Razlike između izmjena na stranici "Tesla (jedinica)"

Dodano 20 bajtova ,  prije 4 godine
m/м
Vraćene izmjene 147.91.42.100 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
m/м (Vraćene izmjene 147.91.42.100 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357)
'''Tesla''' (simbol '''T''') je izvedena jedinica [[SI|SI sistema]] za jačinu [[ magnetno polje| magnetnog polja]].
 
== MernaMjerna jedinica Tesla ==
 
Sa razvojem nauke javila se potreba da se uvedu mernemjerne veličine za kvantitativno označavanje prirodnih pojava . Tokom raznih perioda različiti naučnici su koristili različite jedinice za označavanje iste veličine , što je dovelo do praktičnih problema pri razmenirazmjeni informacija i međusobnom pretvaranju raznih mernihmjernih jedinica . Sve to je doprinelodoprinijelo potrebi da se uvede jedinstveni sistem mjernih jedinica i etalona po kojima će se upravljati .
[[SI|SI sistem]] jedinica (Système International d'Unités), koji danas koristimo, usvojen je 1960. godine na XI Generalnoj Konferenciji za Tegove i MereMjere, koja je okupila 34 države potpisnice Metarske Konvencije.
Postoji sedam osnovnih Si jedinica , od kojih se dalje mogu izvoditi ostale tj. složene jedinice .
* Kelvin , K - jedinica za termodinamičku temeperaturu .
* Mol , mol - jedinica za količinu supstance .
* LuksKandela , lxcd - jedinica za jačinu svjetlosti .
 
== Jedinica za magnetnu indukciju ==
<math>T = \frac{\mbox{V} \cdot \mbox{s} }{\mbox{m}^{2}} = \frac{\mbox{Wb}}{\mbox{m}^{2}}</math>
 
Prema definiciji datoj u Međunarodnom elektrotehničkom rečnikurječniku (izraz 05-25-035) do magnetske indukcije se dođe na osnovu sile <math>F\,</math> kojoj je izložen provodnik dužine <math>l\,</math>, kroz koji teče struja <math>I\,</math> u magnetnom polju <math>B\,</math>. Ova definicija vodi izražavanju jedinice indukcije u Đorđijevom sistemu sa
 
<math>T = \frac{\mbox{N}}{\mbox{A} \cdot \mbox{m} }</math>
<math>T = \frac{\mbox{kg}}{\mbox{s}^{2} \cdot \mbox{A} }</math>
 
što se izuzetno retkorijetko koristi .
 
Magnetna indkcija se definiše kao broj linija magnetnog polja po jedinici površine . Svojstvo magneta da menjajumijenjaju okolinu u kojoj se nalaze je nazvano magnetno polje . Dogovoreno je da se magnetno polje predstavlja linijama koje imaju smersmjer od severnogsjevernog ka južnom polu magneta. Što je magnetno polje jače linije polja su gušće. Jedinica za jačinu magnetnog polja je Veber [Wb].
Na primerprimjer ako se magneta koji je postavljen na vodoravnu površinu raspu sitni komadici metala , a zatim izazovu blage vibracije površine na kojoj se nalazinalati magnet . Komadići metala će se postaviti u pravcu linija magnetnog polja i vizuelno predstaviti magnetno polje magneta .
 
U uobičajnom primenamaprimjenama u tehnici koriste se jačine magnetne indukcije do 3-4 T. Najveća ikada ostvarena magnetna indukcija na Zemlji proizvedena je kontrolisanom eksplozijom u gradu Sarov u Rusiji. Tada je ostvarena magnetna indukcija intenziteta 2800 T. Ove jačina magnetne indukcije su jako male kada se uporede sa jačinama magnetne idukcije koje postoje u svemiru. Pulsar stvara magnetnu indukciju od deset milijardi T, dok neutronska zvezda stvara magnetnu indukciju od deset milijardibiliona T.
Osim Tesle , i drugi naučnici su dobili jedinicu meremjere u njihovu čast , kao što su Amper , Hertz , Ohm , Volt , Kelvin itd.