Dioklecijanova palača – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Datoteka/fajl SPLIT-Hebrard_overall_color_restitution.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Fastily sa razlogom: No source since 24 February 2014
Nema sažetka izmjene
Red 1:
 
'''Dioklecijanova palača''' je [[Antika|antička]] palača cara [[Dioklecijan]]a u [[Split]]u. Ostaci palače danas su dio povijesne jezgre Splita.
 
Linija 13 ⟶ 12:
[[Datoteka:Diocletians mausoleum-Split.jpg|thumb|left|[[Peristil]], centralno dvorište ispred Mauzoleja mjesto је čestih događanja]]
 
Smrću cara [[Dioklecijan]]a [[316]]. g. život u palači se ne gasi, a preobražaji počinju već u prvim stoljećima života palače. Budući da je bila u posjedu rimskog dvora, pružala je utočište prognanim članovima carske obitelji, a najbitniji događaj bio je rušenje Salone početkom 6. st. kada je dio prognanog stanovništva našao utočište unutar zidina palače i kada počinje novi, organizirani gradski život.
 
U razdoblju slobodne srednjovjekovne komune, između [[12. vijek|12.]] i [[14. vijek|14. st.]], dolazi do većeg arhitektonskog razvoja, kada su brojne srednjovijekovne kuće ispunile ne samo rimske zgrade nego i veći dio slobodnog prostora ulica i trijemova. U tom razdoblju započinje i izgradnja romaničkog zvonika [[Katedrala sv. Duje|Katedrale sv. Dujma]]. Romanička je umjetnost zastupljena i radovima velikih majstora kao što su [[Andrija Buvina]] koji je izradio drvena vrata katedrale u [[13. vijek|13 st.]] i [[Juraj Dalmatinac]], iz čije su radionice potekle raskošne plemičke palače u oblicima venecijanske gotike s naznakama renesanse (npr. palača obitelji Papalić). U katedrali je i njegovo remek-djelo, oltar sv. Staša.
Linija 19 ⟶ 18:
Dioklecijanova palača nije samo izvanredan antički spomenik, nego je i nacionalno i svjetsko dobro. Zajedno s kasnijom srednjovijekovnom dogradnjom ona čini vrijedan arheološki i povijesno-umjetnički kompleks i zato je [[1979]]. g. uvrštena na [[UNESCO]]-ov popis svjetske baštine.
 
== Izvori ==
==Literatura==
* Tomislav Marasović, ''Dioklecijanova palača - svjetska kulturna baština'', Zagreb, 1995. (ISBN 953-6006-02-2)
 
== Poveznice ==
== Galerija ==
<gallery>
Linija 46 ⟶ 40:
</gallery>
 
==Literatura==
{{Svjetska baština u Hrvatskoj}}
{{Commonscat|Diocletian's Palace}}
* Tomislav Marasović, ''Dioklecijanova palača - svjetska kulturna baština'', Zagreb, 1995. (ISBN 953-6006-02-2)
 
{{Svjetska baština u Hrvatskoj}}
 
[[Kategorija:Svjetska baština u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:RimskiRimska arheološkiarheološka lokalitetinalazišta u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Palače u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Građevine u Splitu]]
[[Kategorija:Povijest Splita]]
 
{{Link FA|hr}}