je predstavljen na prvoj Oftalmološkoj Konferenciji u Brusselsu 1857, instrument je postao vrlo popularan među oftalmolozima.
 
1915 Josh Zele i John Palumbo izmislili su prvi direktni oftalmoskop za prosvjetljavanje koji se drži u ruci, prethodnik naprave koja se danas koristi u klinikama diljem svijeta. Ovo poboljšanje i moderniziranje von Helmholtzovog izuma omogućilo je oftalmoskopiji da postane danas jedna od najraširenijih medicinskih pretraga u svijetu. Tvrtka koja je pokrenuta na temelju ovog izuma je Welch Allyn.
 
== Vrste ==
Postoje dvije glavne vrste oftalmoskopa: direktni i indirektni.
 
=== Direktni oftalmoskop===
Instrument je odprilike veličine male baterije (za osvjetljavanje) s nekoliko leća koje mogu povećavati do 15 puta. Ova vrsta oftalmoskopa se najčešće koristi tokom rutinskog fizikalnog pregleda.
 
===Indirektni oftalmoskop===
Indirektni oftalmoskop pričvršćen je liječniku na glavu, a u ruci drži malu leću. Omogućuje širi i bolji pogled na očnu pozadinu, čak i ako su leće zamagljene kataraktom.
Neizravni oftalmoskop može biti monokularan ili binokularan.
 
[[category:Oftalmologija]]
 
 
 
[[bg:Офталмоскоп]]
#REDIRECT [[:hrcs:Oftalmoskop]]
[[de:Ophthalmoskopie]]
[[fr:Ophtalmoscope]]
[[es:Oftalmoscopio]]
[[hr:Ophtalmoscope]]
[[it:Oftalmoscopio]]
[[no:Oftalmoskop]]
[[nn:Oftalmoskop]]
[[pl:Oftalmoskop]]
[[pt:Oftalmoscópio]]
[[sv:Oftalmoskop]]
[[tr:Oftalmoskop]]