Razlike između izmjena na stranici "Jelena Đurović"

Dodano 14 bajtova ,  prije 12 godina
m
Male gramatičke i interpunkcijske ispravke.
m
m (Male gramatičke i interpunkcijske ispravke.)
==Biografija==
 
Jelena je rođena u građanskoj porodici, jevrejsko-crnogorskog porekla. Kćerka je Vukašina Đurovića, uspešnog advokata koji je 1983. poginuo u saobraćajnoj nesreći, i Svetlane Davidovac. Njena majka Svetlana i baka Helena Škarda, su tokom Jeleninog odrastanja držale jedinu rukavičarsku radnju u Beogradu, zanat koji je baka usavršila posle dolaska porodice u Srbiju, početkom 20. veka. Rođena sestra Jelenine prabake Serafine bila je Lotika «"Loti»" Celermajer, junakinja romana «[["Na Drini ćuprija"]]», [[Ivo Andrić|Ive Andrića]], dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1961. Lotikina i Serafinina porodica je u 19. veku došla iz Krakova u Višegrad, da bi se po izbijanju ekonomske krize početkom 20. veka, jedan njen deo preselio u Beograd. Očeva familija potiče iz sela Vukovci, u dolini Zete, okolina Titograda ( današnja Podgorica ). I baba i deda po očevoj strani su bili partizani u NOBuNOB-u, što je zainteresovalo Jelenu za istoriju ovog pokreta. Takođe, i majčin deo familije podržavao je predratnu komunističku partiju, ali činjenica da niko nije bio član SK posle Drugog svetskog rata uzrokuje da porodica bude primorana da proda nekoliko radnji i imanje u centru Beograda. Zbog mešovitog porekla, za sebe tvrdi da je «"jugoslovenka»".
 
==Književnost==
 
Jelena je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Pozorišna i radio produkcija, i sredinom devedesetih radi na nekoliko pozorišnih projekata, ali od teatra ubrzo odustaje, prvenstveno zbog korupcije i nepotizma<ref>Intervju Jelene Đurović časopisu Gay-Serbia: http://www.gay-serbia.com/intervju/2004/04-07-05-jelena-djurovic/index.jsp?aid=1437</ref> koji vladaju u ovoj oblasti srpske kulture. Jelenin diplomski rad "Pozornica u senci vešala" tretirao je programsku politiku beogradskih pozorišta za vreme vladavine Slobodana Miloševića, a deo ovog rada publikovan je u pozorišnom časopisu "Teatron". Period bombardovanja provodi živeći u Budimpešti gde pravi teze koji će kasnije postati roman «"Kraljevstvo»". Iako se tokom devedesetih specijalizovala za oblast odnosa sa javnošću, Jelena silom prilika prihvata ove poslove u marketinškim agencijama, u kojima radi u periodu 2000.-2004. Tokom ovog perioda završava i objavljuje roman «"Kraljevstvo»", čiji je deo objavljen i u knjizi «"Voices from the faultline»"<ref>http://www.zayupress.com/voices.html</ref>. Iskustva u srpskom advertajzingu inspirišu je i za mnoge likove koji se pojavlju u narednom romanu «"30. februar»" čiji se izlazak očekuje 2009. ili 2010. godine.
 
===Stil===
 
Kako sama izjavljuje, najjači uticaj na stvaralaštvo Jelene Đurović imaju dela američkog pisca [[Bret Easton Ellis|Breta Istona Elisa]], koga ističe kao svoj «"dvadesetogodišnji uzor»". Takođe, Jelena često pominje i filmove [[Dogville|«"Dogvil»"]] i [[Element of Crime|«"Element zločina»"]] danskog reditelja [[Lars von Trier|Larsa Von Trira]], i knjigu [[Running Wild|«"Running wild»"]] [[J.G.Ballard|J.G. Ballarda]] kao presudne za razmišljanje o literarnim formama. O Triru i Elisu je napisala nekoliko novinskih članaka. U tekstovima, kao inspiraciju često spominje i radove [[Miroslav Krleža|Miroslava Krleže]] i dramu «"Hrvatski Faust»" [[Slobodan Šnajder|Slobodana Šnajdera]]. Fascinacija anti-utopijom, satirom i [[Transgresija|transgresijom]] oseća se u «"Kraljevstvu»", gde je podsmevanje istoriji i pojmu nacije jedan od ključnih motiva. «"Kraljevstvo»" preispituje i meta-religiozna kabalistička učenja, slično načinu na koji to radi film PI Darena Aronofskog. Iako za sebe tvrdi da je ateista<ref>Editorijal magazina "Kvart", mart 2009.: http://2.bp.blogspot.com/_caaFwRlZM8E/SZxaBAZbeZI/AAAAAAAALy8/a5sqhJ7YFWg/s1600-h/macasev-kvart4.jpg</ref>, Đurovićeva često ističe svoje jevrejsko poreklo<ref>http://www.jelenadjurovic.com/pages/oautoru.html</ref> i poštovanje prema tradiciji i kulturi jevrejske zajednice. Prema informacijama koje je autorka postavila na blogu posvećenom promociji svog narednog romana<ref>http://www.tridesetifebruar.blogspot.com/</ref>, očekuje se da knjiga «"30. februar»" bude satirični omaž «"Borilačkom klubu»" Čaka Palanjuka uz elemente naučne fantastike i političkog trilera. Iako je na njenom zvaničnom sajtu postojao podatak da će Jelena Đurović pisati roman koji je analiza detinjstva i mladosti Adolfa Hitlera kroz perspektivu odbačenog umetnika, ona je u međuvremenu odustala od ove ideje, a ono što sledi je «"špijunska trilogija»". Zna se samo da je u pitanju pseudo-autobiografija, sa uporištem u petparačkim krimi/romanima, a naslov prvog dela je «"Krvotok zločina»". Izlazak ove knjige se očekuje početkom 2012. godine.
 
