Napata – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ar:نبتة
Nema sažetka izmjene
Red 7:
Oko godine [[1075. pne.]] moć [[Visoki svećenici Amuna u Tebi|svećenika]] je počela nadmašivati formalnu vlast faraona, a s njime i de facto raspada Egipta na manje države. To su Nubijci iskoristili kako bi izborili nezavisnost, a njihovo kraljevstvo, poznato kao Kuš, je imalo središte upravo u Napati.
 
Sljedećih nekoliko vijekova Napata je rasla, dok je Egipat slabio unutrašnjim sukobima. Oko godine [[750. pne.]] vladar Napate po imenu [[Kashta]] je iskoristio egipatsku slabost i osvojio [[Gornji Egipat]]. Njegov nasljednik [[Piankhi]] je pak uspio osvojiti ostatak Egipta te tako kao novi egipatski vladar osnovao [[DvadesetpetaDvadeset peta dinastija Egipta|DvadesetpetuDvadeset petu]] ili tzv. Nubijsku dinastiju.
 
Nubijska vladavina nad Egiptom je potrajala oko 57 godina, a okončala ju je ekspanzija [[Asirija|Asiraca]] sa sjevera. Oko godine [[670. pne.]] asirski kralj [[Esarhadon]] je osvojio [[Donji Egipat]] uz pomoć lokalnih egipatskih velmoža koji nisu voljeli nubijske osvajače. Nubijski faraon [[Taharqa]] je, pak, sklopio savez s egipatskim velmožama protiv Asiraca, ali je njih asirski vladar [[Asurbanipal]] porazio i kao egipatskog vladara postavio [[Neho I|Nehoa]], osnivača nove [[DvadesetšestaDvadeset šesta dinastija Egipta|DvadesetšesteDvadeset šeste dinastije]]. Taharqin nasljednik [[Tantamani]] je uspio poraziti Nehoa, ali ne i njegovog nasljednika [[Psamtik I|Psamtika I]] te su Nubijci bili prisiljeni povući se natrag u Nubiju, odnosno svoju prijestolnicu u Napati.
 
Zahvaljujući trgovini zlatom, Napata se nastavila razvijati, iako su je [[591. pne.]] Egipćani napali i razorili. Nekoliko vijekova kasnije su klimatske promjene, kao i pad Egipta pod stranu vlast, doveli do ekonomskog slabljenja Napate. Kušiti zbog toga prijestolnicu premjestili južnije, u [[Meröe]]. Neki historičari vjeruju da Napata zapravo nije bila prijestolnica, nego vjersko središte Kuša.