U2 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Mijenja: cs:U2
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: bg:Ю Ту; kozmetičke promjene
Red 3:
|boja = #87CEEB
| image = u2band.jpg
| opis_slike = '''S lijeva na desno: <br /> Adam, Edž (dole), Bono i Lari'''
| period = [[1976]] do danas
| žanr = [[rok]], [[post pank]], [[alternativni rok]], [[pop muzika|pop]]
Red 10:
}}
:''Ovo je članak o rok grupi U2 za druga značenja pogledati [[U2 (višeznačna odrednica)]]''
'''U2 (Ju tu)''' je [[Irska|irska]] [[rok]] grupa. Bend čine: [[Bono]] (Pol Hjuson), kao vokal, usna harmonika i povremeno gitara, [[Edž]] (Dejvid Evans) gitara i klavijature, povremeno vokal i bas, [[Adam Klejton]] (''Adam Clayton'') kao basista i [[Lari Malen]] bubnjar.
 
Grupa U2 je do danas prodala više od 120 miliona studijskih [[album]]a i više od 50 miliona kompilacija i snimaka živih nastupa, šest puta je imala neki od albuma na prvom mestu američkih top-lista a devet puta u [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Britaniji]]. Osvojili su 22 Gremi nagrade, najviše nakon [[Stivi Vonder|Stivija Vondera]].
Red 18:
== Biografija ==
 
=== Formiranje i proboj grupe ===
 
Grupa je formirana u [[Dablin]]u u subotu 25. septembra 1976. Četrnaestogodišnji [[Lari Malen Junior]] objavio je na srednjoškolskoj oglasnoj tabli da traži muzičare za svoj bend. Ubrzo su imali prvu probu u Larijevoj kuhinji.
Red 34:
Četvoročlana grupa, već poznata u lokalnim okvirima, objavila je prvi singl „U2-3“ u septembru 1979. Pjesma je stigla na vrh irskih top-lista. U decembru te godine grupa je otputovao u London na prvi nastup van Irske koji, međutim, nije uspio da privuče pažnju engleske publike i kritike.
 
=== „Boy“ i „October“ (1980 – 1981) ===
 
U martu 1980. potpisali su ugovor sa ''Island Records''-om (Ajland rekords). U oktobru su objavili prvi album ''Boy'' koji je oduševio kritičare i smatra se jednim od najboljih debija u rok istoriji {{traži se izvor}}.
Red 41:
[[October]], njihov drugi album, objavljen je [[1981]]. godine. Za ovaj album su karakteristični religiozni tekstovi. Bono, Edž i Lari su predani [[hrišćani]] i to se vidi kroz njihove tekstove. Njih trojica su pristupili religijskoj grupi iz Dablina zvanoj Šalom (''Shalom'' - na [[Hebrejski jezik|hebrejskom]] "mir"). Ovo ih je navelo da preispitaju odnos između hrišćanske vjere i rokenrol života. Razmišljali su i da napuste muziku. Međutim, ubrzo su počeli rad na drugom albumu. Iako je Biblija Bonou uvijek bila izvor inspiracije, [[October]] je jedini U2-ov prohrišćanski album. Ovo je i njihov najveći neuspjeh – album sa najnižom prodajom i najslabijim kritikama {{traži se izvor}}. Njihov drugi album je ujedno i jedini album koji nema ni jednu pjesmu na njihovim The Best Of kompilacijama.
 
=== „War“ (1983) ===
 
Godine 1983. izdaju treći album pos naslovom „War“. Ovaj album predstavlja prekretnicu u stilu i početak građenja jedinstvenog „U2“ stila koji će ovu grupu svrstati među najuticajnije rok grupe svih vremena {{traži se izvor}}.
Red 62:
Tokom ove turneje su snimili disk sa koncertnim nastupima pod nazivom ''Under a Blood Red Sky''
 
=== The Unforgettable Fire i Live Aid (1984 – 1986) ===
 
Još 1983. počeli su da rade na četvrtom albumu koji su producirali (aranžirali) Brajan Ino i Danijel Lenois. The Unforgettable Fire je ime serijala umjetničkih slika koje su slikali preživjeli nakon nuklearnih eksplozija u Hirošimi i Nagasakiju. Album je objavljen 1984. godine.
Red 74:
Muzički časopis „Rolling Stone“ je 1985. rekao da je „za novu generaciju ljubitelja rok muzike U2 najvažnija grupa, a možda i jedina važna“.
 
=== „The Joshua Tree“ (1987) ===
 
Devetog marta 1997. godine izlazi peti album grupe. Većina obožavalaca ovaj album smatra njihovim najboljim {{traži se izvor}}. „The Joshua Tree“ se prodao u 15 miliona primjeraka širom svijeta. Na ovom albumu se nalazi i pjesma „With Or Without You“ koja je jedan od njihovim najvećih uspjeha i mnogi je smatraju najljepšom pjesmom svih vremena {{traži se izvor.}} Na albumu su i „Bullet The Blue Sky“, „Where The Streets Have No Name“ i „I Still Haven't Found What I'm Looking For“.
Red 82:
== Diskografija ==
 
=== Studijski albumi ===
#[[Boy (album)|Boy]] ([[1980]])
#[[October (album)|October]] ([[1981]])
Red 95:
#[[How to Dismantle an Atomic Bomb]] ([[2004]])
 
=== Uživo ===
#1983 - ''[[Under a Blood Red Sky]]''
#1988 - ''[[Rattle and Hum]]'' (kombinacija studijskog i koncertnog albuma)
Red 101:
#2005 - ''[[U2.Communication]]'' (snimljeno na nastupima u [[Čikago|Čikagu]] i [[Milano|Milanu]] tokom „Vertigo“ turneje. Dostupno jedino članovima [http://ww.u2.com U2.com] internet kluba)
 
=== Kompilacije ===
#1998 - ''[[The Best of 1980-1990]]''
#2002 - ''[[The Best of 1990-2000]]''
 
=== Ostali projekti ===
#1979 - ''[[Three (EP)]]''
#1985 - ''[[Wide Awake in America|Wide Awake in America (EP)]]''
Red 142:
*http://u2sermons.blogspot.com/
*[http://lyptonvillage.org/u2v2/ Lypton Village- Australian U2 blog]
 
[[category:Alternativni rok]]
[[category:Rock grupe]]
[[category:Muzičke grupe iz Irske]]
 
{{Link FA|he}}
 
Linija 153 ⟶ 148:
 
{{Link FA|lv}}
 
[[categoryCategory:Alternativni rok]]
[[categoryCategory:Rock grupe]]
[[categoryCategory:Muzičke grupe iz Irske]]
 
[[ar:يو تو]]
[[bar:U2]]
[[bg:U2Ю Ту]]
[[bs:U2 (grupa)]]
[[ca:U2]]