Sokolac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 183:
 
== Uprava ==
{{...}}
 
== Istorija ==
Na Romaniji i Glasinačkom polju postoje gomile kamenja, koje predstavljaju dio jedne kulture koja potiče iz '''ilirskog perioda''' (1800. do 200. godine p.n.e.). Narod ove gomile kamenja naziva "gromilama", naučnici "humkama" ili "tumulima". U [[Iliri|ilirskom]] periodu u ovim gomilama kamena su sahranjivani mrtvi. Zahvaljujući ostacima koji su pronađeni na Glasincu, istorija je postala bogatija za mnoga otkrića, a taj period je nazvan [[Glasinačka kultura]] koja je postala poznata širom svijeta.
Linija 197 ⟶ 199:
Područje današnje opštine Sokolac u srednjem vijeku ulazilo je u sastav zemlje feudalne porodice Pavlovića.
 
Još sredinom 19. vijeka na Sokocu nije bilo nijedne kuće. To je zemljište pripadalo selu Baltićima. U to vrijeme večeveće naselje je bilo mjesto Podromanija, na starom raskršću puteva za [[Sarajevo]], [[Beograd]] i [[Višegrad]], takozvani Carigradski drum. Tu se nalazilo i nekoliko hanova. Godine 1852. Topal-Osman paša proveo je na Sokocu dva mjeseca sa jednim odredom vojske. Tada su, oko izvora na kome je logorovala vojska, počeli da se grade i manje zanatske radnje. '''Austrougarska okupacija''' je zatekla tri hana. Na uzvišenju zvanom Gradac 1876 godine je sagrađena pravoslavna crkva, a nešto kasnije i škola. Glavni povod za izgradnju hanova je bila voda kojom je Sokolac obilovao, a naselje pod Romanijom oskudjevalo. Kako je to mjesto postalo glavnim sastajalište svijeta na Glasincu, pojedinci su počeli i trajno da se naseljavaju. U Mjesnoj zajednici Ćavarine na opštini Sokolac nedavno je počela da se gradi crkva, čiji su ktitori poznata atletičarka Snežana Pajkić-Jolović i njen suprug Milan Jolović, koji je inače iz ovih krajeva.
 
== Industrija ==
Decenijama je nosilac industrijskog razvoja u Sokocu bila [[drvna industrija]]. Pored kapaciteta za primarnu i finalnu preradu drveta, u Sokocu su izgrađene i pogoni u [[metalna industrija|metalnoj industriji]] (Tvornica kugličnih ležajeva), [[tekstilna industrija|tekstilnoj]] i [[kožarska|kožarskoj industriji]] (proizvodnja tepiha, dječjedječije konfekcije i dijelova obuće), [[građevinarstvo|građevinarstvu]] i [[trgovina|trgovini]], a posljednjih godina u ekspanziji je i tzv. mala privreda.
 
== Slavni ljudi ==
Linija 207 ⟶ 209:
* Grujo Novaković, narodni heroj Jugoslavije
* Milan Simović, narodni heroj Jugoslavije
* Milanko Renovica, Jedan od najvećih političara sa prostora istočne Bosne
* Gorana Cvijetić, atletičarka
* Slavko Koprivica, atletičar
Linija 214 ⟶ 215:
* Đoko Šalić, košarkaš
* Milovan Bjelica, gradonačelnik Sokoca
* dr. Jasmin Komić, profesor i ministar nauke i tehnologije u Vladi RS
* Gazija Pelivan, menadžer
* Miloš Đurković, bivši fudbaler i fudbalski trener
Linija 234 ⟶ 235:
 
== Spomenici i znamenitosti ==
U užem centru grada nalaze se spomenici iz 1. i 2. svjetskog rata, kao i iz poslednjeg otadžbinskog rata u BiH. UNa SokolcuSokocu se nalazi i Vojničko spomen obilježje Mali Zejtinlik koje je građeno po uzoru na Solunsko groblje srpskim dobrovoljcima Zejtinlik. Spomen soba posvećena postradalim u poslednjem ratu, nalazi se u samom centru grada. Sokolac posjeduje i dvije crkve, crkvu sv. proroka Ilije, i crkvu sv. Đorđa na Ravnoj Romaniji, a u izgradnji je i crkva u okviru groblja Mali Zejtinlik.
 
