Psihomodo pop – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
djelomično preuzeto s hrvatske Wikipedije
 
Nema sažetka izmjene
Red 7:
| muzička_kuća = Croatia Records
| sadašnji_članovi/ce = [[Davor Gobac]]<br>[[Vlatko Čavar]]<br>[[Jurij Novoselić]]<br>[[Tigran Kalebota]]<br>[[Smiljan Paradiš]]
| bivši_članovi/ce = [[Saša Novak Radulović]]<br>
}}
 
Linija 23 ⟶ 24:
[[1983.]] godine, na prostorima bivše [[Jugoslavija|Jugoslavije]], pojavljuje se band, koji svojom beskompromisnom svirkom, žestokim zvukom, scenskim nastupom osvaja prostore bivše države munjevitom brzinom. Čavar (gitara), Paradiš (bas gitara), Kalebota (bubanj), Radulović (gitara) predvođeni frontmanom grupe Davorom Gopcem (vokal), donijeli su na tadašnju scenu jedan do tada na tim prostorima neviđeni, izričaj i formu rock'n'roll - a.
 
Grupa Psihomodo Pop nastaje 1983. godine, na temeljima grupe ''Neron'', u kojoj tada sviraju Tigran Kalebota-Tigi i Smiljan Paradiš-Šparka. Tada se grupi priključuje Gobac, koji je već kao trinaestogodišnjak svirao u punk bandu ''Klinska pomora'', i ''Neron'' mijenja ime u ''Psihomodo Pop'' . Uz1985 takvudolazi postavu,Sale u bend i ta postava grupa pali i žari prostorom ex-Jugoslavije do [[1988.]] godine kad se na tržištu pojavljuje njihov album prvijenac nazvan ''Godina zmaja'', koji je polučio ogroman uspjeh i doslovno digao cijelu državu na noge, a pročuli su se i van države zahvaljujući rock festivalu ''Grote prijs of Netherland'', gdje su u konkurenciji od 600 bandova, odabrani kao jedan od šest najboljih bandova. Taj uspjeh nije mogao promaknuti ni legendarnoj glazbenoj postavi [[MTV]], na kojoj su se dugo vremena vrtjeli njihovi spotovi.
 
[[1989.]] nakon vrlo uspješne turneje po Nizozemskoj, grupa snima album ''Live in Amsterdam''.
Linija 32 ⟶ 33:
Nakon toga izlazi singl ploča ''Hrvatska mora pobijediti'', kojim grupa osuđuje [[domovinski rat (Hrvatska)|agresiju na Hrvatsku]].
 
Svojevrstan art-album ''Srebrne svinje'' izlazi [[1993.]] godine i po mišljenju kritike i najvjernijih poklonika grupe njihovo najbolje i najzrelije ostvarenje a kao producent ploče je potpisan Saša Novak Radulović. Važno je napomenuti da spot za pjesmu ''Starfucker'', koju je snimio Radislav Jovanov-Gonzo, postavlja nove standarde snimanja spotova, te da je osvojio dvije nagrade ( kategorija najboljeg video-uratka ) ''Oktavijan'' i [[Porin (nagrada)|Porin]].
 
Suradnja s Gonzom se nastavlja i 1995. godine, kada izlazi album UNPLJUGD, akustična kompilacija i presjek rada grupe tokom 12 godina rada. Tada iz banda izlazi Saša Novak Radulović, a na njegovo mjesto dolazi ugledni multiinstrumentalist Jurij Novoselić-Kuzma ([[Film (grupa)|Film]], [[Disciplina kičme]], suradnik [[Haustor]]a ). Isprva je s grupom kao pridruženi član, a kasnije postaje i stalni član.
 
Nakon velikog uspjeha ''Unpljugda'', [[1997.]] godine izlazi album ''Sextasy''. Kao zanimljivost treba napomenuti da je to bilo interaktivno izdanje cd-a, na kojem je osim pjesama, bio i zapis o članovima grupe i drugim raznim zanimljivostima.