Istopolna zajednica u Hrvatskoj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 73:
Nakon referenduma, Vlada je s nekoliko opozicijskih stranaka počela raditi na promjenama [[Ustav Republike Hrvatske|Ustava]]. Dio koji se odnosi na referendume jasno definira koja pitanja mogu ili ne mogu biti tema referenduma. Osim toga, ako građani žele mijenjati Ustav odaziv mora biti iznad 50%. Ustavne promjene zahtijevaju dvije trećine zastupnika.<ref>[http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/304196/Gdje-je-Josipovic-po-pitanju-Ustava-bio-zadnja-dva-mjeseca.html?utm_source=clanci&utm_medium=cl_najnovije&utm_campaign=clanci_najnovije Tko se za koliko Judinih škuda prodao 2010?] Preuzeto 22.5.2016.
</ref> Tadašnji predsjednik Ivo Josipović predložio je da ostali oblici obiteljskog života isto budu zaštićeni Ustavom kako bi se uravnotežila nepravda izazvana referendumom, ali njegov prijedlog je odbačen.<ref>[http://www.crol.hr/portal/vijesti/hrvatska/5208-zatita-drugaijih-ivotnih-zajednica-u-ustavu-i-prije-definicije-braka.html Zaštita drugačijih životnih zajednica u Ustavu i prije definicije braka?] Preuzeto 22.5.2016.</ref>
 
== Roditeljstvo ==
Potpuno [[Istopolno roditeljstvo|roditeljstvo za LGBT osobe]] nije legalno, ali samci mogu posvojiti dijete bez obzira koje su seksualne orijentacije. Ipak, Zakon o životnom partnerstvu priznaje instituciju sličnu posvajanju partnerova dijeteta nazvanu partnerska skrb.
 
Životni partner koji nije biološki roditelj dijetetu svog partnera može dobiti roditeljsku obavezu privremeno ili trajno. Tijekom životnog partnerstva roditelj ili roditelji djeteta mogu privremeno povjeriti roditeljska prava životnom partneru koji nije biološki roditelj. Ako se takva skrb povjerava na period dulji od deset dana treba se ovjeriti kod javnog bilježnika. U ovoj situaciji, dokle god traju roditeljska prava, roditelj ili roditelji i životni partner moraju se složiti oko odluka važnih za djetetovo dobro. U slučaju poništenja životnog partnerstva, partner koji nije biološki roditelj može održavati odnos s djetetom ako sud odluči da je to u korist djeteta.
 
Partnerska skrb je institucija stvorena Zakonom o životnom partnerstvu koja omogućava životnom partneru koji nije biološki roditelj da dobije trajna roditeljska prava te je slična posvajanju partnerovog djeteta. Takva veza između životnog partnera koji nije biološki roditelj i djeteta može biti ostvarena pod dva uvjeta; ako je djetetov roditelj koji je u životnom partnerstvu umro, pod uvjetom da je i drugi roditelj također umro ili su mu oduzeta roditeljska prava zbog nasilja nad djetetom. Inače, ako je djetetov roditelj koji je u partnerstvu živ, ali mu je drugi roditelj nepoznat, umro ili su mu oduzeta roditeljska prava, životni partner koji nije biološki roditelj može postati partnerski skrbnik ako sud odluči u njegovu korist. I formalni i neformalni životni partneri su kvalificirani za partnersku skrb.
 
Partnerski skrbnik dobiva punu roditeljsku obavezu kao što je slučaj s uobičajenim posvajanjem partnerovog djeteta te je registriran u djetetovom rodnom listu kao njegov partnerski skrbnik. Partnerski skrbnik je trajna najbliža rodbinska veza sa svim pravima, obavezama i zakonskim posljedicama kao i ona imeđu roditelja i djeteta. Pojedinac može posvajati bez obzira na seksualnu orijentaciju.<ref>[https://uprava.gov.hr/UserDocsImages/Savjetovanja%20sa%20zainteresiranom%20javno%C5%A1%C4%87u/2013/zivotno_partnerstvo/Nacrt%20zakona%20o%20%C5%BEivotnom%20partnerstvu%20-%2017%2010.pdf Nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu] Preuzeto 23.5.2016.</ref><ref>[http://www.zakon.hr/z/732/Zakon-o-%C5%BEivotnom-partnerstvu-osoba-istog-spola Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola] Preuzeto 23.5.2016.</ref> 13. srpnja/jula 2015. priopćeno je da je dodijeljen prvi slučaj partnerske skrbi.<ref>[http://www.crol.hr/index.php/zivot/6840-u-hrvatskoj-dodijeljena-prva-partnerska-skrb U Hrvatskoj dodijeljena prva partnerska skrb] Preuzeto 23.5.2016.</ref>
 
