Wikipedija:Kako napraviti novi članak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene Živojin Al Amudi (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika OC Ripper
Red 1:
'''Dobro došli na Wikipediju!''' Ovo je kratki vodič o nekim stvarima koje morate znati prije nego što napravite svoj prvi enciklopedijski članak. Objasnit ćemo što VALJA a što NE VALJA raditi kada se piše članak, a onda dati kratka uputstva kako se radi članak. Prije nego što započnete raditi svoj novi članak, zgodno je pogledati nekoliko kratkih savjeta:
 
#'''Pokušajte uređivati već postojete članke''' kako bi ste uvježbali način pisanja i korištenje wikipoveznica unutar članka. Također pokušajte čitati neke od boljih članaka, na primjer one navedene kao [[WP:IČ|izabrani članci]].
== Ringier Axel Springer Srbija ==
#'''Prvo pretražite Wikipediju''' kako bi ste bili sigurni da članak o temi koju namjeravati obraditi ''već ne postoji'', možda pod drugim nazivom. Ukoliko ste već pronašli članak o temi koja vas zanima, možda je bolje umjesto da napišete članak [[WP:redirect|preusmjeriti]] naziv koga ste mislili upotrijebiti na već postojeći članak.
#'''Prikupljate reference''' na izvor(e) vaših informacija. Članci koji ne citiraju već objavljene izvore mogu biti izbrisani.
#Molimo '''nemojte stvarati''' stranice o '''vama i vašim prijateljima''', stranice za '''oglašavanje''' ili '''lične eseje/sastave'''.
#'''Budite oprezni''' u pitanjima koja se tiču: '''kopiranja sadržaja''' i '''kontroverznog''' sadržaja.
#Prikupljajte informacije na temelju '''pouzdanih objavljenih izvora'''. (Jesmo li ovo već spomenuli?)
#Stvorite '''novu straniu'''.
#'''Navedite reference''' za vaše izvore. ('''''To ozbiljno mislimo.''''') Ako znate da će vam trebati više uređivanja da navedete reference kako treba, stavite template '''<code>{{tl|radovi}}</code>''' na vrh članka kako bi drugi urednici znali da radite na njemu, pa ga ne bi označili za brisanje.
 
Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, “24 sata”, “Alo”, “Blic žena”, “Blic Puls”, NIN i “Auto Bild”.
 
Prepoznajući sve veću potrebu čitalca za trenutnim informacijama koje se mogu dobiti putem interneta, kompanija novembra 2010. uvodi prvu integrisanu redakciju u regionu i ulaže u razvoj internet sajtova. Blic.rs, Pulsonline.rs i Zena.rs, ubrzo postaju najposećeniji internet portali. Veliki uspeh postižu i projekti - internet prodavnica Nonstopshop.rs i sajt za putovanja Superodmor.rs.
Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.
 
=== '''''Sadržaj''''' ===
 
== Opća načela ==
* Istorijat
* Axel Springer SE i Ringier AG
* Strategija
* Usluge
* Dnevne novine
* Magazini
* Društveno odgovorno poslovanje
* Druge zemlje
* Reference
 
* [[Pomoć:Sadržaj|Pretražite Wikipediju]] da vidite je li netko već napisao članak koji vi želite napisati.
* Ako je ikako moguće, otvorite novu stranicu s '''postojeće ali prazne poveznice''' (to su one crvene poveznice). O tome više u nastavku ovog članka.
* Morate imati kontekst, tj. napisati kratak uvod na početku novog članka. Na primjer, nemojte početi članak riječima "Ovo je njegov treći roman..." -- vi ste možda ovamo došli s poveznice na stranici slavnog pisca X, ali drugi korisnici možda dođu s neke druge stranice, pa neće znati o kome se radi. Više o toj temi imate na engleskoj stranici [[w:en:Wikipedia:Establish context|Wikipedia:Establish context]].
* Dolje ćete vidjeti da možete stvoriti stranicu koja nema poveznicu, dakle, možete izmisliti ime stranice. Postoje li konvencije za to? Zasad samo na engleskom: [[w:en:Wikipedia:Naming conventions|Wikipedia:Naming conventions]]. Važno je da pametno izaberete ime, jer onda će drugi lakše stvarati poveznice prema vama i nećete morati preimenovati stranicu.
* Prva rečenica mora biti potpuna. Dobro je imati prvu rečenicu u kojoj je '''podebljana''' riječ ili rečenica koja je naslov stranice....
 
