Razlike između izmjena na stranici "Konsu"

Dodana 53 bajta ,  prije 12 godina
gotovo
m (robot Dodaje: eu:Khonsu)
(gotovo)
[[Image:Khonsu.svg|thumb|199px|KhonsuKonsu kao mladić, sliči Ptahu]]
U [[egipatska mitologija|egipatskoj mitologiji]], '''KhonsuKonsu''' (alternativno '''Chonsu''', '''Khensu''', '''Khons''', ili '''Khonshu''') bio je drevno [[mitologija|lunarno božanstvo]], iz vremena prije nego što je stvorena formalna struktura [[panthonpanteon]]a. Ime mu održava činjenicu da je [[Mjesec]] ('''Iah''' na [[egipatski jezik|egipatskom]]) putovao noćnim nebom[[nebo]]m, jer znači ''Lutalica'', a također ima titule ''Grlitelj'', ''Putovođa'' i ''Branitelj'', jer je čuvao noćne putnike.
== Opis i uloga ==
Kao bog svjetla u noći, KhonsuKonsu se zazivao za zaštitu od divljih [[životinja]], povećanje muške plodnosti i pomoć pri liječenju. Govorilo se da kada KhonsuKonsu načini polumjesec sjajnim, žene začinjaju djecu, stoka postaje plodna, a svaka nozdrva i svako grlo se ispuni svježim zrakom. KhonsuKonsu također može značiti ''kraljeva placenta'', a u skladu s time se u najstarija vremena smatrao božanstvom koja ubija kraljeve ([[faraon]]ove) neprijatelje i vadi njihovu iznutricu kako bi se njome služio kralj, metaforički stvarajući nešto što kralju služi kao ''[[placenta]]''.
[[File:Museo Gregoriano 021.jpg|thumb|left|200 px|Amon, Mut i Konsu]]
Taj krvoločni aspekt je bio zaslužan za to što je u [[Piramidski tekstovi|PiramidskimTekstovima tekstovimpiramida]] navođen kao ''(onaj) koji živi od srdaca''. Također je postao povezan s pravim placentama, postavši deifikacijom kraljevske placente i bogom povezanim s rođenjem djeteta. KhonsuKonsu je postupno zamijenio ratnog boga[[bog]]a [[Menthu]]a kao sin [[Mut]] i [[Amon]]a u [[Teba (Egipat)|Tebi]] za vrijeme [[Srednje egipatskog kraljevstvo|Srednjeg kraljevstva]], jer je bazen u hramu[[hram]]u Mut bio u obliku polumjeseca. Otac koji je usvojio Khonsu je trebao biti [[Amun]], već ranije transformiran u značajnog boga zbog porasta značaja Tebe, a kome je žena bila Mut. Kako su ovo dvoje bili smatrani dobroćudnim božanstvima, Menthu je postepeno izgubio svoje agresivne aspekte. U [[umjetnost]]i je KhonsuKonsu prikazivan kao dijete s glavom jastreba[[jastreb]]a koje nosi polumjesec ispod diska punog mjesecaMjeseca.
 
Glava mu je bila izbrijana osim pramena koja su nosila egipatska djeca, što ga je činilo ''Djetetom KhonsuomKonsuom''. Povremeno se KhonsuKonsu prikazivao kao mladić s mlatom faraona i orglicom [[menat]]. Ponekad je prikazivan na leđima [[guska|guske]], [[ovca|ovana]] ili dva krokodila[[krokodil]]a. KhonsuovaKonsuova sveta životinja je [[babun]], koga su Egipćani smatrali Mjesečevom životinjom. KhonsuKonsu se pojavio kao lik u suvremenoj književnosti[[književnost]]i, od čega je najpoznatiji primjer pokroviteljsko božanstvo [[Marvel Comics]]ovog superheroja [[Moon Knight]]a.
Kao bog svjetla u noći, Khonsu se zazivao za zaštitu od divljih životinja, povećanje muške plodnosti i pomoć pri liječenju. Govorilo se da kada Khonsu načini polumjesec sjajnim, žene začinjaju djecu, stoka postaje plodna, a svaka nozdrva i svako grlo se ispuni svježim zrakom. Khonsu također može značiti ''kraljeva placenta'', a u skladu s time se u najstarija vremena smatrao božanstvom koja ubija kraljeve ([[faraon]]ove) neprijatelje i vadi njihovu iznutricu kako bi se njome služio kralj, metaforički stvarajući nešto što kralju služi kao ''[[placenta]]''.
== Vanjske poveznice ==
 
{{Commons|Category:Khonsu}}
Taj krvoločni aspekt je bio zaslužan za to što je u [[Piramidski tekstovi|Piramidskim tekstovim]] navođen kao ''(onaj) koji živi od srdaca''. Također je postao povezan s pravim placentama, postavši deifikacijom kraljevske placente i bogom povezanim s rođenjem djeteta. Khonsu je postupno zamijenio ratnog boga [[Menthu]]a kao sin [[Mut]] u [[Teba (Egipat)|Tebi]] za vrijeme [[Srednje egipatskog kraljevstvo|Srednjeg kraljevstva]], jer je bazen u hramu Mut bio u obliku polumjeseca. Otac koji je usvojio Khonsu je trebao biti [[Amun]], već ranije transformiran u značajnog boga zbog porasta značaja Tebe, a kome je žena bila Mut. Kako su ovo dvoje bili smatrani dobroćudnim božanstvima, Menthu je postepeno izgubio svoje agresivne aspekte. U [[umjetnost]]i je Khonsu prikazivan kao dijete s glavom jastreba koje nosi polumjesec ispod diska punog mjeseca.
 
Glava mu je bila izbrijana osim pramena koja su nosila egipatska djeca, što ga je činilo ''Djetetom Khonsuom''. Povremeno se Khonsu prikazivao kao mladić s mlatom faraona i orglicom [[menat]]. Ponekad je prikazivan na leđima guske, ovana ili dva krokodila. Khonsuova sveta životinja je babun, koga su Egipćani smatrali Mjesečevom životinjom. Khonsu se pojavio kao lik u suvremenoj književnosti, od čega je najpoznatiji primjer pokroviteljsko božanstvo [[Marvel Comics]]ovog superheroja [[Moon Knight]]a.
 
{{drevni Egipat}}
119

izmjena