Kotor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 44:
 
== Kultura ==
U srednjem veku u Kotoru su delovalistvarali tzv. grčki slikari, medju kojima Nikola i Manojlo na početku XIV. vekavijeka. U XIII i XIV vijeku Kotor ima svoju apoteku i ljekare, zlatare, kovače oružja i kovačnicu novca, biblioteku, klasično obrazovanje, teologe, komunalno uredjenje grada i Statut, notarske knjige... Pre vise od pet vekova u Kotoru je živio poznati dućandžija Marin Druško.Vredi pomenuti i poznatog trgovca i kotorskog kapetana Marka Grgurovića.
Kada je u pitanju kotorska [[renesansa]] književnost valja pomenuti Đorđa Bizantija, koji vec 1532. u Veneciji štampa stihove na italijanskom i latinskom. Ipak, najpolodonosniji renesansni poeta je Kotoranin Ludovik Paskvalić( 1500 - 1551). Uz prethodnu dvojicu, XVI vek u Kotoru obeležioobilježio je i pesnikpjesnik Ivan Bona Borilis.
 
I teološki pisci obeležili su Kotordali veliki kultorolški doprinos Kotoru. Jedan od najznačajnijih je Luka Bizanti, koji je 4. decenije upravljao kotorskom crkvom.
 
== Obrazovanje ==
Red 54:
U srednjoškolski centar koji se nalazi u [[Dobrota (naselje)|Dobroti]] spadaju Gimnazija, Srednja medicinska škola, Srednja ekonomska škola kao i Nautička i Brodomašinska škola.
 
Opština Kotor suočena sa krahom opštinskog budžeta za 2011/12. nije raspisala konkurs za stipendiranje talentovanih studenata, dok stipendiranje talentovanih učenika i nije predviđeno opštinskim budžetom. Tokom godine 2010/11. dodjeljeno je samo 20 stipendija, i za tu svrhu je izdvojeno 20.000 eura, dok se, primeraprimjera radi, za kancelarijski materijal potreban Opštini godišnje izdvaja 25.000 eura.
 
== Sport ==
Red 69:
*Mirko Vičević , poznati vaterpolista i vaterpolo trener
*Vaso L. Ćuković , poznati dobrotvor
+Mitar kostić , uvaženi akademik nauka
 
== Vanjske veze ==
{{Commonscat|Kotor}}