== Obrazovanje ==
Osnovna škola u Sokocu postoji više od 120 godina. Nastavu pohađa oko 1300 učenika. Broj učenika je u porastu. U zadnje vreme urađeno je dosta na stvaranju boljih uslova za rad u ovoj školi. Uz pomoć donacija, obezbeđenih preko austrijske nevladine organizacije "Hilfsverk" škola je reonovirana i opremljena novim nameštajem.
U Srednjoj školi, uključujući i Područno odeljenje u [[Han Pijesak|Han Pijesku]], školuju se učenici za viša zanimanja. Pored gimnazije postoje i odeljenja šumarskih i saobraćajnih tehničara, stolara, vozača i šumara. Obe škole raspolažu kabinetima za informatiku.
Obe škole raspolažu kabinetima za informatiku.
 
== Kultura ==
Ustanova za kulturu i Srpsko kulturno i prosvetno društvo "[[Prosvjeta]]" su organizatori kulturnih događaja u opštini, a najznačajnija manifestacija je "Gospojinske večeri". Narodna biblioteka raspolaže fondom od oko 15000 knjiga. Do [[2002]]. godine Sokolac je imao lokalnu radio-stanicu "Romanija" koja je osnovana [[1975]]. godine. Odlukom Regulatorne agencije za komunikacije (CRA), čije je sedište u Sarajevu, ovoj radio-stanici uskraćena je dozvola za rad, tako da od lokalnih medija postoji samo list [[SIN]] (Sokolačke informativne novine), koji izlazi jedanput mesečno. 22. aprila 2009. godine osnovano je preduzeće Info Centar Sokolac, u okviru koga se nalazi radio Info Centar, Sokolačke novine i web adresa Sokolca www.opstinasokolac.org. Ovo preduzeće ima zadatak informisanja građana. U Sokolcu djeluje i radi KUD Luča koji broji oko 300 članova u tri ansambla, sa pjevačkom grupom i orkestrom. Ovo kulturno-umjetničko društvo imalo je zapažene nastupe kako kod nas tako i u inostranstvu.
Do [[2002]]. godine Sokolac je imao lokalnu radio-stanicu "Romanija" koja je osnovana [[1975]]. godine. Odlukom Regulatorne agencije za komunikacije (CRA), čije je sedište u Sarajevu, ovoj radio-stanici uskraćena je dozvola za rad, tako da od lokalnih medija postoji samo list [[SIN]] (Sokolačke informativne novine), koji izlazi jedanput mesečno.
22. aprila 2009. godine osnovano je preduzeće Info Centar Sokolac, u okviru koga se nalazi radio Info Centar, Sokolačke novine i web adresa Sokolca www.opstinasokolac.org. Ovo preduzeće ima zadatak informisanja građana.
U Sokolcu djeluje i radi KUD Luča koji broji oko 300 članova u tri ansambla, sa pjevačkom grupom i orkestrom. Ovo kulturno-umjetničko društvo imalo je zapažene nastupe kako kod nas tako i u inostranstvu.
 
Na listi '''nacionalnih spomenika kulture''' Bosne i Hercegovine za opštinu Sokolac se nalaze slijedeći spomenici:
Linija 255 ⟶ 252:
 
== Sport ==
Na Opštiniopštini Sokolac postoji više sportski klubova: Fudbalski Klub Glasinac, Atletski Klub Glasinac, Klub Malog Fudbala Glasinac i Džudo Klub Sokolac.
 
== Reference ==