=== Povijest ===
U svibnju/maju 2012., zamjenica predsjednika Vlade i ministrica socijalne politike i mladih [[Kukuriku koalicija|Kukuriku koalicije]] [[Milanka Opačić]] izrazila je svoju podršku LGBT roditeljstvu i rekla da bi Hrvatska trebala napredovati do točke u kojoj je to prihvaćeno i tolerirano, ali ne još jer bi trenutna situacija mogla dovesti do diskriminacije djece iz takvih obitelji i izjavila da je to glavni razlog da se ide korak po korak kada su LGBT prava u pitanju. Ipak, njezine izjave nisu se svidjele nekim nevladinim organizacijama koje su izjavile da u Hrvatskoj već postoje djeca koja žive u istospolnim obiteljima, a te obitelji su očajne za zakonski rješenjima za svakodnevne probleme te da ministrica ne bi trebala odugovlačiti s diskriminatornim politika nego radije stvoriti prihvatljivo rješenje i boriti se protiv diskriminacije.
 
[[Vesna Pusić]] je već dugo zagovornica punopravnog LGBT roditeljstva. U srpnju/julu 2012., ministar branitelja [[Predrag Matić]] također je izrazio podršku LGBT posvajanju i rekao da društvo ne bi trebalo posrnuti u postizanju jednakih prava zbog pritiska koji dolazi iz desničarskih i radikalnih krugova. Ova izjava smatrala se velikim korakom s obzirom da su se braniteljske udruge uvijek asocirale s desničarskim politikama. Ministar gospodarstva [[Ivan Vrdoljak]] također je podržao LGBT posvajanje i izrazio nadu da će ga Vlada uvesti do kraja mandata koji je trajao do 2015.<ref>[http://www.vecernji.hr/hrvatska/vrdoljak-do-kraja-mandata-gay-parovi-posvajat-ce-djecu-433502 Vrdoljak: Do kraja mandata gay parovi posvajat će djecu] Preuzeto 23.5.2016.
</ref><ref>[http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ministar-branitelja-fred-matic-da-bolje-je-da-djeca-zive-s-gay-parovima-nego-u-domovima/1541310/ Ministar branitelja Fred Matić: Da, bolje je da djeca žive s gay parovima nego u domovima!] Preuzeto 23.5.2016.
</ref><ref>[http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/185080/Svi-neplodni-imaju-pravo-na-umjetnu-oplodnju.html Svi neplodni imaju pravo na umjetnu oplodnju] Preuzeto 23.5.2016.
</ref><ref>[http://arhiva.dalje.com/hr-hrvatska/udruge-napale-opacic--nastavlja-diskriminaciju-gay-osoba/428818 Udruge napale Opačić: Nastavlja diskriminaciju gay osoba] Preuzeto 23.5.2016.
</ref>
 
U srpnju/julu 2014. Vlada je izmijenila i donijela novi obiteljski zakon za kojeg je glasovala većina zastupnika u Saboru. Po prvi puta u Hrvatskoj ovo je učinilo jednakim izvanbračne heteroseksualne parove onima u braku, uključujući i posvajanje. Neki su ovo vidjeli kao prvi korak prema punopravnom LGBT posvojenju iako Zakon o životnom partnertsvu nije dio Obiteljskog zakona. Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić i profesorica s Pravnog fakulteta [[Sveučilište u Rijeci|Sveučilišta u Rijeci]] Sanja Barić istaknule su da [[Europski sud za ljudska prava]] ne zahtjeva da istospolni parovi moraju biti jednaki bračnim drugovima, ali da moraju biti jednaki izvanbračnim parovima. Referirale su se na slučaj "X i ostali protiv Austrije" u kojem je sud odlučio da partner u istospolnoj zajednici ima pravo posvojiti biološko dijete svog partnera kao što je to moguće i izvanbračnim heteroseksualnim parovima. Istaknule su, slijedeći ovu odluku i logiku, kako je istospolno posvojenje u Hrvatskoj samo pitanje vremena. Dvije opcije su moguće; ova pitanje može biti upućeno [[Ustavni sud Republike Hrvatske|Ustavnom sudu]] u Hrvatskoj i ako se to pokaže neuspješnim drugi korak bi bio Europski sud za ljudska prava, odluka koja bi bila obavezna za Hrvatsku. Ministar uprave [[Arsen Bauk]] je rekao da Vlada nema namjeru mijenjati Zakon o životnom partnerstvu u tom trenutku te da bi ostavio to pitanje za buduće saborske rasprave.<ref>[http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/kontroverza-novog-obiteljskog-zakona-istospolni-parovi-moci-ce-posvajati-djecu/810226/ Istospolni parovi moći će posvajati djecu] Preuzeto 23.5.2016.
</ref>
 
== Povezano ==
Linija 83 ⟶ 104:
== Izvori ==
{{Izvori|2}}
 
{{LGBT-stub}}
 
[[Kategorija:Problemi]]