== Stvaranje novog članka ==
=== '''''Istorijat''''' ===
 
# Otvorite stranicu s postojeće poveznice, ili
Kompanija je osnovana 2. aprila 1996. godine pod imenom "Blic Press" d.o.o. Prvi broj dnevnih novina "Blic" pojavio se u prodaji 16. septembra.
# Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese, ili
# Otvorite stranicu sa [[Wikipedia:Stranica za vježbanje|stranice za vježbanje]] ili
# Otvorite stranicu direktno
 
=== Otvorite stranicu s postojeće poveznice ===
* 1996 - 16.09. izašao je prvi broj "Blica". Tiraž je iznosio oko 300.000 primeraka. "Blic" je bio jedini opozicioni list.
* 1997 - Veselin Simonović dolazi na mesto zamenika glavnog i odgovornog urednika Manojla Vukotića.
* 1998 - Deo redakcije na čelu sa Manojlom Vukotićem se odvaja i osniva "Glas javnosti". Veselin Simonović postaje glavni i odgovorni urednik "Blica" zadržavajući visoke tiraže. Redizajn novine.
* 1999 - U vreme bombardovanja kompanija je radila pod teškim okolnostima. Firma menja lokaciju, dok se štampa obavlja u tri različite štamparije. "Blic" je i dalje jedini opozicioni list. Lansiran je magazin "Blic news". U Republici Srpskoj izlazi "Euro Blic". Pokrenut je sajt Blic online.
* 2000 – Blic prati promene nastale promenom režima 5.oktobra uprkos otežanim okolnostima proizvodnje i nabavke papira. Promena osnivača 28.11.2000. - Gruner & Jahr AG&CO jedan je od osnivača (49%).
* 2003 – Startuje sa radom štamparija "APM Print" gde se štampa ceo tiraž "Blica".
* 2004 – Švajcarska kompanija Ringier ulazi na tržište. Pokreću se regionalna izdanja "Blica" - Vojvodina, Srbija, Beograd uz povećani broj strana. Proširivanje palete proizvoda - lansirana je "Blic Žena".
* 2005 – U martu pokrenuta "Blic Evropa" i ovo izdanje postiže pristojne rezultate.
* 2006 – U martu je lansiran "Puls", a u septembru prve besplatne dnevne novine "24 sata".
* 2007 – U septembru su lansirane dnevne novine "ALO". Redizajniran je Blic online.
* 2008 – Jelena Drakulić-Petrović dolazi na mesto generalnog direktora kompanije Ringier d.o.o.
* 2009 – Akvizicija društveno političkog magazina NIN.
* 2010 – Pokrenuti su internet prodavnica NonStoShop i sajt za putovanja SuperOdmor. 1. novembra kompanija menja poslovno ime u Ringier Axel Springer d.o.o. i uvodi se prva integrisana redakcija u regionu.
* 2012 - Akvizicija portala Nekretnine.rs i Mojauto.rs.
* 2013- Početkom septembra, kompanija Ringier Axel Springer svečano je pustila u rad štampariju u Novom Beogradu, koja je proširena na ukupno 4.800 m2 i opremljena modernom novinskom štamparskom mašinom visokog kapaciteta
* 2015- Ringier Axel Springer Srbija pokrenula Media Impact Srbija- integrisani sektor za advertising i prodaju
 
Kad gledate članke u Wikipediji, vidjet ćete poveznice na stranice koje još nisu napisane. Takve su poveznice <font color="red"><u>crvene boje i podcrtane</u></font>. Kad kliknete na njih, otvara se stranica koja kaže nešto u smislu:
'''Axel Springer SE i Ringier AG imaju po 50 odsto akcija u kompaniji Ringier Axel Springer Media AG'''
 
