Razlike između izmjena na stranici "29. 5."

Dodano 245 bajtova ,  prije 6 godina
* [[1868]]. — U [[Topčider]]u, u Beogradu u atentatu ubijen je [[mihailo Obrenović|knez Mihailo Obrenović]]. Atentatori su uhapšeni, odmah osuđeni i streljani na Karaburmi. Za učešće u zaveri optužen je bivši [[aleksandar Karađorđević (knez)|knez Aleksandar Karađorđević]].
<!--[[1875]]. — U [[Mostaru]] rođen [[Svetozar Ćorović]], bh. književnik, koji je u [[Mostaru]] [[1896]]. s [[Aleksom Šantićem]] i [[Jovanom Dučićem]] pokrenuo list [[Zora]] u kojem je razvio plodan pripovjedalki i urednički rad. U [[Prvom svjetskom ratu]] je interniran i potom mobilisan. Otpušten je pošto je obolio, a [[1919]]. je umro u pripovijetkama, dramama i romanima opisivao je život u [[Hercegovini]], pišući neposrednim stilom, koji se odlikuje živopisnošću kazivanja i lakoćom.-->
<!--* [[1903]]. — U [[Beogradu]] ubijeni [[Aleksandar Obrenović]] i njegova žena [[Draga Mašin]]. Ubistvo posljednjeg vladara iz dinastije [[Obrenović]] izvršila grupa oficira. Novi kralj [[Srbije]] postao [[Petar I Karađorđević]].-->
* [[1914]]. — U sudaru britanskog putničkog broda "Carica Irske" i norveškog teretnjaka "Storstat" na rijeci Sent Lorens (St. Lorence) u Kanadi poginulo najmanje 1.012 ljudi.
* [[1917]]. — Rođen američki državnik [[John Fitzgerald Kennedy]], predsjednik [[SAD]]-a od januara [[1961]]. do [[22]]. novembra [[1963]], kada je ubijen u atentatu u [[Dallasu]].
Anonimni korisnik