Adolf Hitler – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Fix
Red 44:
 
== Rane godine ==
Josip Broz je rođen u malom selu Kumrovcu na Sutli, u najzapadnijem dijelu Hrvatskog zagorja 7. maja 1892. godine kao sedmo od petnaestero djece roditelja Franje (Franceka) i Marije Broz, rođene Javeršek. Mali "nesporazum" oko toga biografskog podatka, s obzirom da se Titov rođendan slavi na dan 25. maja, objasnili su njegovi biografi činjenicom da je Josip Broz za vrijeme svoga dugogodišnjeg revolucionarnog rada bio prisiljen da se služi lažnim papirima i dokumentima, pa je tako i u jednom vojničkom dokumentu austro-ugarske vojske zabilježeno da je rođen 25. maja. A upravo na taj dan (25. V 1944) izvršen je i desant na Drvar. Rođendan je ostao, pa ni sam Tito nije želio da se taj datum mijenja kad ga je narod već prihvatio. Sin oca Hrvata i majke Slovenke, Josip Broz nije osjećao nikakvih nelagoda zbog te okolnosti, jer između dvije susjedne zemlje nije bilo antagonizma ni netrpeljivosti. Josip Broz je mnoge dane djetinjstva proveo kod djeda Martina preko Sutle, te naučio odlično slovenski, zbog čega je imao poteškoća kada je pošao u hrvatsku osnovnu školu.
=== Porijeklo ===
Adolf Hitler je rođen je u [[Austrija|austrijskom]] graničnom gradu [[Braunau am Inn]] [[20. 4.|20. travnja]] [[1889]]., kao četvrto od ukupno šestero djece carinskog činovnika [[Alois Hitler|Aloisa Hitlera]] i njegove žene [[Klara Hitler|Klare]] (rođene Pölzl). Od sve djece preživjeli su on i sestra [[Paula Hitler|Paula]]. Alois je bio vanbračni sin Anne Marie Schicklgruber, a u svojoj 40. godini života je promijenio prezime u ''Hitler''. Nikada nije dokazano je li kasniji muž od Aloisove majke zapravo bio i njegov biološki otac, no Johann Georg Hiedler (''Hitler'' je različita pisana varijanta istog prezimena) sam nikada nije priznao njegovo očinstvo, iako je nakon smrti naveden kao Aloisov otac u dokumentima. Podatak o nepoznatom očinstvu su saveznici mnogo koristili za vrijeme 2. svjetskog rata kada su saveznički avioni bacali propagandne letke iznad Njemačke koje su započinjale s ''Heil Schicklgruber''. Sam Adolf je jednom u šali komentirao da je jedina pametna odluka koju je njegov otac donio u životu bila upravo promjena prezimena.
 
Zbog posla obitelj Aloisa Hitlera preseljavala se često: prvo iz Braunaua u [[Passau]], zatim u Lambach te najposlije u Leonding kod [[Linz]]a. Alois je opisivan kao strog i hladan čovjek; po izjavama kćeri, Paule, Adolf mu se znao suprotstavljati zbog čega je često dobivao batine. Majka Klara je bila vrlo brižna i popustljiva i Adolf ju je jako volio.
 
Postoje također izvori koji upućuju da je Adolf Hitler dijelom [[Jevreji|Židov]] što je obilno korišteno u propagandi političkih protivnika, a prije pogubljenja je isto tvrdio i njegov suradnik [[Hans Frank]]. Navodno je Hitlerova baka, majka njegovog oca [[Maria Schicklgruber]], začela dijete dok je bila sluškinja u jednoj židovskoj obitelji u [[Graz]]u. Ove tvrdnje pobijaju povjesničari [[Werner Maser]] i [[Ian Kershaw]] jer su Židovi bili protjerani iz Graza u 15. stoljeću te nisu imali pravo živjeti u Grazu za vrijeme kada je Maria Schicklgruber navodno radila kao sluškinja u tom gradu. <ref>[http://history1900s.about.com/library/holocaust/aa070197.htm Ancestry of Adolf Hitler<!-- Bot generated title -->]</ref> i <ref>[http://www.straightdope.com/classics/a3_325b.html The Straight Dope: Was Hitler part Jewish?<!-- Bot generated title -->]</ref>
 
=== Školovanje ===