Razlike između izmjena na stranici "Datiranje postanja"

Dodano 927 bajtova ,  prije 11 godina
→‎Datiranje Postanja po Petoknjižju: Podaci iz Gibonove fusnote
(Dve male dopune i kategorije)
(→‎Datiranje Postanja po Petoknjižju: Podaci iz Gibonove fusnote)
 
Korišćenjem takvih modela su nastala dva dominantna datuma za biblijsko postanje, oko kojih se grupišu rezultati različitih proračuna - oko 5500. p.n.e. i oko 4000. p.n.e. Ova dva datuma su izračunata na osnovu genealogija iz dve verzije Biblije, pri čemu većina razlika proističe iz dve verzije Postanja. Oni stariji datumi su zasnovani na grčkoj [[Septuaginta|Septuaginti]], a kasniji počivaju na na hebrejskom [[Mazoretski tekst|Mazoretskom tekstu]]. Patrijarsi od Adama do Teraha, [[Abraham|Avramovog]] oca, su često bili 100 godina stariji kada su dobijali imenovanog sina u Septuaginti nego u hebrejskoj verziji ili Vulgati (Postanje 5-11). Neto razlika između ove dve [[genealogije Postanja]] je bila 1466 godina (ignorišući dvosmislenost oko "druge godine nakon potopa"), koja obuhvata praktično celu razliku od 1500 godina između 5500. p.n.e. i 4000. p.n.e.
 
Ranohrišćanska crkva u [[Antiohija|Antiohiji]] je procenila vreme između nastanka sveta i Hristovog rođenja na 6000 godina. [[Sekst Julije Afrikanac]], [[Laktancije]] i [[pravoslavna crkva|grčka crkva]] su to sveli na 5500 godina (što će dati eru [[vizantijski kalendar|vizantijskog kalendara]], zvanu ''[[Etos Kosmu]]''), [[Euzebije]] na 5200 godina. Zapadni hrišćani su prihvatili autoritet Vulgate i hebrejskog teksta i prihvatili "kraću" hronologiju od oko 4000 godina. Međutim, neki protestantski autoriteti u Engleskoj i na Kontinentu u prvoj polovini 19. veka su ipak prihvatali "dužu" hronologiju<ref>[[Edward Gibbon]], ''The History of The Decline and Fall of the Roman Empire'', Prvi tom, Poglavlje XV: ''Progress Of The Christian Religion'', fusnota 62, sa komentarom priređivača ([http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/gutbook/lookup?num=731 preuzimanje elektronskog teksta Prvog toma].</ref>.
 
Neki [[Tradicionalni Katolici]] koriste godinu 5199. p.n.e, preuzetu iz katoličke [[martirologija|martirologije]], i koja se pominje kao pravi datum Postanja u "Mističnom gradu Božijem", mističkom delu iz 17. stoleća koje je napisala [[Maria de Agreda]] na temu postanja i života [[Sveta Marija|Device Marije]].
33.857

izmjena