:You've followed a link to a page that doesn't exist yet.
===== ''Axel Springer SE'' =====
:To create the page, start typing in the box below:
 
Ispod toga je velik prostor za upisivanje teksta. U taj prostor upišite svoj članak. Zatim obavezno kliknite na dugme "'''Pretpregled/Претпреглед'''", koje je ispod prozora za izmjenu. To dugme će vam prikazati kako će izgledati nova stranica kad je snimite. Ako niste zadovoljni, opet možete mijenjati stranicu, a onda opet kliknite "'''Pretpregled/Претпреглед'''". Tek kad ste sigurni da takvu stranicu želite, kliknite na dugme "'''Sačuvaj - Сачувај'''". Stranica će odmah biti snimljena na Wikipediju.
Izdavačka kuća Axel Springer, koju je 1946. godine osnovao Axel Springer postala je najveći izdavač novina i treći najveći izdavač magazina u Nemačkoj. Ona je, takođe, jedna od vodećih medijskih kompanija u Evropi.
Široki medijski portfolio uključuje poznate brendove kao što su BILD i WELT. Kroz kontinuiranu internacionalizaciju i digitalizaciju, kompanija Axel Springer SE je ne samo lider na tržištu štampanih medija Nemačke , već je i preko svojih filijala, zajedničkih ulaganja i licenci aktivna u 44 zemalja širom sveta. Axel Springer SE generiše više od trećine svojih prihoda od međunarodnog biznisa i digitalnih medija.
Sedište kompanije nalazi se od 1985. godine u Berlinu. Godine 2010. više od 11.500 zaposlenih ostvarilo je EBITDA od 454,3 miliona evra.
[http://www.axelspringer.com www.axelspringer.com]
 
'''Može i drukčije:''' ako na nekoj postojećoj stranici vidite riječ ili frazu koja treba imati svoju stranicu, pretvorite tu riječ ili frazu u poveznicu. To se radi ovako: na postojećoj stranici kliknite '''''Izmijeni ovaj članak''''', stavite dotičnu riječ ili frazu u dvostruke uglate zagrade (ovako:<code><nowiki>[[</nowiki></code>''ime vaše stranice''<code><nowiki>]]</nowiki></code>) i snimite postojeću stranicu. Dobili ste poveznicu. Kliknite na poveznicu i ona će vas odvesti - ili na stranicu koja već postoji s tim naslovom ili na praznu stranicu. To je izvrstan način za stvaranje novih članaka.
==== ''Ringier AG'' ====
 
===Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese===
Ringier je osnovan 1833. godine u Cofingenu, u Švajcarskoj. Kompanija se nalazi u stopostotnom privatnom vlasništvu i trenutno njome upravlja peta generacija. Danas je Ringier multinacionalna integrisana medijska kompanija i jedno od najvažnijih medijskih preduzeća na tržištu Švajcarske.
Ringier izdaje više od 120 novina i magazina širom sveta, proizvodi preko 20 TV programa i ima značajan udeo u TV i radio stanicama. Takođe kompanija organizuje i prodaje karte za događaje i koncerte, upravlja sa više od 200 internet i mobilnih platformi i rukovodi sa nekoliko štamparija. Ringier uspostavlja novinarske standarde i aktivno je uključen u stvaranje budućnosti medija.
Kompanija sa sedištem u Cirihu sa oko 7.500 zaposlenih u celoj grupaciji širom sveta . 2010. godine kompanija je ostvarila EBITDA od 123,1 švajcarskih franaka.
[http://www.ringier.com www.ringier.com]
 
Jedan od najlakših načina da stvorite novu stranicu jest da upišete njezino ime u prozorčić gdje piše Internet adresa:
=== '''''Strategija''''' ===
 
:<nowiki>http://sh.wikipedia.org/wiki/</nowiki>''Ime_stranice''
Ringier Axel Springer Media AG prati strategiju razvoja i digitalizacije koja ima za cilj da odgovori na izazove koje nameću strukturne promene u medijskom okruženju.
Kao vodeća medijska kompanija u Srbiji, Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, Ringier Axel Springer Media AG ima za cilj da se na ovoj poziciji i dalje razvija i da se etablira kao vodeća integrisana multimedijska kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi.
 
