Razlike između izmjena na stranici "Gimnazija"

Dodana 4.093 bajta ,  prije 10 godina
preuzeto s hrvatske i srpske Wikipedije
m/м (redirect na hr.wiki)
 
(preuzeto s hrvatske i srpske Wikipedije)
'''Gimnazija''' je [[obrazovanje|općeobrazovna]] [[srednja škola]] koja traje četiri godine, u koju se može upisati nakon završetka [[osnovna škola|osnovne škole]]. Svrha obrazovanja u gimnaziji je razviti kod [[učenik|učenika]] intelektualnu širinu, potrebu za novim spoznajama i djelovanjima, istraživačku radoznalost, te osposobiti ih za razložno i stvaralačko mišljenje te samostalno [[strategije učenja|učenje]].
#REDIRECT [[:hr:gimnazija]]
 
Kao općeobrazovna škola gimnazija je prijelazni stupanj k profesionalnom osposobljavanju u višim i visokim školama te [[fakultet]]ima, tj. ona u pravilu ne osposobljava učenika za neko posebno zanimanje već ga uglavnom usmjerava na daljnje školovanje.
 
== Etimologija ==
 
Naziv potiče od [[starogrčki jezik|antičke grčke]] reči „γυμνάσιον“ koja predstavlja fizičko i intelektualno obrazovanje mladih. U nemačkom jeziku i u većem delu Evrope je današnja reč „gimnazija“ zadržala značenje intelektualnog obrazovanja a u engleskoj reči „-{gym}-“ je ostalo značenje fizičkog.
 
== Gimnazije u Hrvatskoj ==
 
Gimnazije se dijele na opće, jezične, klasične, prirodoslovno-matematičke i prirodoslovne.
 
Obvezni predmeti u svim gimnazijama u Hrvatskoj su: [[hrvatski jezik]], dva strana jezika, [[latinski jezik]], [[glazbena umjetnost]], [[likovna umjetnost]], [[psihologija]], [[logika]], [[sociologija]], [[filozofija]], [[povijest]], [[zemljopis|geografija]], [[matematika]], [[fizika]], [[kemija]], [[biologija]], [[informatika]], [[politika]] i [[gospodarstvo]], [[tjelesna i zdravstvena kultura]], te [[vjeronauk]] ili [[etika]] kao izborni predmet. U klasičnim gimnazijama još se uči i [[grčki jezik]].
 
U nekim gimnazijama [[nastava]] se odvija i na manjinskim jezicima, npr. u Gimnaziji Beli Manastir na [[srpski jezik|srpskom jeziku]].
 
U Hrvatskoj postoji nekoliko desetaka gimnazija diljem zemlje.
 
== Gimnazije u Srbiji ==
 
Gimnazija je četvorogodišnja škola u koju se upisuju učenici uzrasta 14-15 godina, nakon završene osnovne škole. U prvom razredu učenik bira smer (opšti, društveno-jezički, prirodno-matematički), od čega zavisi izbor i obim nastavnih predmeta. Sedmično, učenik ima 30-ak časova, po 45 minuta, od čega iz jednog predmeta ima oko 2-4 časa. Dnevno, učenik ima do 6 časova u istoj smeni, jutarnjoj ili popodnevnoj.
 
Zavisno od smera i razreda, predmeti mogu biti: [[srpski jezik]] i [[književnost]], prvi i drugi strani jezik ([[engleski jezik|engleski]], [[nemački jezik|nemački]], [[francuski jezik|francuski]] ili [[ruski jezik|ruski]]), [[latinski jezik]], [[ustav]] i [[prava građana]], [[sociologija]], [[psihologija]], [[filozofija]], [[logika]], [[istorija]], [[geografija]], [[biologija]], [[matematika]], [[fizika]], [[hemija]], [[računarstvo]] i [[informatika]], muzička kultura, likovna kultura, fizičko vaspitanje.
 
Za svaki od predmeta učenik dobija ocenu tokom cele godine od 1 do 5 , dok se na kraju polugodišta (početak januara i juna) izvodi zaključna ocena. Na kraju školske godine (početak juna) izvodi se i zaključna ocena predmeta i razreda. Učenik prelazi u viši razred ukoliko na kraju školske godine ni jedna od zaključnih predmetnih ocena nije nedovoljna (1). Srednja vrednost, [[aritmetička sredina]] prolaznih ocena 2-5 predmeta je ocena uspeha učenika.
 
== Vanjske poveznice ==
 
== Slične stranice ==
 
* [[Popis gimnazija u Hrvatskoj]]
 
[[category: Srednje obrazovanje]]
 
[[bg:Гимназия]]
[[bs:Gimnazija]]
[[ca:Institut]]
[[cs:Gymnázium]]
[[da:Gymnasium]]
[[de:Gymnasium]]
[[el:Γυμνάσιο]]
[[en:Gymnasium (school)]]
[[eo:Gimnazio]]
[[es:Gymnasium]]
[[et:Gümnaasium]]
[[fi:Lukio]]
[[fr:Gymnasium]]
[[he:גימנסיה]]
[[hr:Gimnazija]]
[[hu:Gimnázium]]
[[it:Ginnasio (sistema scolastico italiano)]]
[[ja:ギムナジウム]]
[[ko:김나지움]]
[[lt:Gimnazija]]
[[nl:Gymnasium]]
[[nn:Gymnas]]
[[no:Gymnasium]]
[[pl:Gimnazjum]]
[[pt:Ginásio (escola)]]
[[ru:Гимназия]]
[[sk:Gymnázium]]
[[sl:Gimnazija]]
[[sr:Гимназија]]
[[sv:Gymnasium]]
[[tr:Gymnasium (okul)]]
[[uk:Гімназія]]
[[zh:文科中学]]