Raymond Radiguet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 5:
 
Početkom godine [[1923]]. Radiguet je napisao svoj prvi i najpoznatiji roman, ''[[Le Diable au corps (roman)|Le Diable au corps]]'' (''Đavo u tijelu''). Priča o mladoj ženi koja se upušta u ljubavnu vezu sa šesnaestogodišnjakom dok joj je suprug na fronti je izazvala skandal u zemlji koja se još oporavljala od posljedica [[prviPrvi svjetski rat|prvogPrvog svjetskog rata]]. Iako je Radiguet to poricao, naknadno je utvrđeno da je Radiguet zaplet temeljio na [[autobiografija|vlastitim iskustvima]]. Roman je osim toga mnoge kritičare ispočetka odbio agresivnom reklamnom kampanjom, ali su kasnije Radiguetu priznali književni talent.
 
Njegov drugi roman, ''[[Le bal du Comte d'Orgel]]'', koji se također bavi [[preljub]]om, objavljen je posthumno [[1924]]. Radiguet je prije toga umro u dobi od 20 godina od [[tifus]]a, kojim se zarazio putujući na izlet s CocteauaomCocteauom.
 
Radiguetov magnum opus je još dva puta izazvao skandal. Godine [[1947]]. [[Claude Autant-Lara]] je snimio [[film]]sku adapataciju ''Le diable au corps'' s [[Gérard Philipe|Gerardom Philipeom]] u glavnoj ulozi, a ona je izazvala zgražanje zbog toga što se pojavila nekom nakon [[drugiDrugi svjetski rat|drugogDrugog svjetskog rata]]. Godine [[1986]]. talijanski režiser [[Marco Bellocchio]] je snimio svoju adaptaciju pod nazivom ''[[Il diavolo in corpo]]'', poznatu kao prvi ''mainstream'' film sa scenama nesimuliranog seksa.
 
==Fusnote==