Historija Sjedinjenih Američkih Država – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 233:
Još prije kraja Clintonovog mandata je tzv. [[dot com kolaps]] pokazao da su temelji američke ekonomske supremacije daleko krhkiji nego što se mislilo. [[Predsjednički izbori u SAD 2000|Predsjednički izbori 2000. godine]], a pogotovo njihov tijesan rezultat i kontroverze oko rezultata na Floridi, su u ostatku svijeta pokazali nesavršenost američke demokracije.
 
Konačni udarac eri neprikosnovene američke hegemonije je došao s [[napadi 11. septembra|napadima 11. septembra]] koji su pokazali da su SAD izuzetno ranjive na suvremeni međunarodni terorizam. Ti su napadi za posljedicu imali globalnu ekonomsku recesiju, a SAD natjerale da započnu izuztenoizuzetno skupi, kontroverzni, a s protokom vremena sve nepopularniji [[rat protiv terorizma]].
 
Nastojanje SAD da očuvaju status supersile je svoj izražaj doveo u mnogo agresivnijoj vanjskoj politici predsjednika [[George W. Bush|Georgea W. Busha]], čija su meta postali ''problematični'' režimi i države poput Huseinovog Iraka. Nastojeći u korijenu sasjeći svaki izazov američkoj supremaciji, Bush je pokrenuo [[Američka invazija Iraka|rat protiv Iraka]] koji je doveo do dugotrajne, skupe okupacije koja se pretvorila u još skuplji, kontroverzniji i sve manje popularni gerilski rat. U SAD, a i u svijetu, se javio snažan antiratni pokret. Bush je uspio preživjeti predsjedničke izbore 2004. godine, ali je neadekvatni odgovor njegove vlade na [[uragan Katrina]] 2005. godine s vremenom doveo do gubitka republikanske većine u Kongresu.