David Niven – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 25:
 
Nivenovu holivudsku karijeru je [[1939]]. godine prekinulo izbijanje [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]]. Niven se, iako etablirana zvijezda, iz tada još uvijek neutralnih SAD vratio u domovinu i stavio na raspolaganje vojsci. Iako je Niven tokom rata našao vremena da glumi u dva propagandna filma, isto je tako sudjelovao u borbenim operacijama, a [[posilni]] mu je bio [[Peter Ustinov]], s kojim će kasnije zajedno glumiti u filmu ''[[Smrt na Nilu]]''. Niven je bio sklon pričati anegdote, ali je o svojim ratnim iskustvima šutio kao zaliven. Tek kasnije je počeo otkrivati kako je razlog bio u tome što se sam nije htio prisjećati ubijenih prijatelja i sličnih trauma.
 
Nivena je najveća životna trauma pogodila poslije rata, kada je godine 1946. Primulu Rollo, voljenu suprugu i majku svoja dva sina, izgubio u bizarnoj nesreći. Dvije godine kasnije se oženio za bivšu švedsku manekenku Hjördis Paulinu Tersmeden. Iako je brak potrajao do Nivenove smrti, bio je nesretan, uglavnom zbog Hjördisinog alkoholizma.
 
Nivenova glumačka karijera je, s druge strane, bila uspješna. Kada je [[Ian Fleming]] pisao romane o [[James Bond|Jamesu Bondu]], smatrao je da upravo Niven treba glumiti taj lik, ali je on to odbio učiniti.
 
Jedan od najvećih trenutaka Nivenovog života i karijere se zbio kada je godine 1974. za vrijeme [[46. dodjela Oscara|46. dodjele Oscara]] sarkastičnim komentarom "pokopao" [[Robert Opel|Roberta Opela]], egzibicionističkog demonstranta koji je trenutak prije [[streaking|gol trčao pred kamerama]].
 
Niven je godine 1983. umro od posljedica [[Lou Gehrigova bolest|Lou Gehrigove bolesti]].
 
==Filmografija==