Tamo gdje smo napisali ''Ime_stranice'' trebate upisati željeno ime. Znak _ mora stajati umjesto razmaka. Na primjer, ako želite stvoriti stranicu po imenu ''Bolesti uha, grla i nosa'', napisat ćete:
Profitabilni rast i uspeh kompanije prvenstveno su zasnovani na sledećim faktorima:
 
:<nowiki>http://sh.wikipedia.org/wiki/Bolesti_uha,_grla_i_nosa</nowiki>
• Jačanju naših strateških izdanja
– Naši jaki brendovi su osnova za uspeh kompanije i zbog toga ćemo se truditi da ih unapređujemo i ojačavamo i ubuduće.
• Širenju kros-medija
- Planira se dalji razvoj digitalnih izdanja jakih štampanih proizvoda. Zbog toga kompanija prilagođava svoju strukturu i organizaciju u cilju postizanja optimalne integracije svojih štampanih, internet i mobilnih kanala.
• Otvaranju novih poslovnih segmenata
– Investiranje u digitalna preduzeća i nove biznis modele trebalo bi da obezbedi kompaniji dodatne izvore prihoda i da na koristan način upotpuni već postojeću jaku paletu proizvoda.
 
Pojavit će se stranica s tim naslovom. Kliknite na tekst '''''Uredi ovu stranicu''''' i upišite članak.
=== '''''Usluge''''' ===
 
'''Međutim''', kad stvorite stranicu tim načinom, lako je moguće da ćete dobiti "siroče" - nijedan drugi članak neće imati poveznice na tu stranicu. Siroče nije dobra stvar, pa zato dodajte poveznice onim stranicama koje imaju veze s vašom temom.
RAS nudi sledeće vrste usluga:
 
=== Otvorite stranicu sa stranice za vježbanje ===
DNEVNA IZDANJA
 
* Pođite na [[Wikipedia:Stranica za vježbanje|stranicu za vježbanje]], kliknite '''''Uredi ovu stranicu''''' i upišite poveznicu (ovako:<code><nowiki>[[</nowiki></code>''ime vaše stranice''<code><nowiki>]]</nowiki></code>) i snimite stranicu.
MAGAZINI
* Kliknite na poveznicu koju ste upravo stvorili i otvorit će se vaša stranica u koju ćete upisati tekst.
 
===Direktno otvaranje stranice===
DIGITRALNI PROIZVODI
Ovaj način vam omogućava da na najbrži način stvorite novi članak.
<div style="border-color:black;border-style:solid;border-width:1px;background:white;padding:5px;margin:5px;">
<center>
 
Počnite uređivati novi članak upisavši njegov naslov
MEDIA IMPACT
 
<inputbox>
ŠTAMPARIJA
type=create
 
preload=Template:New_page
SPECIJALNA IZDANJA
editintro=Template:New_article_intro
 
width=25
=== '''''Društveno odgovorno poslovanje''''' ===
</inputbox>
 
</div>
Srbija, kao demokratska država sa preko sedam miliona stanovnika, bori se i dalje sa teškim bremenom ekonomske krize. Još važnije od toga, Srbija je država i društvo koje se menja, ali i dalje predstavlja tržište sa velikim potencijalom za rast. Jasno je da želimo modernu zemlju, u kojoj vlada pravo, transparentnost, slobodno tržište, fer konkurencija, društvena i ekološka odgovornost, sloboda govora i sloboda medija.
 
