William Golding – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 26:
 
Rođen je 19. septembra 1911. godine u [[St Columb Minor|Saint Columb Minor]], [[Cornwall|Kornval]] u Engleskoj. Odgajan je u kući iz četrnaestog vijeka koja se nalazila pored groblja. Njegova majka, Mildred, bila je aktivna pobornica ženskog prava, koja se borila za žensko pravo glasa. Njegov otac, Alex, radio je kao učitelj.
 
Svoje rano obrazovanje stekao je u školi koju je rukovodio njegov otac, Marlborough Grammar School. Kada je imao samo 12 godina, pokušao je, bezusjpješno, da napiše svoj prvi roman. Frustrirano dijete, našao je izlaz u maltretiranju svojih vršnjaka. Kasnije u životu, William je sebe opisivao kao derište u djetinstvu, čak toliko da je jednom izjavio "Uživam da povređujem ljude".
 
Nakon osnovne škole, posjećivao je Brasenose College na [[Oxford University|Oksford Univerzitetu]]. Njegov otac se nadao da će William biti naučnik, ali je on opredijelio da studira Englesku književnost. 1934. godine, prije nego što je maturirao, William je objavio svoj prvi rad, zbirku pjesama "[[Poems(pjesme Goldinga)|Poems]]". Zbirka je u velikoj mjeri zanemarena od strane kritičara.
 
== Glavna djela ==