17. 5. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 39:
** U [[Indonezija|Indoneziji]] održano prvo suđenje za kršenje ljudskih prava. U tom procesu dvadesetčetvoro vojnika i civila optuženo je za ubistvo desetina seljaka u masakru u provinciji Aseh 1999.
* [[2001]]. — Svih 30 putnika, uključujući i iranskog ministra saobraćaja Rahmana Dadmana i zamenike ministara iz njegove delegacije poginulo je kada se na severu [[Iran]]a srušio ruski [[avion]] [[Jak-40]].
* [[2002]]. — Srbijanske vlasti izručile bh. vlastima [[Aliju Delimustafića]], bivšeg ministra unutrašnjih poslova [[BiH]]. Kantonalni sud u [[Sarajevu]] [[19]]. februara [[2003]]. osudio ga je na četiri godine zatvora zbog planiranja i organizovanja otmice [[Kasima Bjelavca]] u [[Münchenu]] [[1996]]. godine.
* [[2003]]. — U najvećoj poplavi u poslednjih 50 godina, koja je posle velikih kiša zadesila Šri Lanku, poginulo je oko 250 ljudi, oko 55.000 kuća je potpuno uništeno, a neka sela su zbrisana sa lica zemlje. Procenjeno je da je oko 150.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.
* [[2014]]. — Zbog obimnih kiša koje su padale tri dana iz korita su se izlile skoro sve bh. rijeke. Poplavljeni su [[Orašje]], [[Šamac]], [[Odžak]], [[Brčko]], [[Maglaj]], [[Doboj]], [[Derventa]], [[Tuzla]], [[Prijedor]], [[Travnik]], [[Janja]], [[Bijeljina]], [[Zenica]], [[Živinice]], [[Vareš]], [[Zavidovići]], [[Ključ]], [[Banja Luka]], [[Čelinac]] i mnoga druga mjesta i naselja. Smrtno su nastradale [[23]] osobe, a na hiljade su evakuisane iz svojih domova. U većini mjesta je proglašeno stanje prirodne nesreće. Štete su procijenjene na nekoliko milijardi KM.
.
 
* —
 
== Rođenja ==