Jezici Bosne i Hercegovine – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Created by translating the page "Jezici Bosne i Hercegovine"
(nema razlike)

Verzija na datum 27 maj 2016 u 17:57

Jezici Bosne i Hercegovine je pojam koji pokriva sve jezike koji se koriste na tlu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je trojezična država gdje većina stanovništva govori jedan od tri službena jezika. Manjine koje žive u Bosni i Hercegovini koriste se svojim jezicima u međusobnoj komunikaciji.

Službeni jezici

Na teritoriji Bosne i Hercegovine službeni jezici su bosanski, hrvatski i srpski.[1] Sva tri jezika su međusobno razumljiva i veoma slična, s obzirom na to da su zasnovani na istom (štokavskom) dijalektu. Službena pisma Bosne i Hercegovine su latinica i ćirilica. U FBiH nazivi jezika su "bosanski, hrvatski i srpski", dok su u RS-u ti nazivi "jezik srpskog, jezik bošnjačkog i jezik hrvatskog naroda". Bošnjaci i bosanski Srbi koriste i ćirilicu i latinicu, dok bosanski Hrvati samo latinicu.[2]

Bosanski jezik

Bosanski jezik je maternji jezik Bošnjaka i jedan od tri službena jezika BiH. Osim u Bosni i Hercegovini, ovim jezikom se govori i u Sandžaku, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori. U Bosni i Hercegovini postoji preko 2 miliona ljudi koji pričaju bosanski.

Hrvatski jezik

Hrvatski jezik je maternji jezik Hrvata i jedan od tri službena jezika BiH. Osim u Bosni i Hercegovini, ovim jezikom se govori u Hrvatskoj, Vojvodini, Sloveniji, Crnoj Gori i dijelovima Mađarske. Procjenjuje se da oko 17% stanovnika Bosne i Hercegovine koristi hrvatski kao maternji.

Srpski jezik

Srpski jezik je maternji jezik Srba i jedan od tri službena jezika BiH. Osim u Bosni i Hercegovini, ovim jezikom se govori u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i okolnim regijama. Procjenjuje se da trećina stanovništva Bosne i Hercegovine koristi srpski kao maternji.

Ostali jezici

Manjine u Bosni i Hercegovini, Romi, Albanci i Makedonci pričaju romski, albanski i makedonski respektivno. Od stranih jezika koriste se engleski, njemački i francuski, ali je engleski u najvećoj upotrebi.

Također pogledajte

Reference

Vanjski linkovi