==Politika==
==Novinarstvo==
 
Đurovićeva je sredinom devedesetih završila višemesečni novinarski kurs koji je bio finansiran od strane tadašnjeg SorosSoroš Fonda Jugoslavija. Od 1994. do 1995. radi na radiju «"Studio B»" kao autor i urednik emisije «"Time in»", a koju je takođe sponzorisao SorosSoroš Fond. Od oktobra 2005. uređuje i piše na popularnom blogu «"Agit Pop»"<ref>http://agitpopkultura.blogspot.com</ref> čiji je moto citat iz Frojdovog pisma Ajnštajnu, napisanog u Beču, septembra 1932: "DRAGI PROFESORE AJNŠTAJN... ...NO IPAK MOŽEMO DA KAŽEMO JEDNO: SVE ŠTO PODSTIČE RAZVOJ KULTURE, ISTOVREMENO DELUJE PROTIV RATA...»". U međuvremenu Jelena piše za nekoliko srpskih novina<ref>http://agitpopmagazine.blogspot.com/</ref>, a od septembra 2008. postaje i deo uredničkog tima prve nezavisne internet radio stanice u Srbiji «"Novi Radio Beograd»"<ref>http://www.noviradiobeograd.com</ref>. Na ovom radiju, do odlaska u London, uređuje dnevni program sredom, poziva na hapšenje Ratka Mladića, kritikuje Srpsku pravoslavnu crkvu, poziva na pomirenje sa kosovskimKosovskim albancimaAlbancima, a u program često pušta američku himnu, čime provocira nacionaliste i evro-skeptike. Od početka 2009. sa dramaturgom Ivanom Velisavljevićem<ref>http://novikadrovi.net/biografije/</ref> vodi emisiju o filmu i pop-kulturi «"Specijalno nevaspitanje»", kao i emisiju «"Slobodna ili smrt»", koja se bavi emancipacijom, i ulogom žena u politici, umetnosti i društvu. Ovaj program uređuje u saradnji sa srpskom glumicom Lenom Bogdanović<ref>http://www.imdb.com/name/nm0091655/</ref>. Poznavalac je popularne muzike a kao omiljene grupe navodi britanski indi/pop bend [[Aztec Camera]], francusku grupu [[Phoenix]], [[Paul Simon|PaulaPola SimonaSajmona]] i [[R.E.M.]] Napisala je i nekoliko tekstova o fenomenu Evrovizije , a zalaže se za ukidanje granica između «"elitne»" i «"popularne»" kulture<ref>http://agitpopkultura.blogspot.com/2005/10/agit-pop.html</ref>.
 
==Privatni život==
Jelena Đurović je od 2004. do 2008. bila u braku sa srpskim slikarom Mironom Mutaovićem.
 
31. Januarajanuara 2009. Jelena se udala se za Tomicu Oreškovića, potomka hrvatskog narodnog heroja [[Marko Orešković|Marka Oreškovića]]. Od februara 2009. Jelena živi između Beograda i [[Ričmond|Ričmonda]] u [[London|Londonu]].
 
==Reference==
[[Category:Pisci]]
[[Category:Srpskohrvatski pisci]]
[[Category:Srpskohrvatski novinari]]
[[Category:Blogeri]]
 
[[bg:Јелена Ђурович]]
57

izmjena