Lizija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Otherpeople|Lizija}} '''Lizija''' (Greek: Λυσίας, Lysias) (rođen cca. 445. pne.; umro cca. 380. pne.) bio je starogrčki logograf (pisac govora), poznat …
 
Nema sažetka izmjene
Red 2:
 
'''Lizija''' (Greek: Λυσίας, Lysias) (rođen cca. 445. pne.; umro cca. 380. pne.) bio je [[Antička Grčka|starogrčki]] logograf (pisac govora), poznat kao jedan od desetorice [[Atički oratori|Atičkih oratora]] uključenih u tzv. "Aleksandrijski kanon" koji su u 3. vijeku pne. sakupili [[Aristofan iz Bizantija]] i [[Aristarh sa Samotrake]].
 
Iako [[Dionizije iz Halikarnasa]] tvrdi da je Lizija rođen [[459. pne.]] te da je bio među kolonistima koji su [[443. pne.]] osnovali [[Turij]], većina historičara vjeruje da se rodio 445. pne. te da je kao 15-godišnjak u Turij došao oko [[430. pne.]] Prema tradiciji, tamo se navodno sprijateljio s velikim historičarom [[Herodot]]om. Tamo je studirao [[retorika|retoriku]], ali je zbog svojih pro-atenskih stavova godine [[412. pne.]] zajedno s bratom Polemarhom prognan u Atenu nakon propasti atenske [[sicilijanska ekspedicija|sicilijanske ekspedicije]]. Odatle je godine [[404. pne.]] pobjegao kada su ga Tridesetorica tirana osudila na smrt. Ostatak života je proveo kao profesionalni pisac govora.
 
Do suvremenog doba su očuvana 34 govora koje je napisao Lizija, 3 su sačuvana u fragmentima, a 127 je poznato samo po imenu. Lizija je poznat po tzv. "jednostavnom" stilu retorike koji je izbjegavao "velike" fraze i inzistirao na jeziku običnog čovjeka. Zbog toga su njegovi govori od velikog zanimanja za historičare jer daju uvid u svakodnevni život Atene.
 
== Eksterni linkovi ==
* {{gutenberg author| id=Lysias | name=LysiasLizija}}
 
{{Atički oratori}}