Srpska narodna stranka (Hrvatska) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Srpska narodna stranka''' SNS je [[politička stranka]] u [[Hrvatska|Republici Hrvatskoj]] koja zastupa interese [[Srbi|srpske]] etničke zajednice. Njen trenutni predsjednik je [[Milan Rodić]]http://www.sns.hr/
 
SNS je bio prva srpska parlamentarna stranka u Saboru Republike Hrvatske i to u tri (3) saziva Parlamenta, stranka na čije skupštine i prigodne proslave su dolazili tih davnih devedesetih godina prošlog stoljeća mnogi svjetski uglednici Od Petera Galbrighta američkog ambasadora, drugih ambasadora i predstavnika diplomatskog kora, kao i mnogi prvaci stranaka u Republici Hrvatskoj. (vidi povijest stranke i foto galeriju) http://www.sns.hr/foto-galerija.php http://www.sns.hr/foto-galerija.php http://www.sns.hr/
Osnovana je početkom [[1991]]. godine od strane pripadnika srpske manjine na čelu s [[Milan Đukić|Milanom Đukićem]] koji se nisu slagali sa secesionističkom politikom [[Srpska demokratska stranka (Hrvatska)|Srpske demokratske stranke]], odnosno stvaranjem [[Republika Srpska Krajina|Republike Srpske Krajine]]. S izbijanjem [[Rat u Hrvatskoj|rata]] postala je stranka koja je zastupala interese Srba na područjima pod kontrolom hrvatske vlasti.
 
Nakon smrti prvog predsjednika stranke gosp. Milana Đukića na čelo stranke je na konvenciji stranke u Zagrebu u središtu stranke 30.04.2007 za Predsjednika Srpske narodne stranke izabran Milan Rodić dip.iur. iz Jasenka-Bjelolasica koji je i sada aktualni Predsjednik Srpske narodne stranke.
Stranka je ubrzo dobila povlašten tretman u državnim medijima, a Đukić je dobio dužnost pomoćnika ministra unutarnjih poslova i savjetnika predsjednika [[Franjo Tuđman|Franje Tuđmana]]. Na [[Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 1992|parlamentarnim izborima]] [[1992]]. godine SNS nije uspjela probiti plafon od 2 % za ulazak u Sabor. Međutim, presudom Ustavnog suda 3 njena zastupnika, uključujući Đukića, su dobila saborske mandate jer na listama drugih dviju stranaka koje su prešle prag - [[Socijaldemokratska partija Hrvatske|SDP]] i [[Hrvatska narodna stranka|HNS]] - nije bilo dovoljno zastupnika srpske nacionalnosti da ispune kvotu koju je propisivao tadašnji Ustavni zakon o pravima manjina. Ustavni sud je mandate prepustio SNS-u, iako je ispred te stranke po broju glasova a sa srpskim zastupnicima bila [[Socijaldemokratska unija (Hrvatska)|SDU]], obrazloživši to time da SNS kao "etnička stranka" ima jače pravo na "etničke mandate".
 
Više informacija o Srpskoj narodnoj stranci možete pronaći na: http://www.sns.hr/ www.sns.hr
Milan Đukić je ubrzo nakon toga postao potpredsjednik Sabora, a SNS dobio nadimak "Stranka Tuđmanovih Srba", s obzirom da je uvijek podržavao HDZ i vladu, a nikada opoziciju. Ta se percepcija promijenila pred kraj rata, kada je SNS počeo sve više kritizirati odnos vlasti prema srpskoj manjini.
 
Nakon reintegracije Podunavlja, SNS se za glasove Srba morao boriti sa [[Samostalna demokratska srpska stranka|Samostalnom demokratskom srpskom strankom]] koja ju je postupno marginalizirala.
 
Godine 2001. SNS-u je uspjelo u općini [[Donji Lapac]] formirati većinski srpsku vlast - prvi takav slučaj u Hrvatskoj nakon završetka rata. Međutim, već na izborima 2003. SNS je izgubio parlamentarni status.
 
== Eksterni linkovi ==