Bezdimni barut – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m clean up using AWB
Red 40:
}}
}}
 
'''Trinitroceluloza''' ('''nitroceluloza''', '''celulozni nitrat''', '''TNC''', '''malodimni barut''', '''bezdimni barut''', C6H4O6N2) je puščani prah, 3 do 5 puta jači od crnoga baruta. Bezdimni barut potpuno je istisnuo dimni barut. Gori brže i bolje od crnoga [[barut]]a, ali je i do danas potpuno istisnio dimni barut. 1886. godine je postupno nadomjestio u vatrenom oružju svih vrsta. Dobiva se nitriranjem celuloze (npr. pamuka) (starter [[metak]]) ili pak drvenog ugljena koji je preteča celuloze (obični bojevni metak). Svaka država koja ima svoju tvornicu oružja, pa njenu proizvodnju, tj. sastojke i ostale stvari vezane uz nju reguliraju oni po standardima. U nekim državama je nitrarano brašno ili škrob. U starter metku je žute ili bijele boje u obliku plosnatijih kuglica, pamuka ili praha, dok u bojevnim mecima crne u obliku kuglica, listića ili valjkastih sitnih oblika. Pri dodiru s plamenom ne eksplodira nego izgara vrlo brzo. Brzina izgaranja mu je: VoD (cca)= 7300  m/s, uz stvaranje „fireball efekta“, velike jake svjetlosti. Pri izgaranju razvija samo plinovite produkte. Plinovi nastali njegovom [[eksplozija|eksplozijom]] ne uzrokuju rasprsnuće čahure i cijevi, nego potiskuju i izbacuju metak. Bizantnost u usporedbi s TNT-om je 0.78. Kod TNC-a najviše se mora paziti da ne dođe u dodir s plamenom ili možda iskrom, osim tog nedostatka, vrlo je stabilna.
 
'''Primarni (inicijalni)''' je [[eksploziv]], a ujedno i jedini '''potisni eksploziv''', neosjetljiv na udarce, ali vrlo osjetljiv na plamen.
Linija 62 ⟶ 63:
* [http://www.metacafe.com/watch/530737/simple_flash_paper_display/ Nitrocellulose Paper Video (aka:Flash paper)]
* [http://chemsub.online.fr/name/nitrocellulose.html Cellulose, nitrate] (Nitrocellulose)—ChemSub Online
* Sicherheitsdatenblatt für die Lagerung und Handhabung von [http://www.dow.com/scripts/litorder.asp?filepath=/822-00002.pdf Nitrocellulose] (PDF; 1600 kB)
 
[[Kategorija:Eksplozivi]]