Kapetan Crnobradi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 83.131.237.65 na poslednju izmenu korisnika YurikBot
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Edward Teach''' (ili '''Thatch''') poznatiji po nadimku '''Crnobradi''' ([[1680]]. - [[22.12.]] [[1718]].) je bio čuveni [[UK|britanski]] pirat koji je širio užas na [[Karipsko more|Karipskom moru]] u kratkom razdoblju od [[1716]]. do 1718. Njegova djela su proslavila njegovo ime na obje strane Atlantika.
 
Njegov najveći i najpoznatiji brod ''Osveta Kraljice Anne'' je pronađen uz obale savezne američke države [[Sjeverna Karolina|Sjeverne Karoline]] nakon što je potonuo 1718. Crnobradi je imao 14 žena a posljednjoj je bilo 16 godina.
 
Rođen je u [[Bristol]]u u [[Engleska|Engleskoj]]. Smatra se da je živio u dobro stojećoj obitelji i da je završio škole. Služio je kao gusar u [[Rat za španjolsko nasljedstvo|ratu kraljice Anne]] koji je trajao od [[1702]]. do [[1713]]. Isplovljavao je iz [[Kingston]]a na [[Jamajka|Jamajci]] da bi zarobljavao [[Francuska|francuske]] brodove za Britaniju. Kada je rat završio Teach se pridružio piratskom kapetanu [[Benjamin Hornigold|Benjaminu Hornigoldu]] i služio kao časnik na njegovom brodu. [[1716]]. Hornigold je zarobio francusku [[fregata|fregatu]]''La Concorde'', naoružanu sa 20 topova, koja je prevozila crno roblje. Hornigold je tada postavio Teacha za njenog kapetana te u [[slup]]u otplovio za [[New Providence]] gdje je od guvernera [[Woodes Rogers|Woodesa Rogersa]] prihvatio amnestiju. Teach je fregatu prekrstio u ''Osveta Kraljice Anne'', broj topova je povećao na 40 i zapoćeo samostalnu karijeru. Svoj vlastiti izgled je učinio zastrašujućim vežući dugu crnu kosu i bradu u pletenice i umećući u njih komade [[hašiš]]a koje bi prije bitke zapalio pa su mornari sa napadnutih brodova videći ga kako se pojavljuje iz oblaka dima mislili da ih napada sam Sotona. Tada je i stekao nadimak '''Blackbeard''' ([[Engleski jezik|engleski]] Crnobradi).
 
Prvo je napao veliki trgovački brod ''Great Allen'', sa otoka [[St. Vincent]]. Nakon bitke Teach je opljačkao i spalio brod. Nekoliko dana kasnije ''Osveta Kraljice Anne'' je napadnuta od snažnog britanskog ratnog broda sa [[Barbados]]a, ''Scarborougha'' naoružanog sa 30 topova. Nakon nekoliko sati borbe ''Scarborough'' se poražen morao vratiti na Barbados. Time je Teach stekao slavu nepobjedivog pirata. Tijekom bitke Teach je zarobio šalupu ''Adventure'' koja je kasnije postala važan brod u njegovoj floti.
 
==Vanjski linkovi==
*[http://www.ah.dcr.state.nc.us/sections/maritime/Blackbeard/default.htm North Carolina Office of Archives and History: Special Section on BlackBeard]
*[http://www.geocities.com/rob_neptune Rob Ossian's Pirate Cove - Extensive information on Pirates, Privateers, Explorers, Buccaneers, Sailing, Shipwrecks and Nautical Archaeology]
*[http://www.ah.dcr.state.nc.us/qar/default.htm Queen Anne's Revenge Archaeological Site]
*[http://tinpan.fortunecity.com/lennon/897/teach.html Edward Teach (Blackbeard):] contemporary engravings
*[http://bztv.typepad.com/newsviews/2005/08/blackbeard_sail.html Blog post about the Hallmark Blackbeard mini-series]
 
[[Category:Pirati|Crnobradi, Kapetan]]
 
[[bg:Едуард Тийч]]
[[de:Blackbeard]]
[[en:Blackbeard]]
[[es:Edward Teach]]
[[fi:Mustaparta]]
[[fr:Barbe Noire]]
[[hr:Edward Teach]]
[[it:Edward Teach]]
[[ja:黒髭]]
[[nl:Zwartbaard]]
[[no:Edward Teach]]
[[pl:Blackbeard]]
[[pt:Barba Negra]]
[[ru:Тич, Эдвард]]
[[sv:Svartskägg]]