Kvint Enije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
cat; interwiki
mNema sažetka izmjene
Red 9:
U epu ''Epiharm'' (''Epicharmus'') opisuje Enije kako ga grčki komički pesnik [[Epiharm]] u snu vodi kroz donji svet i daje mu različita poučna objašnjenja u duhu [[Pitagora|pitagorejske filozofije]].
 
Enije je napisao i jedno prozno delo ― ''Euhemer ili sveta istorija'' (''Euhemerus sive sacra historijahistoria''), koji je uživao veliku popularnost u [[Helenizam|helenističko doba]]. To je delo predstavljalo zapravo svojevrsnu »utopiju«, jer je opisivalo neka srećna ostrva koja su se navodno nalazila u [[Indijski okean|Indijskom okeanu]]. Na jednom od tih ostrva, Panhaji, bio je, priča Euhemer, [[Zevs]]ov hram i u njemu natpis u kome su izneseni prvi počeci ljudske istorije: iz toga natpisa vidi se da su Zevs i druga božanstva zapravo bili kraljevi koji su kasnije podignuti na stepen bogova. Pored Katonovih ''Početaka'' (''Origines''), ovo Enijevo delo, u kome na iznosi [[Racionalizam|racionalističku]] teoriju o poreklu bogova, bilo je prvo prozno delo u rimskoj književnosti.
 
Enije je umro tokom Apolinarskih igara (''ludi Apollinares'') 169. st. e., na kojima je prikazana njegova poslednja drama, ''Tijest'' (''Thyestes''). Naslednik mu je bio njegov nećak, pesnik [[Marko Pakuvije]]. Enije je navodno sam sastavio svoj [[epitaf]], koji nije autentičan, a glasio je: