Historija Sjedinjenih Američkih Država – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m →‎SAD kao svjetska sila: engl. prijevod
Red 134:
Rat je prije toga dao poticaj da se konačno ostvare ciljevi nekih od reformskih pokreta iz prethodnih decenija. Tako su ustavnim amandmanima žene [[Žensko pravo glasa u SAD|konačno stekle pravo glasa]], a ustavnim amandmanom je [[1920]]. uvedena i [[prohibicija]] proizvodnje i točenja alkoholnih pića na nacionalnoj razini. Za prohibiciju se ubrzo ispostavilo da predstavlja veliki promašaj, s obzirom da se njome nisu mogli iskorijeniti običaji američkog stanovništva vezani uz konzumaciju alkohola, pa je potražnja za ilegalnim alkoholom dovela do masovnog krijumčarenja koje je s vremenom preuzeo [[organizirani kriminal]]. Masovno kršenje zakona koje se istovremeno smatralo društveno prihvatljivim, a zajedno s novostečenim prosperitetom i usponom srednje klase dovelo je i do naglih promjena u društvenom moralu i kulturi koje su pospješili novi izumi kao [[automobil]] i [[radio]] te nova muzika koja se naziva [[jazz]].
 
Taj period, koji se često naziva [[Burne dvadesete]] ({{jez-en|Roaring Twenties}}), došao je do svog kraja kada je na [[Crni četvrtak]] u oktobru [[1929]]. godine došlo do sloma na [[Njujorška burza|njujorškoj burzi]]. Iza nje je slijedila nezapamćena [[Velika depresija|ekonomska kriza]] koja će se proširiti po cijelom svijetu. U SAD je ona dovela do naglog osiromašenja velikih slojeva stanovništva i brisanja mnogih dostignuća koja su se u Burnim dvadesetima uzimala zdravo za gotovo.
 
Godine [[1933]]. na čelo SAD je stupio predsjednik [[Franklin Delano Roosevelt]] čija je administracija, po uputstvima znamenitog britanskog ekonomista [[John Maynard Keynes|Johna Maynarda Keynesa]] započela novi ekonomski program temeljen na državnoj intervenciji u smjeru povećanja zaposlenosti i poticanja proizvodnje. Program, poznat pod nazivom [[New Deal]], nastojao je ublažiti najgore posljedice Velike depresije, ali je opipljivije rezultate počeo davati tek kada je [[1939]]. godine u Evropi izbio [[drugi svjetski rat]] i tako vojnim narudžbama dao poticaj američkoj industriji.
Red 147:
 
SAD su konačno u potpunosti mobilizirale svoje ljudske i materijalne resurse. Usprkos teških poraza na Pacifiku u prvoj polovici 1942. godine, Roosevelt je odolio političkom pritisku i odlučio da se ti resursi prvenstveno koriste za poraz Njemačke. Američke snage su se sudjelovale u iskrcavanjima u Sjevernoj Africi 1942. godine, Italiji 1943. godine i Francuskoj 1944. godine što je konačno u maju 1945. dovelo do kapitulacije Njemačke. Tri mjeseca kasnije je korištenjem nuklearnog oružja Japan prisiljen na predaju, čime su se SAD našle na strani pobjednika u drugom svjetskom ratu.
 
 
== SAD kao supersila ==