Janne Ahonen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članku Jane ahonen je promenjeno ime u Janne Ahonen
preuzeto s hrvatske Wikipedije; raniji tekst stavljen u komentar radi naknadnog sređivanja
Red 1:
[[Slika:4wiki ahonen janne.jpg|mini|desno|200px]]
Janne Ahonen je rodjen 11.maja 1977. u planinskom mestu Lahtiju...a danas živi u neposrednoj blizini u manjem mestu Honoli, udaljenom par kilometara na jednom predivnom jezeru u kući koju je sam projektovao, zajedno sa sinovima Mikom i Milom i suprugom Tijom Jakobsen. Janne ima mladjeg brata Pasi
 
'''Janne Petteri Ahonen''' ([[Lahti]], [[11. svibnja]] [[1977]].) je [[skijaški skokovi|skijaš skakač]] iz [[Finska|Finske]].
 
Debitirao je u [[Svjetski kup u skijaškim skokovima|svjetskom kupu]] [[13. prosinca]] [[1993]]. godine u [[Ruhpolding]]u i osvojio je 56. mjesto. Od tada je (do [[6. siječnja]] [[2008]].) ostvario 35 pojedinačnih pobjeda, 41 druga mjesta i 27 trećih mjesta. 2003./2004. i 2004./2005. je odnio ukupnu pobjedu u svjetskom kupu. On je skakač s najviše postolja u povijesti (103) i skakač s najviše pobjeda u jednoj sezoni (12). Jedan je od trojice skakača koji su uspjeli pobjediti 6 puta za redom.
 
Vlasnik je i dva olimpijska odličja. Momčadska srebra ima iz 2002. i 2006. Na svjetskim prvenstvima osvojio je 10 odličja, što na maloj, što na velikoj skakaonici (4 zlata, 2 srebra, 4 bronce). Uspješan je bio i na svjetskim prvenstvima u letovima: srebro iz 1996., bronca iz 2000., srebro iz 2004., te dva momčadska srebra iz 2004. i 2006.
 
== Turneja četiri skakaonice ==
16 sezona je nastupao na [[Novogodišnja turneja četiri skakaonice|Novogodišnjoj turneji četiri skakaonice]]. Ima devet pojedinačnih pobjeda i pet ukupnih pobjeda (1999., 2003., 2005., 2006. i 2008.) Pobjedom na turneji 2008. godine postao je prvi skakač u povijesti koji je slavio pet puta. Zanimljiv je podatak da je 1999. godine odnio ukupnu pobjedu, a da nije upisao niti jednu pojedinačnu pobjedu na turneji.
 
== Privatni život ==
Živi sa suprugom Tiijom i sinom Micom. Najdraže mu je jelo tjestenina, a piće [[pivo]]. Najviše voli gledati akcijske filmove i slušati finski bend [[Vieraileva Tahti]]. Životni moto mu je: ''Uvijek se smij''.
 
== Literatura ==
*Sporske novosti, 3. siječnja 2007.
 
<!-- Janne Ahonen je rodjen 11.maja 1977. u planinskom mestu Lahtiju...a danas živi u neposrednoj blizini u manjem mestu Honoli, udaljenom par kilometara na jednom predivnom jezeru u kući koju je sam projektovao, zajedno sa sinovima Mikom i Milom i suprugom Tijom Jakobsen. Janne ima mladjeg brata Pasi
Ahonena ali je anoniman.Voli italijansku kuhinju, akcione filmove i hard rok i pivo CXX i strastveni je vozač dragster rejsinga kao i motosporta. Često je prva asocijacija na pomen ovog skakača njegova izjava koju je dao na početku karijere i po kojoj je okarakterisan kao Ledeni...a glasi "nismo ovde da se smejemo, već da skačemo" zapravo dokaz ozbiljnosti i posvećenosti kojom je prilazio ovom sportu. Ahonen se počeo baviti ovim sportom još kao sedmogodišnjak daleke 1984. u vreme sjajnog zlatnog deteta Finske Nikenena..i ako je ovaj to i zaista bio s obzirom na zlata koja je osvojio i posle rasprodao..Ahonen je ultimativni naslednik i jedini istinski ljubimac neba Sin Lahtija, koji je sa Hautamekijem gradio ono što je desetak godina bio vrh svetskog sporta a posebno zbog svoje istinske skromnosti sebi nikad nije dozvolio da se proglasi naslednikom tog miljenika sudija...danas se može reći bez ostatka, kako su rekli Tomi Nikunen i Mika Kojonkosti,...jedini istinski kralj ski skokova.
Profesionalnu karijeru započeo je 1992/3. godine sa nepunih šesnaest godina kada je uvršten u finsku nacionalnu reprezentaciju za nastup u Ruhpoldingu i već tada počeo da osvaja svoje prve bodove domogavši se mesta medju prvih trideset...Ahonen je već tada gledao u ledja svom velikom uzoru, Jensu Vajsflogu i isticao je često tokom karijere, koliki je to podstrek bio za njega. Značajniji uspesi stižu već 1995.godine gde osvaja timsko zlato na svetskom šampionatu u Tanderbeju i već ostvaruje prve pobede u svetskom kupu... a 1999. godine prvi put trijumfuje i na Novogodišnjoj turneji i završava kao 4 u ukupnom poretku...Ukupno je dvaputa osvajao Svetski kup (dvaput je bio drugi i četiri puta treći, 8 puta dakle u top tri), što je relativno malo u odnosu na Mališa i Nikenena (po četiri puta prvi, Nikenen i jednom drugi) ali zato ima veliki broj titula i takmičarskih trofeja...Ipak, nedosanjana želja bilo mu je zlato sa Olimpijade. Karijeru je završio sa fascinantnim podacima...kao što su 12 uzastopnih pobeda u sezoni, 5 ukupnih pobeda na novogdišnjoj turneji, mnoštvo rekorda od kojih je najspektakularniji let od 240 metara kada je imao nezgodu pri doskoku..kao i 36 pobeda u karijeri čime je treći na rang listi večitih pobednika iza Nikenena i Mališa, ali je ubedljivo prvi po broju podijuma 105. u toku karijere..
Linija 95 ⟶ 112:
http://www.youtube.com/watch?v=o1JYTAI6UKs...y...o1JYTAI6UKs
http://www.youtube.com/watch?v=l9b5nopU0bc
 
-->
 
 
{{Lifetime|1977| |Ahonen, Janne}}
[[category:Finski skijaši skakači]]
 
[[cs:Janne Ahonen]]
[[de:Janne Ahonen]]
[[en:Janne Ahonen]]
[[et:Janne Ahonen]]
[[fi:Janne Ahonen]]
[[fr:Janne Ahonen]]
[[hu:Janne Ahonen]]
[[hr:Janne Ahonen]]
[[it:Janne Ahonen]]
[[ja:ヤンネ・アホネン]]
[[nl:Janne Ahonen]]
[[nn:Janne Ahonen]]
[[no:Janne Ahonen]]
[[pl:Janne Ahonen]]
[[ro:Janne Ahonen]]
[[sl:Janne Ahonen]]
[[sr:Јане Ахонен]]
[[sv:Janne Ahonen]]