Zbog više od 3.5 miliona ljudi koji svakodnevno čitaju naše novine i pretražuju internet portale, naše poslovanje mora da bude odgovorno i održivo. Ringier Axel Springer Srbija je sinonim transparentnog vlasnistva i nezavisnog novinarstva, što je osnovni preduslov za novinarski kvalitet i kredibilitet. Upravo zbog toga, dobro novinarstvo, nepristrasno izveštavanje i razotkrivanje onoga što bi drugi želeli da sakriju je ono čime se mi bavimo. To je ono što nam daje značaj, jedinstvenost, ekskluzivnost,i mogućnost da pružimo pomoć drugima.
 
uština rada kompanije Ringier Axel Springer Srbija je kvalitetno novinarstvo, i to ostaje nepromenjeno. I dalje smo najbolji, dok stvaramo najbolji medijski sadržaj.Naše kolege, naši čitaoci, naši poslovni partneri, naši deoničari, javne ličnosti, institucije, kao i celokupna javnost – svi su oni naši ključni potrošači i prema njima se mi upravljamo. Pridržavajući se našeg Pravilnika o ponašanju, primenjujemo etičke standarde u svim izdavačkim i novinarskim aktivnostima, u kontaktima sa poslovnim partnerima i konkurentima, kao i u odnosima sa zaposlenima.
 
Menadžment kompanije Ringier Axel Springer i urednici njenih izdanja svesni su moći koju mediji poseduju, ali i odgovornosti koju ta moć nosi sa sobom. Iz tog razloga, brojne aktivnosti kompanije posvećene su društveno odgovornim i humanitarnim akcijama:
 
''''Humanitarna fondacija'''' – Kompanija Ringier Axel Springer osnovala je „Blic Fondaciju“ koja je pokrenula humanitarnu akciju „Srce za decu“, kako bi iskoristila uticaj medija i pomogla najsiromašnijoj deci u Srbiji.
 
''''„Blic biblioteka“'''' – knjige poznatih srpskih pisaca insertovane su u dnevno izdanje Blica: 40 različitih naslova i skoro 7 miliona primeraka ovih knjiga našlo je put do čitalaca tokom 2013. godine. Cilj ove akcije je unapređenje pismenosti i jačanje čitalačkih navika kod osoba svih uzrasta.
 
''''„Blic preduzetnik“'''' – dnevni list Blic svake godine organizuje izbor za preduzetnika godine. Svi pobednici takmičenja „Blic preduzetnik“ iz prethodnih sedam godina i dalje su uspešni i rade na daljem razvoju svog poslovanja. Cilj projekta „Blic preduzetnik“ je promocija, jačanje i podrška preduzetničkom duhu u Srbiji.
 
Ringier Axel Springer Srbija ima jasan strateški fokus. Prioritet kompanije je da izvanredno tehnološko znanje iskoristi na nivou grupe. Da upotrebi tehnologiju kao ključni faktor uspeha u uvođenju inovacija na tržište. Da uloži sredstva u nova digitalna izdanja i poslovne modele. Da se usmeri na oglašavanje. Da monetizuje digitalni sadržaj novina i da bude predvodnik ovog razvoja u svojoj državi.
Izveštaj o održivosti kompanije Ringier Axel Springer za 2012. godinu sadrži kratak pregled svih naših aktivnosti, i zasnovan je na kompletnom spisku pokazatelja učinka Globalne inicijative izveštavanja (Global Reporting Initiative, GRI),međunarodno priznatog formata izveštaja o održivosti. Važan deo izveštaja predstavlja i „Dodatak o sektoru medija“, sa dodatnim pokazateljima vezano za ključna pitanja koja se odnose na novinske kompanije, gde se obrađuju osnovne teme u vezi sa našim razumevanjem pojma održivosti.
 
==== '''''DRUGE ZEMLJE''''' ====
 
[http://www.ringieraxelspringer.com/en/company CH]
[http://www.ringieraxelspringer.pl/ PL]
[http://www.ringieraxelspringer.sk/ SK]
[http://www.ringieraxelspringer.hu/ HU]
 
==== '''''Reference''''' ====
 
# 1. Ringier Axel Springer, [http://www.ringieraxelspringer.rs www.ringieraxelspringer.rs]
# 2. Ringier AG, [http://www.ringier.com www.ringier.com]
# 3. Axel Springer SE, [http://www.axelspringer.com www.axelspringer.com]
 
== Daljnje informacije ==