Wikipedija:Kurs/Tečaj (Uređivanje članaka) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
m Vraćene izmene korisnika Mikica na poslednju izmenu korisnika OC Ripper
Red 1:
{{uvodni tečaj}}
== Ljubomir Đukić==
 
== Uređivanje teksta ==
'''Ljubomir Đukić''' (1966.) piše poeziju, poetsku prozu, prozu, kritičke osvrte, aktivan i na polju performansa.
 
Idejni tvorac i osnivač Umetničke radionice „Kanjiški krug“ i dvojezičnog književnog časopisa „Orbis“ (objavljivan od 1996. do 2007. godine).
Kad ste na [[Wikipedia:Članak|stranici]] koju želite uređivati, kliknite na [[Wikipedia:Kartice|karticu]] '''uredi/уреди''' koja se nalazi na vrhu stranice.
U rukopisu su mu knjige „Nije teško biti gej", „Darežljivi morbidarijum“ i „Lični prtljag“.
 
„Divne, realne laži“ je knjiga o poeziji Ljubomira Đukića autora Miodraga Mrkića (objavljena 1999. godine).
Kad kliknete '''uredi/уреди''', pojavit će se tekst dotične stranice u okviru za izmjenu, gdje možete uređivati tekst do mile volje.
Tiho i jednostavno živi i stvara u Subotici, izučavajući psihosocijalnu kulturu, umetnost i komunikaciju seksualnih manjina (LGBTTIQ populacija).
 
== Pregled prije snimanja promjena ==
 
Kad ste gotovi s promjenama obvezno kliknite na gumb '''Pretpregled-претпреглед''', koji se nalazi ispod okvira za izmjenu. Taj će vam gumb prikazati kako će izgledati novi tekst kad ga snimite. Ako niste zadovoljni, nastavite s izmjenama, a onda opet kliknite '''Pretpregled-претпреглед'''.
 
== Sažetak ==
 
Nakon što ste unijeli sve promjene, upišite u malo polje ispod okvira za izmjenu (tamo gdje piše "Sažetak-сажетак") kakvu ste promjenu izvršili (budite kratki!) - taj će se opis pojaviti na stranici [[Special:Recentchanges|Nedavne promjene]]. Zatim kliknite na gumb '''Sačuvaj-сачувај'''. Stranica će tada biti snimljena na Wikipediju.
 
 
* PREPORUKA: Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje [[računalo]] (u Notepad ili neki drugi program za uređivanje teksta), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u okvir za izmjenu teksta stranice. To je korisno i zato što onda možete čuvati svoje tekstove na svom računalu, te možete pisati dopune i kada niste spojeni na [[Internet]] (čime štedite novac ako nemate [[DSL]]).
 
* PREPORUKA 2: Ako se članak želi duže vremena uređivati i ne želite da neki drugi suradnik istovremeno preuređuje vaš članak, na vrhu članka potrebno je upisati '''<nowiki>{{Radovi}}</nowiki>''' (s dvije vitičaste zagrade sa svake strane).
 
== Za napredne ==
 
Nakon što stvorite i snimite novu stranicu, dobro je učiniti sljedeće:
 
* Na toj stranici kliknite na tekst ''Što vodi ovdje/Шта води овде'' na dnu stranice kako biste provjerili ima li članaka koji već vode na nju i koriste li ti članci isto značenje kao ono koje ste vi naveli;
 
* Provjerite na [[Google|Googleu]] sve stranice na srpskohrvatskoj [[Wikipedija|Wikipediji]] gdje se spominje ime vaše stranice (vašeg članka), pa možete na tim stranicama napraviti [[Wikipedia:Poveznice|poveznice]] prema svojoj stranici/članku.
 
* Provjerite ima li članaka na istu temu na drugim jezicima Wikipedije i onda ih stavite kao [[Wikipedia:Međuwikipoveznice|međuwikipoveznice]] na svoju stranicu.
 
<center>'''[[Wikipedia:Kurs/Tečaj (Oblikovanje članaka)|dalje >>>]]'''</center>
 
[[Category:Uvodni kurs/tečaj]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[als:Wikipedia:Tutorial/1]]
[[ast:Ayuda:Tutorial (Edición)]]
[[bg:Уикипедия:Наръчник/Редактиране]]
[[de:Wikipedia:Tutorial/1]]
[[el:Βικιπαίδεια:Οδηγός για νέους χρήστες/Επεξεργασία]]
[[en:Wikipedia:Tutorial (Editing)]]
[[es:Ayuda:Tutorial (Edición)]]
[[fa:ویکی‌پدیا:خودآموز (ویرایش)]]
[[hr:Wikipedija:Tečaj (Uređivanje članaka)]]
[[it:Aiuto:Guida essenziale/Modificare]]
[[lv:Wikipedia:Pamācība (Rediģēšana)]]
[[ms:Wikipedia:Tutorial (Menyunting)]]
[[mt:Għajnuna:Tutorial/Kif timmodifika]]
[[pt:Wikipedia:Tutorial/Edição]]
[[sk:Wikipédia:Príručka/Upravovanie]]
[[sr:Википедија:Упутства/Уређивање чланака]]
[[sv:Wikipedia:ABC i Wikipedia-redigering]]
[[vi:Wikipedia:Sách hướng dẫn/Viết bài]]
[[zh:Wikipedia:使用指南 (编辑)]]