Julijevci-Klaudijevci – razlika između verzija

m
nema sažetka uređivanja
(sa engleske Wikipedije)
 
mNema sažetka izmjene
Oktavijan Avgust je pripadao rodu Julijevaca jer ga je posvojio [[Julije Cezar]], njegov ujak u drugom kolenu. [[Tiberije]], koga je Avgust odredio za naslednika, pripadao je rodu Klaudijevaca, ali je nakon posvojenja od strane Avgusta postao pripadnikom i roda Julijevaca. Poslednja tri cara julijevsko-klaudijevske dinastije imala su zajedničko julijevsko-klaudijevsko poreklo. [[Kaligula]] je imao zajedničko julijsko-klaudijevsko poreklo, a bio je i rođeni Avgustov praunuk. [[Klaudije]] je pripadao rodu Klaudijevaca, ali je istovremeno bio i član roda Julijevaca preko svoje bake s majčine strane, Oktavije Starije, Avgustove sestre, čija je pak baka sa majčine strane bila Julija, sestra Julija Cezara. Neron je takođe delio zajedničke julijevsko-klaudijevske pretke i bio je rođeni Avgustov čukununuk.
 
Zanimljivo je koliko se često među vladarima julijevsko-klaudijevske dinastije nailazi na krvno srodstvo ujaka odnosno nećaka u drgomdrugom kolenu:
 
* 1) Avgust je bio Cezarov nećak u drugom kolenu Julija Cezara (i njegov adoptivni sin).
*2) Neron, pored toga što je bio Klaudijev nećak u drugom kolenu, bio je takođe njegov posinak (njegova majka [[Agripina]] bila je Klaudijeva nećakinja a istovremeno i Klaudijeva četvrta žena). Često je prisutan i odnos ujak/nećak: Tiberije je bio Klaudijev ujak, a Klaudije Kaligulin.
 
Nijedan julijevsko-klaudijevski car nije bio direktni potomak u krvnom srodstvu sa svojim neposrednim prethodnikom. I Tiberije i Klaudije imali su direktnih potomaka (Tiberijev unuk [[Tiberije Gemel]], Klaudijev sin [[Britanik]]), ali su za naslednike prestola obojica odabrala svoje nećake u drugom kolenu.
 
*[[August (rimski car)|Avgust]] (27. st. e. ― 14. n. e.)