Razlike između izmjena na stranici "Nevali Cori"

Dodano 1.413 bajtova ,  prije 15 godina
nema sažetka uređivanja
 
'''Nevali Cori''' je rano [[neolit]]sko naselje u gornjem toku [[Eufrat]]a, u istočnoj [[Turska|Turskoj]]. Nalazi se na oko 490 nadmorske visine, u blizini strmih obala Kantara Caya, pritoke Eufrata.
 
Početak naselja se datira na oko [[8. milenijum pr.n.e.|8000 godina pr.n.e.]]. U ovom periodu ( [[Predgrnačarski neolit B|PPN B]]) [[grnčarstvo]] je još bilo nepoznato, ali u Nevali Coriju je pronađeno nekoliko stotina malih '''figurica (5 cm visokih) od ispečene gline''' te se one tumače kao žrtve božanstvima. One su ispečene na '''temperaturama između 500-600° C.''' Zgrade i kuće u naselju su pravokutnog oblika, te imaju neožbukane kamene zidove i kamene podove od [[vapnenac|vapnenca]]. Najveća zgrada ima površinu 16m x 7m. Pravokutni kameni stupovi, 3 m visine, su stavljeni u zidove, a u nekim zgradama u sredini prostorije postoje kameni stupovi koji drže krov kuće. Kamene stele pokazuju '''reljefe ljudskih ruku'''. Način gradnje pokazuje sličnosti sa starijim okruglim zgradama koje su pronađene u [[Göbekli Tepe]]u.
{{arheo-stub}}
 
Naslage ljudskih [[lubanja]] su pronađene ispod poda jedne od zgrada.
 
''Stojeće antropomofrne figure'' od vapnenca iskopane u Nevali Coriju se smatraju ''najstarijim skuplturama u prirodnoj veličini''. Jedna pokazuje gologlavog muškarca sa [[sikha|sikhom]]. Postoji i ''statua ptice''.'' Slične [[statue]]su pronađene i u [[Göbekli Tepe]]u.
 
1993. je tim njemačkog arheološkog instituta u [[Istanbul]]u je iskopao sve što se moglo naći na nalazištu prije nego što je dovršena [[Atatürk]]ova brana, te neolitsko naselje i mnoga druga nalazišta poplavljena.
 
[[Category: Arheološka nalazišta]]