29. 5. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 21:
* [[1839]]. — Uspostavljeni diplomatski odnosi [[Srbija|Srbije]] i [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Velike Britanije]].
* [[1868]]. — U [[Topčider]]u, u Beogradu u atentatu ubijen je [[mihailo Obrenović|knez Mihailo Obrenović]]. Atentatori su uhapšeni, odmah osuđeni i streljani na Karaburmi. Za učešće u zaveri optužen je bivši [[aleksandar Karađorđević (knez)|knez Aleksandar Karađorđević]].
* [[1875]]. — U [[Mostaru]] rođen [[Svetozar Ćorović]], bh. književnik, koji je u [[Mostaru]] [[1896]]. s [[Aleksom Šantićem]] i [[Jovanom Dučićem]] pokrenuo list [[Zora]] u kojem je razvio plodan pripovjedalki i urednički rad. U [[Prvom svjetskom ratu]] je interniran i potom mobilisan. Otpušten je pošto je obolio, a [[1919]]. je umro u pripovijetkama, dramama i romanima opisivao je život u [[Hercegovini]], pišući neposrednim stilom, koji se odlikuje živopisnošću kazivanja i lakoćom.
<!--U [[Mostaru]] rođen [[Svetozar Ćorović]], bh. književnik, koji je u [[Mostaru]] [[1896]]. s [[Aleksom Šantićem]] i [[Jovanom Dučićem]] pokrenuo list [[Zora]] u kojem je razvio plodan pripovjedalki i urednički rad. U [[Prvom svjetskom ratu]] je interniran i potom mobilisan. Otpušten je pošto je obolio, a [[1919]]. je umro u pripovijetkama, dramama i romanima opisivao je život u [[Hercegovini]], pišući neposrednim stilom, koji se odlikuje živopisnošću kazivanja i lakoćom.-->
* [[1914]]. — U sudaru britanskog putničkog broda "Carica Irske" i norveškog teretnjaka "Storstat" na rijeci Sent Lorens (St. Lorence) u Kanadi poginulo najmanje 1.012 ljudi.
* [[1929]]. — Prvi zvučni film u koloru "On with the Show" prikazan u Njujorku (NewYork).
Linija 38 ⟶ 40:
* [[2003]]. — Američki predsednik [[George W. Bush|Džordž Buš]] povukao naredbe od pre 11 godina koje su omogućile uvođenje sankcija [[Savezna Republika Jugoslavija|Saveznoj republici Jugoslaviji]].
.
 
== Rođenja ==