Matti Nykänen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
sportska biografija Mati Nikenena
ubačeno s hrvatske Wikipedije; raniji tekst stavljen u komentar radi naknadnog sređivanja
Red 1:
{{Medalje vrh}}
'Mati Ensio Nukanen ili Nikenen verovatno najpoznatiji a možda i najbolji skakač ali svakako najtrofejniji po broju zlatnih medalja u istoriji ovog sporta, rođen je 17.jula 1963. u Juvaskuli u Finskoj. (Osvojio je pet olimpijskih medalja od toga četiri zlatne, devet (Ahonen 10) medalja sa Svetskih prvenstava od toga pet zlatnih i 22 medalje na nacionalnim prvenstvima od toga 13 zlatinih...Zbog toga ga s pravom možemo nazvati ZLATNIM DEČAKOM SKIJUMPA...
{{Medalje sport | [[Skijaški skokovi]]}}
{{Medalje OI}}
{{Medalje zlato | [[ZOI_1984.|Sarajevo 1984.]] | velika skakaonica}}
{{Medalje zlato | [[ZOI_1988.|Calgary 1988.]] | mala skakaonica}}
{{Medalje zlato | [[ZOI_1988.|Calgary 1988.]] | velika skakaonica}}
{{Medalje zlato | [[ZOI_1988.|Calgary 1988.]] | momčadski}}
{{Medalje srebro | [[ZOI_1984.|Sarajevo 1984.]] | mala skakaonica}}
{{Medalje dno}}
'''Matti Ensio Nykänen''' ([[Jyväskylä]], [[Finska]], [[17. srpnja]] [[1963]].) je umirovljeni [[Finska|finski]] [[skijaški skokovi|skakač na skijama]], četverostruki pobjednik [[Zimske olimpijske igre|Zimskih olimpijskih igara]].
 
Nykänen je dominirao ovim sportom [[1980-ih]] godina, kada je uglavnom pobjeđivao na svim natjecanjima na kojima je nastupao. Vrhunac karijere mu je nastup na [[ZOI_1988.|Zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju 1988. godine]] kada je pobijedio u obje pojedinačne discipline te u momčadskom natjecanju. Uz pet olimpijskih medalja (četiri zlatne) ima i devet medalja s Svjetskih prvenstava (pet zlatnih), te čak 22 medalje s nacionalnih prvenstava Finske (13 zlatnih). Zbog svojih rezultata i dominacije nad konkurencijom tijekom karijere općenito se Nykänena smatra jednim od najboljih skakača na skijama u povijesti.
 
Za vrijeme te posebno nakon karijere Nykänen je na sebe skretao pažnju sklonošću prema alkoholu, brojnim vjenčanjima i razvodima, povremenin nasilnim ispadima te neuspješnom karijerom pop-pjevača. Optužen je i za pokušaj ubojstva obiteljskog prijatelja (ubo ga nožom) i osuđen je na 26 mjeseci zatvora, a odradio je godinu dana.
 
 
<!-- 'Mati Ensio Nukanen ili Nikenen verovatno najpoznatiji a možda i najbolji skakač ali svakako najtrofejniji po broju zlatnih medalja u istoriji ovog sporta, rođen je 17.jula 1963. u Juvaskuli u Finskoj. (Osvojio je pet olimpijskih medalja od toga četiri zlatne, devet (Ahonen 10) medalja sa Svetskih prvenstava od toga pet zlatnih i 22 medalje na nacionalnim prvenstvima od toga 13 zlatinih...Zbog toga ga s pravom možemo nazvati ZLATNIM DEČAKOM SKIJUMPA...
Neki ga smatraju najboljim svih vremena, što je bez sumnje moguće ali i diskutabilno, jer u vreme kada je on skakao napredak u skokovima bio je moguć vrlo lako danas je to jako teško još kada je Ahonen udario granice na 240 m (u to vreme je to bio daleki san), skoro nemoguće je da neko prevlada lako celu generaciju za desetak metara kao u njegovo vreme. Ipak njegova superiornost bila je u ono vreme izrazita, skoro ispred svog vremena.
Još kao dečak sa 7 godina,počeo je da se bavi skiskokovima i zbog svoje prepoznatljive face bejbi ostao dečak tokom čitave karijere koju je obeležila borba sa najvećim takmacem Jensom Vajsflogom. Osvajanjem srebrne medalje na Olimpijadi u Sarajevu 1984. bio je prvi veliki poraz koji je doživeo od Jensa Vajsfloga jer je u prvoj seriji vodio s tri poena prednosti a u drugoj "nije izdržao pritisak" i imao je problema u letu koliko zbog izletišta toliko i zbog same kontrole tokom leta...No već u Kalgariju dolazi do trijumfa. Pobedu na Olimpijadi 1988.obeležila je i velika bodovna razlika od 17.5 poena u odnosu na drugoplasiranog u odnosu na Pavela Ploca *CZE,.Osvojio dve zlatne medalje na obe skakaonice na Olimpijadi u Kalgariju, , što će kasnije ponoviti zlatni dečko "Hari Poter" Simon Aman 2002. u Solt lejk sitiju. 1986. godine leteo je 191 metar što je bio novi rekord sve do leta Pjotr Fijasa na 194 metra..na Planici 1987. godine. Mati Nikenen je leteo uvek u Dešer stilu i dobijao izuzetne ocene za stil a i dužine su mu ponekad bile za deset metara veće od konkurencije. U takmičenjima za Svetski kup pobedio je čak 46 puta i time drži još uvek važeći rekord...iako su mu rekordi skakaonica odavno preuzeti.Rekord po broju osvojenih titula u Svetskom kupu (4) deli sa Adamom Mališom. Prestižnu Novogodišnju turneju osvojio je dva puta.
Linija 7 ⟶ 23:
Tiina Hassinen (1986-1988) Pia Hynninen (1989-1991) Sari Paanala (1996-1998) Mervi Tapola (2001-2003) Mervi Tapola (2004-present) Avgusta 2004. uhapšen je zbog porodičnog nasilja nad suprugom i osudjen je na dve i po godine zatvora ali je zbog dobrog ponašanja pušten septembra 2005 ali je opet optušen na četiri mesec marta 2006.godine. Nakon zatvora počeo je da vodi uredniji život i snimio nekoliko reklama za mobilne telefone što je nagoveštavalo možda glumačku karijeru..medjutim nije došlo do toga, na sreću reaktivirao se kao veteran u skiskokovima i promotivnim manifestacijama. Ipak snimljen je dokumentarac 2006. o njegovom životu snimio ga je finski režiser a glumi ga Jasper Paakkonen..a engleska verzija nosi naslov Pozdravi iz pakla. Diskografija:
[Yllätysten yö (1992) Samurai (1993) Ehkä otin, ehkä en (2006)
 
-->
 
 
[[Kategorija:Olimpijski pobjednici u skijaškim skokovima|Nykänen, Matti]]
[[Kategorija:Finski skijaši skakači|Nykänen, Matti]]
 
[[cs:Matti Nykänen]]
[[de:Matti Nykänen]]
[[en:Matti Nykänen]]
[[eo:Matti Nykänen]]
[[et:Matti Nykänen]]
[[fi:Matti Nykänen]]
[[fr:Matti Nykänen]]
[[he:מתי ניקנן]]
[[hr:Matti Nykänen]]
[[it:Matti Nykänen]]
[[ja:マッチ・ニッカネン]]
[[nl:Matti Nykänen]]
[[no:Matti Nykänen]]
[[pl:Matti Nykänen]]
[[ru:Нюканен, Матти]]
[[sl:Matti Nykänen]]
[[sv:Matti Nykänen]]