Grimizna ruža Kaira – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Grimizna ruža Kaira (The Purple Rose of Cairo) je nagrađivani film iz 1985.g. scenariste i režisera Woody Allen-a. On govori priču o jednom filmskom liku koji napušta film i ulaz...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Grimizna ruža Kaira (The Purple Rose of Cairo)'''
je nagrađivani film iz 1985.g. scenariste i režisera Woody Allen-a. On govori priču o jednom filmskom liku koji napušta film i ulazi u stvarni svet. Glavne uloge tumače Mia Farrow, Jaff Daniels i Danny Aiello.
 
==Sinopsis==
 
Grimizna ruža Kaira je naziv „filma u filmu“, sa Jeff Daniels-om koji glumi dvostruku ulogu: Toma – lika iz „filma u filmu“, i Džila (Gil) – glumca koji tumači lik Toma. Tom bukvalno razbija filmsko platno i sa crno-belog platna prelazi u obojeni stvarni svet. Na to se odlučuje zbog Cecilije (igra je Mia Farrow) – obožavateljke filmova koja odlazi u bioskope da bi pobegla od crnog života iz vremena Velike Depresije i nesrećnog braka sa nasilnikom Mankom (Monk) koga je više puta pokušavala da napusti. Producent filma otkriva da je Tom napustio film i sa Džilom leti sa jednog na drugi kraj zemlje do bioskopa u New Jersey-u u kojem se stvara neobični ljubavni trougao između Toma, Džila i Cecilije. Na kraju Džil napušta Ceciliju i vraća se u Hollywood obuzet krivicom dok Cecilia – ostavljena bez ljubavnika, posla i doma ( najverovatnije osuđena da se vrati svom nasilnom mužu ) završava u bioskopu gledajući Frad Astaire-a i Ginger Rogers, kako bi zaboravila svoju tužnu sudbinu.
 
 
==Mesto snimanja==
 
Mnoge scene između Toma i Cecilije snimljene su u „Bertrand Island Amusement Park-u“ koji je zatvoren baš uoči snimanja filma.
 
==Uloge==
 
Glavne uloge tumače Mia Farrow, Jaff Daniels i Danny Aiello. Likove u „filmu u filmu“ između ostalih tumače Van Johnson, Zoe Caldwell, John Wood, Milo O’Shea i Edward Herrmann. Dianne Wiest i Glenne Headly pojavljuju se kao prostitutke sa kojima se susreće Tom.
 
 
==Mišljenje režisera==
 
U retkom javnom pojavljivanju u National Film Theatre 2001.g. Woody Allen navodi ovaj film kao jedan od samo nekoliko svojih filmova koji je „veoma blizu onome što sam želeo da napravim“ – od trenutka kada je započeo pisanje scenarija.
Red 25:
 
 
==Gledanost u bioskopima==
 
Grimizna ruža Kaira počela je da se prikazuje u Severnoj Americi 01. marta 1985. Film je ostvario ukupan prihod od 10.631.333 dolara i po tome je među najuspešnijim filmovima Woody Allen-a tog perioda.
 
==Nagrade==
 
Film je osvojio BAFTA nagradu za najbolji film i nagradu César za najbolji strani film. Allen-ov scenario je nominovan za mnoge velike nagrade uključujući Oscar i BAFTA. Ovaj film je ušao i na listu 100 najboljih filmova svih vremena magazina Time.