SZPD Neven – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m bris. kat. Kratice
Red 49:
Na Oplencu 1934.godine je Srpsko Zanatlijsko Pevačko Društvo "NEVEN" održalo pomen blagopočivšem [[Aleksandar I Karađorđević|kralju Aleksandru I Karađorđeviću]].
 
Najveći uspesi društva su vezani za Hor koji je u periodu izmedju dva svetska rata konstantno brojao 80 pevača. Zahvaljući vrsnim horovođama (danas su to dirigenti) poput '''D.Hruza''',[[Isidor Bajić|Ise Bajića]], [[Branko Čenejac|Branka Čenejca]] "NEVEN" je nastupao od Sombora preko Oplenca, Cetinja i Bitolja. A u Novom Sadu je zbog pevačkih kvaliteta imao ''"prvenstvo pojanja"'' u svim pravoslavnim hramovima.<br/>Društvena slava je [[Đurđevdan]] i tog dana se u prepodnevnim satima okupljalo članstvo i viđeni novosađani da je obeleže.
[[File:SZPDNEVEN_stara_tabla.jpg|left|frame|<center>stara tabala - uklonjena 1961.godine sa Zanatskog Doma Zanatlijko Kulturno Umetničko Društvo "NEVEN"</center>]]
SZPD"NEVEN" je radilo tokom II svetskog rata sa Pravilima na mađarskom - jeziku okupacionih vlasti, a posle rata je radilo pod imenom Zanatlijsko Kulturno Umetničko Društvo "NEVEN" sve do kraja 1960.godine. Posle rata, raspadom OKUD"Đorđe Zličić" dolazi do omasovlenja članstva.<br/>Veoma aktivno radi Hor, Dramska sekcija (čije su crno bele fotografije prikazane), Orkestar i Folklor. Do prestanka rada je došlo jer je i novim vlastima smetala pravoslavna orijentacija društva, pa su na prevaru pod pričom da će se formirati nova ustanova u koju će se mnoga društva uključiti, naredili da ZKUD"NEVEN" prestane sa radom. Ta nova ustanova koja se zvala "Omladinski klub umetnosti" - svega 2 godine po prestanku rada "NEVEN"a i sama prekida rad. Kompletna garderoba i dva kompleta tamburaških instrumenata čiji je vlasnik bio "NEVEN" su pohranjena u Depo SAP Vojvodine, a kada 1962.godine je formirano Akademsko Kulturno Umetničko Društvo "Sonja Marinković" pri Univerzitetu u Novom Sadu - to im je dato kao osnovna sredstva. Tako je posle 60 godina prestalo sa radom jedno od najstarijih i najuglednijih društava u Novom Sadu. Pokušaji reosnivanja nisu dali rezultate i novosadski "NEVEN" zaboravljen.