Moderna – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Nema sažetka izmjene
Red 7:
U modernističkim strujanjima dominantnu poziciju zauzela je [[francuska književnost]]. Poezija ovoga vremena zapravo je reakcija na [[romantizam|romantičarsku]] poeziju ([[Alphonse de Lamartine]], [[Alfred de Vigny]], [[Victor Hugo]]) koja se kao književna [[moda]] ugasila sredinom 19. stoljeća.
 
"RomantilaRomantika je nebeski i sotonski blagoslov, kojemu dugujemo vječne ožiljke". Ta Baudelairova izreka točno odgovara činjenici da je romantika i na svom umoru stigmatizirala svoje sljedbenike. Oni se protiv nje bune, jer su u njezinoj vlasti. '''Moderno je pjesništvo deromantizirana romantika''' (H. Friedrich)
 
Pjesništvo tada dobiva sve češće pridjev ''moderno''. Začetnik te riječi zapravo je sam Baudelaire. "Služi se njome 1859., ispričava se zbog njezine novine, no ona mu je potrebna da se u pustinji velegrada vidi ne samo čovjekova propast, nego i da se nasluti dotad neotkrivena tajanstvena ljepota. To je onaj Baudelairov vlastiti problem, naime, kako da poezija bude moguća u komercijaliziranoj i tehniziranoj civilizaciji." (H. Friedrich)