Razlike između izmjena na stranici "Saharoza"

Obrisano 9 bajtova ,  prije 5 godina
m
clean up using AWB
m (robot kozmetičke promjene)
m (clean up using AWB)
 
== Opis ==
Čista saharoza se najčešće dobija kao fini, kristalni prašak bez boje i mirisa, ugodnog slatkog ukusa. Krupni kristali se mogu dobiti kristalizacijom na drvenom štapiću, koncu i sl. što se prodaje kao poslastica poznata pod imenom 'kamena bombona'.
 
{| border="2" cellpadding="4" cellspacing="1" style="float: left; clear: left; margin: 1em 1em 1em 1em; border-collapse: collapse;"
|}
 
Kao i u drugim ugljenim hidratima, kod saharoze je odnos [[vodonik]]a prema [[kiseonik]]u 2:1. Saharoza se sastoji od dva monosaharida αα-[[glukoza|glukoze]] i [[fruktoza|fruktoze]] spojenih [[glikozidna veza|glikozidnom]] vezom između ugljenika 1 glukozne i ugljenika 2 fruktozne jedinice.
 
Kao i u drugim ugljenim hidratima, kod saharoze je odnos [[vodonik]]a prema [[kiseonik]]u 2:1. Saharoza se sastoji od dva monosaharida α-[[glukoza|glukoze]] i [[fruktoza|fruktoze]] spojenih [[glikozidna veza|glikozidnom]] vezom između ugljenika 1 glukozne i ugljenika 2 fruktozne jedinice.
 
Saharoza se topi i raspada na 186 °C obrazujući [[karamel]] a sagorevanjem stvara ugljendioksid i vodu.
== Šećer kao namirnica ==
 
Ljudi, zapravo većina drugih sisara - osim onih iz porodice mačaka - su skloni da konzumiraju hranu zaslađenu saharozom čak i kada nisu gladni.
 
=== U ishrani ljudi ===
Prekomerna upotreba saharoze povezana je sa brojnim zdravstvenim problemima. Najrasprostranjeniji je zubni [[karijes]] (kvarenje zuba) u kojem bakterije u usnoj duplji pretvaraju šećere iz namirnica (naravno i saharozu) u kiseline koje napadaju zubnu [[gleđ]]. Saharoza kao čisti ugljeni hidrat ima visoku kaloričnu vrednost (4 kilokalorije po gramu ili 17 kJ/g) pa može da učini dijetu hiperkaloričnom čak i u minimalnim količinama dovodeći do gojaznosti.
 
Brzina kojom saharoza diže sadržaj glukoze u krvi može da izazove ozbiljne probleme kod osoba koje imaju poremećen metabolizam glukoze, recimo kod dijabetičara. Saharoza može da dovede do metaboličkog sindroma.
 
== Reference ==