Francis Drake – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: gd:Francis Drake Mijenja: eo:Francis Drake
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Image:FrancisDrake.jpg|framed|Fransis Drejk, c. [[1540]]–[[1596]].]]
 
Viceadmiral sir '''Francis Drake''' (c. [[1540]] – [[28. januar]], [[1596]]) je bio [[Engleska|engleski]] gusar, trgovac robljem, navigator, pomorski junak, političar i građevinski inženjer u elizabetanskom dobu.
 
Rođen je u [[Devon]]u u Engleskoj.
 
Proslavio se kao hrabri moreplovac i krstario je vodama [[Karipsko more|Karipskog mora]] u potrazi za [[Španjolska|španjolskim]] brodovima koji su prevozili blago oteto od srednjoameričkih indijanaca. [[1577]]. s brodom ''Pelican'' koji je kasnije preimenovan u ''[[Golden Hind]]'' ([[Engleski jezik|engleski]] ''Zlatna košuta'') krenuo je pljačkati španjolska naselja na zapadnoj obali [[Južna Amerika|Južne Amerike]] gdje Španjolci nisu očekivali napade. Prošavši kroz Magellanov prolaz zaplovio je na sjever i opljačkao je naselje Guatulco na zapadnoj obali srednje Amerike. U blizini [[Lima|Lime]] je napao i opljačkao španjolski ratni brod ''Cacafuego'' koji je prevozio blago te zatim zarobio još nekoliko brodova. Zaustavio se nedaleko od današnjeg '[[San Francisco|San Francisca]] radi popravka brodova. To područje je nazvao ''Novi Albion'' ([[Latinski jezik|latinski]] Nova Engleska) i proglasio ga engleskim teritorijem. U srpnju [[1579]]. je zaplovio preko [[Tihi ocean|Tihog oceana]] i stigao na [[Molučki otoci|Začinske (Molučke) otoke]]. Ondje je ukrcao 6 tona začina ali blizu [[Celebes]]a ''Golden Hind'' se nasukao i da bi olakšali brod morali su baciti većinu začina. Preplovivši [[Indijski ocean]] uzeli su svježe zalihe nedaleko mjesta gdje se danas nalazi grad [[Durban]] u jugoistočnoj Africi. Vratili su se u Englesku u rujnu [[1580]]. sa španjolskim blagom vrijednim 500 000 funti. Drake je time postao prvi Englez koji je oplovio Zemlju.
 
Odlukom kraljice [[Elizabeta I|Elizabete I]] proglašen je vitezom. Kada je [[1588]]. Engleskoj zaprijetila invazija od strane Španjolaca Drake je imenovan zamjenikom zapovjednika engleske flote. Unatoč velikoj snazi od 130 brodova (među kojima su bila i 33 broda iz hrvatskog grada [[Dubrovnik]]a), španjolska [[Nepobjediva armada]] je bila potpuno poražena od slabije engleske flote. Nakon poraza Armade Drake je zapao u nemilost kraljice zbog svojih političkih protivnika na engleskom dvoru.
 
Umro je od groznice predvodeći još jednu gusarsku ekspediciju protiv Španjolaca u [[Srednja Amerika|Srednjoj Americi]] koja mu je trebala vratiti nekadašnju slavu. Njegovo tijelo je u olovnom kovčegu položeno na dno Karipskog mora.
 
==Spoljašnje poveznice==
*http://www.royal-navy.mod.uk/static/content/3525.html Vice Admiral Sir Francis Drake c1540-1596
*[http://www.mcn.org/2/oseeler/drake.htm Oliver Seeler's website "Sir Francis Drake"]
*[http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/TUDdrakeF.htm Francis Drake]
*[http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/england/1650689.stm Mission to rescue Drake's body]
 
[[Category:Moreplovci|Drake, Francis]]
 
[[ast:Francis Drake]]
[[bg:Френсис Дрейк]]
[[bs:Francis Drake]]
[[ca:Francis Drake]]
[[cs:Francis Drake]]
[[cy:Francis Drake]]
[[da:Francis Drake]]
[[de:Francis Drake]]
[[en:Francis Drake]]
[[eo:Francis Drake]]
[[es:Francis Drake]]
[[eu:Francis Drake]]
[[fi:Francis Drake]]
[[fr:Francis Drake]]
[[gd:Francis Drake]]
[[gl:Francis Drake]]
[[he:פרנסיס דרייק]]
[[hr:Francis Drake]]
[[id:Francis Drake]]
[[is:Francis Drake]]
[[it:Francis Drake]]
[[ja:フランシス・ドレーク]]
[[la:Franciscus Drakus]]
[[ms:Francis Drake]]
[[nl:Francis Drake]]
[[no:Francis Drake]]
[[pl:Francis Drake]]
[[pt:Francis Drake]]
[[ro:Francis Drake]]
[[ru:Дрейк, Фрэнсис]]
[[scn:Francis Drake]]
[[sco:Francis Drake]]
[[simple:Francis Drake]]
[[sk:Francis Drake]]
[[sl:Francis Drake]]
[[sr:Френсис Дрејк]]
[[sv:Francis Drake]]
[[th:ฟรานซิส เดรก]]
[[tl:Francis Drake]]
[[tr:Francis Drake]]
[[uk:Дрейк Френсіс]]
[[zh:法蘭西斯·德瑞克]]